Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресмен призова администрацията на Байдън да върне в Бразилия Жаир Болсонаро

Жаир Болсонаро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конгресменът Хоакин Кастро, демократ от Тексас, след размириците в Бразилия призова администрацията на Байдън да върне в родината му бившия президент Жаир Болсонаро, който в края на декември пристигна в САЩ.

Кастро, който е член на комисията по външни работи на Камарата на представителите, сравни протестите в  Бразилия с бунта на 6 януари в Капитолия, който навърши две години. Мнението на конгресмена е, че Болсонаро не трябва да е във Флорида, а Съединените щати не трябва да бъдат убежище за този “авторитарен човек” и той трябва да бъде изпратен обратно в Бразилия.

Изгубил изборите, Болсонаро отказа да отстъпи поста на новоизбрания президент и според New York Times е бил изправен пред множество разследвания в родината си.

След съобщения на медиите и полицията, че антидемократичният протест е прераснал в насилие и американският президент Джо Байдън също осъди тези действия в Бразилия, като каза, че ще продължи да работи с президента Луиз Инасио Лула да Силва и че бразилските демократични институции имат „пълната подкрепа“ на Съединените щати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК напомни на Скопие за ангажимента да включи българите в Конституцията си

От Европейската комисия напомниха на Република Северна Македония, че има ангажимент да включи в своята Конституция и българите като държавотворен народ.  "Северна Македония се ангажира да промени конституцията си и ние вярваме, че всички политически сили ще се фокусират върху пътя на страната към ЕС" - така говорителят на Еврокомисията Ана..

публикувано на 07.05.24 в 17:02
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Путин вади ядрената карта преди стратегически решения за подкрепа на Украйна

Путин вади ядрената карта, когато трябва да се вземат стратегически решения за подкрепа на Украйна . Това каза пред БНР военният експерт Ивайло Иванов. Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие Москва предупреди Лондон, че ще отговори, ако Киев използва британски оръжия на руска територия " Руският президент..

публикувано на 07.05.24 в 16:32

"Галъп интернешънъл": Държавите от Запада са по-изплашени от употребата на изкуствен интелект

Държавите от Запада са по-изплашени от употребата на изкуствен интелект. България е сред тях, отчита световно проучване на Асоциация "Галъп интернешънъл" в държави от Азия, Европа, САЩ и Канада. 21% от българите казват, че изкуственият интелект носи повече възможности. 38% виждат в него повече проблеми.  Една трета не се чувстват..

публикувано на 07.05.24 в 16:31
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент Клаус Йоханис е на двудневна визита в САЩ

Ситуацията в Украйна и Черноморския басейн, както и укрепването на сигурността в евроатлантическото пространство са приоритетни теми на разговорите между румънския президент Клаус Йоханис и американския му колега Джо Байдън. Румънският държавен глава е на двудневно посещение в САЩ и ще бъде приет тази вечер в Белия дом, когато двамата лидери..

публикувано на 07.05.24 в 16:22

Даниела Везиева води евролистата на "Български възход", Стефан Янев - две листи за депутат

Бившият министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев - Даниела Везиева, води листата за европейските избори на партия "Български възход". Тя е начело и на кандидатите за депутати в националния парламент от Русе. Лидерът на партията Стефан Янев е първи в 24 МИР София и в Пловдив град. На въпрос какво би било успех за..

публикувано на 07.05.24 в 16:20

ПП-ДБ регистрира евролистата си, посочи и кандидатите си за евродепутати

Амбицията на ПП-ДБ е за максимално широко представителство в следващия Европейски парламент. Това заяви водачът на листата с кандидати за евродепутати Никола Минчев при регистрацията ѝ в ЦИК: "Нашата общност, проевропейската демократична общност на България, със сигурност ще разшири значително присъствието си в следващия Европарламент,..

публикувано на 07.05.24 в 16:08

Две партии са подали заявления в ЦИК за заличаване на регистрацията им за предстоящите избори

Две партии - "Правото" и "Републиканци за България", са подали до момента заявления в Централната избирателна комисия за заличаване на регистрацията им за участие в предстоящите избори на 9 юни.  Крайният срок за това изтича в 17 часа днес.  Утре в 16 часа ще бъде жребият за определяне на номерата на политическите формации и инициативните комитети в..

публикувано на 07.05.24 в 15:56