Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танкове за Украйна и статията на "Ди Велт" за България - акценти в събитията по света от седмицата

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин (в средата), украинският му колега Олексий Резников (вдясно) и новият германски военен министър Борис Писториус на срещата в "Рамщайн", 20 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западен тласък за въоръжаването на Украйна, но без решение за танкове за Киев, разкритие за сериозен български принос във въоръжаването на украинските сили, смъртоносна атака срещу жилищен блок в Днипро и трагедия във въздуха с жертви по върховете на украинската власт.

А от Югозападната част на Тихия океан – неочаквано оттегляне от властта.

Така звучаха водещите световни събития през изминалата седмица.

Въоръжаването на Украйна

11 месеца след началото на руската инвазия в Украйна, войната премина в нова фаза. През тази седмица събитията се стекоха под знака на желание за засилване на военната подкрепа за Киев, но без напълно удовлетворяващи резултати. 

Повече оръжие за Украйна, но без желаните от Киев германски танкове "Леопард 2".

Западните съюзници попариха надеждите на Украйна за бърза доставка на бойни танкове, за да увеличат огневата си мощ за пролетна офанзива срещу руските сили, като в същото време САЩ призоваха Киев да се въздържа от всякакви планове за офанзива срещу окупаторите.

Въпреки липсата на решение за танковете - съюзниците обещаха значителни количества бойни машини на пехотата, боеприпаси за артилерията, противовъздушни системи и други средства, необходими за отразяване на руската агресия.

Призив за засилване на военната подкрепа за Украйна отправи по време на откриването на срещата на военни от 50 страни в базата "Рамщайн" в Германия - американският министър на отбраната Лойд Остин.

Призивът му дойде малко преди да потвърди новия пакет американска военна помощ за Киев, в размер на 2 и половина милиарда долара, предвиждащ пращането на близо 100 бойни машини Stryker в Киев.

По видеоконферентна връзка се включи и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той призова съюзниците да ускорят оръжейните доставки, като поиска по-специално танкове, за да може страната му да отблъсне руската инвазия.

Доминиращият въпрос на срещата в "Рамщайн" бе дали Германия ще се съгласи да изпрати в Украйна танкове "Леопард 2" или ще позволи това на други страни, които разполагат с такива военни машини.

Отговор "не" и на двата въпроса.

От "Рамщайн" новоназначеният тази седмица министър на отбраната на Германия Борис Писториус обяви, че все още не е взето решение дали да бъдат доставени танковете "Леопард 2" на Украйна.

Въпреки обявената мащабна военна помощ, Съединените щати също продължават да се придържат към решението си все още да не предоставят танкове "Ейбрамс" на Украйна, каза високопоставен американски служител във Вашингтон, тъй като желанието е да се видят на място най-новите доставки на американско оръжие и да се осигури обучение за украинските въоръжени сили.

Въпреки решението на съюзниците украинските сили ще се обучават на танкове "Леопард 2 в Полша". Това обяви министърът на отбраната Олексий Резников. Пред украинскоезичната секция на радио „Гласът на Америка“ той определи новината за обучението като пробив и отдаде заслугата за успеха на усилията на Полша.

В Туитър украинският министър на отбраната съобщи, че е провел откровен разговор с германския си колега Борис Писториус за предоставянето на Киев на танкове "Леопард" и че разговорите ще продължат. 

А иначе през тази седмица Швеция обеща да изпрати в Украйна артилерийска система "Арчър", поискана от Киев преди месеци. Също така Обединеното кралство вече се ангажира да изпрати основни бойни танкове Challenger.

А евродепутатите приеха с огромно мнозинство резолюция, в която настояват за създаването на специален международен трибунал, който да разследва престъпленията, извършени от ръководството на Русия в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза по време на събитието в "Рамщайн, че страните, подкрепящи Украйна, трябва да се съсредоточат не само върху изпращането на нови оръжия в Киев, но и да търсят боеприпаси за по-стари системи и да помагат за поддръжката им.

Москва отговори на западните призиви за въоръжаване със закана.

Доставките на тежко въоръжение за Украйна няма да промени хода на бойните действия. Западът се заблуждава драматично и ще съжалява за това неведнъж, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Войната в Украйна остава основен рисков фактор, който влияе зле на икономиката, особено в Европа. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в последния ден от Световния икономически форум в Давос. 

