Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Стоичков: Аржентина е шампион, защото умее да побеждава по-силните от нея

Снимка: Фейсбук



Футболният отбор на Аржентина тръгна с унизителна загуба на световното първенство, за да спечели титлата, убеждавайки дори своите врагове, че сега е техният ред и че това е техният мундиал. Обяснението на успеха, анализа на слабостите, и от коя страна на Марадона ще стои Меси в историята на футбола разказва Владимир Стоичков. Някогашен спортен журналист в България, а от дълги години живее в Южна Америка, където е преподавател.

Владо, ти предупреди след загубата от Саудитска Арабия, че този отбор не е случаен и ще се изправи на крака и позна. Защо беше толкова убеден?
Има неписани закони във футбола. Например, че след като се натрупа дълга серия без загуба, тя рано или късно идва. И когато загубиш от отбор, каайто е под твоето ниво, това е "шампионска загуба", сигналната лампичка, която светва. След нея нещата трябва да подобрят и започваме наново. Нивото го имаха, отборът е млад, не са най-добрите играчи в света в никакъв случай, Франция и Бразилия примерно имат по-добри отбори. Но аржентинците имат този хъс, който в кризисни ситуации им дава предимство. И умеят да печелят мачове срещу по-добри отбори - нещо, което Бразилия не може и много други не могат. Англия например не може, Уругвай понякога. Италия... това е италианската жилка - "превъзхождат ме, но ще успея"! Те след загубата от Саудитска Арабия всеки мач им беше като финал и не можеха да си позволят да загубят - както си го позволиха Франция и Бразилия например.

Защо често се случваше аржентинците да бъдат догонвани в резултата, обръщани и тогава играта им се променяше и не доминираха?
Отборът е много млад, като изключим Меси, Отаменди и Ди Мария. А и футболът се е уеднаквил. Вече не можеш да поддържаш едно ниво 90 минути. А и един удар може да реши всичко, както видяхме във финала с Франция. С Нидерландия например се игра мръсно. Аржентинците умеят да играят "кучешки футбол" - когато се играе мръсно, те отговарят. Когато се играе атрактивно - пак. Имат отговор за всяка версия.

От коя страна на Марадона ще застане Меси в пантеона на футбола?
Това са две различни съдби. Меси го вземат като дете в Барселона. Сега, при Скалони, отборът е изграден около Меси. Той и в Барселона си извоюва с времето този статус и често тимът зависеше от него. Освен това има техника като Марадона. Има повторения при двамата. Разликата беше, че Меси е по-затворен на терена, не говори много, няма го лидерството у него. Марадона е типичен аржентинец - от ниските класи, стигнал до максималния успех.
Но на световното Меси имаше и няколко "марадонски" изяви, като "Какво ме гледаш, тъпанар", както каза на холандеца, или че не подаде ръка на Левандовски, защото той беше говорил срещу него. И казаха: "Меси проявява характера на Марадона", а на тях им трябваше точно този хъс. Но като техника и двамата са на едно ниво и заедно с Пеле са тримата най-велики в историята, поне аз така мисля.

Видяхме, че феновете на Бока Хуниорс и Ривър Плейт се обединиха около успеха?
Когато играе националният отбор, клубните вражди изчезват, въпреки че в Аржентина те са сериозни, кървави. Навремето, при президентството на Кристина Киршнер, тя обедини футболните фенове в една организация. И те отидоха обединени на световното първенпство в Бразилия. Там Аржентина беше "домакин". Същите хора отидоха в Русия, на другия край на света и в някои мачове имаше повече аржентинци, отколкото европейци. А за Катар да не говорим. Много от хората заборчляха, за да отидат там. Това са хора, които или нямат работа, или ако имат е скромна. 4-5 хиляди човека отидоха "на всяка цена". За тях Марадона е бог. Защото е отмъстил за войната на Малвините. Тук имам приятели англичани, те казват, че са забравили, че е имало война. Аржентинците все още го пеят, ако им слушаш песните. Те са много свързани със спомена и с историята, и превръщат футбола в сцена на тази изява.

Нормално ли е това умопомрачение, което видяхме при пристигането на отбора-шампион в Буенос Айрес - смъртни случаи, голи жени по улиците?
За тях това е максималната изява, моментът на десетилетието. В такъв момент отиват в крайност, делириум. А и на улиците излязоха 5 милиона човека - една България, просто можеше да се случи. Живял съм там, вторият ми син се роди в Аржентина, но ми е трудно да приема тази лекота, с която прекрачват границата. Един и същи човек, когато влезе на стадиона - виждаш друга личност. И не говорим за барас бравас, а за хора от офисите, скромни, възпитани.

А защо при това обединение футболните национали отказаха посещение в президентския дворец?
В Аржентина е голяма смесицата на различни общности - евреи, славяни, много италианци, много испанци, потомци на фашисти. Там консенсусът е невъзможен. Натискът върху футболистите е огромен и според мен, те се предпазиха, защото в Аржентина сега има много размирици, хората се делят на перонисти и контраперонисти и отборът избра да не заема позиция.