Георгиева отчете, че няма "драматично подобрение" на прогнозата на МВФ за глобалния растеж, която за тази година е 2,7 на сто.  Единственият положителен напредък е потенциалът на Китай да генерира растеж, каза още Кристалина Георгиева.

Статията на "Ди Велт" за България

"Тайното спасение на Украйна". Така германското издание "Ди Велт" озаглави своето журналистическо разследване, разкриващо, че България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

Освен това София е дала предложението за изключване на Русия от банковата система СУИФТ, както и за замразяване на заемите за руската централна банка.

Украинското правителство потвърди информациите на вестник "Ди Велт", като пред изданието външният министър на Украйна Дмитро Кулеба казва, че завинаги ще е благодарен на Кирил Петков, който по думите му е показал интегритет и е успял да вложи цялото си политическо умение, за да намери решение на проблема с оръжията.

Вестникът разкрива и какво точно се е случило по време на визитата на Дмитро Кулеба в София на 10 април миналата година. Пред обществеността у нас Кулеба благодари на България за приема на бежанци, но не споменава нищо за оръжия.

Съвсем различни са разговорите на затворени врати, пише вестникът. Украйна е изчерпала мунициите си и въпросът за помощ от България е на живот и смърт, казва той. София откликва на молбата и дава разрешение на посредници да изнасят българско оръжие. От България излитат пълни до горе самолети с муниции към Полша. Те кацат на летище Ржеш, на 70 км от украинската граница.

Около една трета от нужните муниции към този момент са именно български, казва Петков. Кулеба потвърждава данните му. Доставките са платени от САЩ и Великобритания.

По същото време дизел за украинската армия доставя и българската рафинерия "Лукойл". Василев предлага тя да изнася излишния си петрол и предложението му е прието веднага. Около 50% от производството покрива нуждите на България, остатъкът заминава директно за Украйна. Киев потвърждава и тази информация.

Военните действия в Украйна

Нова ескалация на боевете в Украйна и през тази седмица. Серия от ракетни атаки на цели, включително в градовете Киев, Харков и Одеса. Атаки белязани от бруталност и голям брой цивилни жертви.

При една от тях руски ракетен удар порази жилищен блок в централния град Днипро. Загинаха 45 души, 20 души все още са в неизвестност. 

Според украинското командване 9-етажната сграда е ударена от руска ракета. Москва отрече. 

Кадрите от сринатата сграда показаха не просто разрушените апартаменти, а и разбитите от войната животи. Жълтата кухня, в която преди дни семейството е празнувало четвъртия рожден ден на дъщеричката си, ябълките, които са все още на масата, на ръба на пропастта, зейнала от останките на разцепения блок, показаха още веднъж на света внезапната свирепост и безпощадност на войната в Украйна.

Седмицата продължи с жертви. В ранните часове на сряда трима ключови фигури от вътрешното министерство на Украйна загинаха при катастрофа с хеликоптер близо до детска градина в Киев. Сред загиналите е и самият министър Денис Монастирски, близък съветник на президента Зеленски. Загиналите са общо 16 души, сред които две деца. Ранените са 22-ма, 10 от които деца. Води се разследване, като за момента случаят се разглежда като инцидент. В момента на катастрофата времето в Киев е било мъгливо. Също така в този район не е имало електричество, което допълнително ограничавало видимостта. Хеликоптерът е бил собственост на Украинската държавна служба за извънредни ситуации. 

Оставка в Нова Зеландия

Едно неочаквано оттегляне от властта бе обявено през тази седмица.

На първата си пресконференция за 2023 г. Джасинда Ардърн, премиер на Нова Зеландия, заяви, че напуска поста.

Ардърн бе избрана за премиер през 2017 г. Тогава на 37-годишна възраст, тя стана най-младата дама, застанала начело на правителство в света, и едва втората, която става майка, докато заема поста.

Джасинда Ардърн спечели симпатиите с емоционалната си и човешка реакция след масовата стрелба в град Крайстчърч през 2019 г., както и справянето с пандемията от Ковид-19. Анализатори обявиха оттеглянето като огромна изненада, тъй като според  социологическите проучвания тя е най-предпочитаният министър-председател на страната. 

Най-вероятен заместник на Ардърн ще е министърът на образованието Крис Хипкинс. 

Ден след като обяви, че се оттегля, Джасинда Ардърн, заяви, че е спала добре за първи път от много време.

Целия обзор може да чуете от звуковия файл
По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19