В Европа се засилва тенденцията футболистите да са деца от емигрантските общности или от крайните квартали и все по-малко деца от богати семейства ритат топка. В Южна Америка същото ли е?
Тук винаги го е имало. Тук бедни и екстремно бедни са мнозинството, около 80 процента. При богатите семейства детето се готви да поеме семейния бизнес, или да стане адвокат. А и от долните класи имат повече глад за реализация, защото ако не се реализираш, другият път за заможен живот е нелегалният бизнес, дрогата, бандите. И оттук и важността на един успял футболист като пример за подражание за останалите.

Колегата Румен Пайташев, който е бил многократно в Южна Америка, твърди, че аржентинците са най-мразените на континента. Вярно ли е и защо?
Да, защото  при формирането на държавите тук Аржентина става най-европейската. Тук местното население е избито, а не са докарвани роби. И почти всички, особено в Буенос Айрес, имат италиански или испански корен, европейски корен. Даже един писател беше казал, че аржентинците са италианци, които говорят испански. И оттук тяхното самочувствие, и гледат високомерно на останалите. Оттук и обратното отношение на другите към тях: "Тези са много надути". Но! Голямата изненада! Когато играеше Аржентина сега, всички в Латинска Америка, включително бразилците - а тяхната вражда е голяма - искаха тя да стане шампион.
Чуйте още в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кордоба е много близо до Рейнджърс

Хосе Кордоба е съвсем близо до трансфер в Рейнджърс, съобщава "Дейли Рекърд". Защитнтикът на българския Левски може да премина в клуба от Глазгоу за три милиона лири. 23-годишният Кордоба ще трябва да замени напускащите стадион "Айброкс" Борна Баришич, Джеймс Тавърниър и Конър Голдсън. Националът на Панама трябва да бъде един от..

публикувано на 21.05.24 в 06:08

Славия повали носителя на Купата

Игралият повече от едно полувреме с 10 футболисти отбор на Славия победи с 3:1 у дома носителя на купата на България за 2024 година Ботев (Пловдив) в двубой от 34-ия кръг в Първа лига. Успехът на "белите" запази интригата за спечелване на седмото място в класирането, даващо право на участие в бараж за Лигата на конференциите. Още в петата..

публикувано на 20.05.24 в 22:18

Официално: Ливърпул обяви Арне Слот

Ливърпул обяви назначението на новия си мениджър Арне Слот. 45-годишният специалист от Нидерландия наследява на поста германеца Юрген Клоп. Слот беше начело на Фейенорд Ротердам от 2021 година.  "Това не е никак лесно решение. Имах толкова много хубави моменти. Работих успешно със страхотни хора. Възможността да стана треньор във Висшата..

публикувано на 20.05.24 в 21:12
Цветана Пиронкова

Пиронкова завърши курс за помощник треньор

Българска федерация по тенис проведе нов ЦПО курс за помощник треньор по тенис, който се състоя на базата на БНТЦ в Борисовата градина.  Сред известните имена, завършили успешно курса, бяха бившите тенисисти Цветана Пиронкова, Иво Трайков, Радо Радев и Мартина Гледачева. Курсът беше разделен на три присъствени модула по четири дни, а 14..

публикувано на 20.05.24 в 20:51

Арда и ЦСКА 1948 заплетоха интригата за 7-то място

Арда (Кърджали) направи равенство 0:0 пред собствена публика срещу ЦСКА 1948 в мач от 34-ия кръг в Първа лига, за разпределение на позициите между седма и десета.  В третата минута Борислав Цонев шутира от границата на наказателното поле, но вратарят на гостите Петър Маринов изби. Две минути след това Цонев пробва късмета си с изстрел от пряк..

публикувано на 20.05.24 в 20:34
Черно море - Лудогорец

Черно море излезе втори след голяма победа срещу Лудогорец

Черно море победи шампиона Лудогорец с 4:0 и излезе на второ място във временното класиране на Първа лига. С успеха си „моряците“ имат вече 69 точки в актива си, с 2 повече от ЦСКА София, като в следващия кръг двата отбора ще играят един срещу друг в столицата. Лудогорец, който си осигури 13-ата поредна титла предсрочно остава със 79 точки. Двата..

публикувано на 19.05.24 в 22:32
Кирил Десподов

Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК

Кирил Десподов и ПАОК (Солун) станаха шампиони на Гърция след победа с 2:1 в градското дерби с Арис в последния 10-и кръг на плейофа за титлата. С тази победа ПАОК събира 80 точки и е недостижим на върха, въпреки победата по същото време на АЕК с 3:0 над Ламия у дома. Жълто-черните от Атина, които миналата година бяха първенци, завършиха със 78 точки...

публикувано на 19.05.24 в 22:19