Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК заседава в страна във война, още оръжия за Киев - акценти от седмицата по света

Последици от ракетна атака в Краматорск, Донецка област на Украйна, 2 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път Европейската комисия заседава в страна, където се води война. Украйна бе домакин на среща на върха, с която се опитва да убеди Брюксел, че заслужава да стане член на ЕС по-бързо от всички държави досега. 

Русия обвини Запада, че с доставките на оръжия за Украйна рискува ескалация на конфликта и пряко въвличане на НАТО в него.

Европа е разтърсвана от стачки и протести с искания за по-добри условия на труд и по-справедливо заплащане.

Среща на върха ЕС-Украйна

Историческа среща на върха Европейски съюз – Украйна се състоя в Киев. За първи път подобно събитие се провежда в зона на военни действия. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в украинската столица още в четвъртък, заедно с върховния представител за външната политика Жозеп Борел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и още петнайсет еврокомисари. 

Мерките за сигурност са безпрецедентни, но украинските власти държаха да са домакини, за да може европейските представители лично да видят как оперира държава в състояние на война, която същевременно провежда реформи за присъединяване към общността. 

С Украйна сме от самото начало на руската инвазия и ще продължим да я подкрепяме докрай, заяви председателката Урсула фон дер Лайен и обяви, че Брюксел готви десети пакет от санкции срещу Русия. 

Европейският съвет даде и зелена светлина за новата военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро. Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който по-рано заяви, че страните членки на ЕС планират да обучат не 15 000, както бе обявено по-рано, а 30 000 украински военнослужещи. 

Според президента Володимир Зеленски Украйна „заслужава“ да започне преговори за присъединяване и се надява европейските лидери да се убедят в това при визитата си в Киев.

Още оръжия за Киев

В Киев очакват нов пакет американска военна помощ от 2 милиарда и 200 милиона долара, като за първи път тя включва ракети с по-голям обсег, а първата пратка бронирани машини "Брадли" вече пътува за Украйна.  Американският президент Джо Байдън обаче изключи възможността Съединените щати да изпратят изтребители Ф-16 на Киев. 

Според Кремъл доставките на западни оръжия ще доведат до ескалация на конфликта. Руският президент Владимир Путин обвини западните елити в опит да въвлекат европейските страни, включително Германия, в нова война срещу Русия

Финландия и Швеция остават на съвместния път към НАТО

Финландия и Швеция остават ангажирани с едновременното си присъединяване към НАТО въпреки възраженията на Турция към шведската кандидатура, заради изгарянията на свещената за мюсюлманите книга Коран, заяви финландският премиер Сана Марин  В сряда турският президент Реджеп Ердоган изключи възможността да даде зелена светлина на присъединяването на Швеция.

Изказването на Ердоган е по повод действията на датско-шведският екстремист Расмус Палудан, който през последните десетина дни изгори копия на Корана първо пред турското посолство в Стокхолм, а след това пред джамия в Дания. Палудан обяви, че ще изгаря свещената книга на мюсюлманите всеки петък до приемането на Швеция в НАТО.

Стачки и протести в Европа

Европа е обхваната от стачки и протести с искане за различни социални придобивки.

През цялата седмица Франция беше разтърсвана от мащабни стачки и демонстрации срещу пенсионната реформа. "Макрон е сигурен губещ" - заяви крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон на митинга в Марсилия, който според синдикатите е събрал над 200 000 души. Стачката парализира транспорта, енергетиката и образованието. Производството на електричество намаля с 3000 мегавата, много от рафинериите на Тотал Енержи спряха работа, доставките на гориво бяха прекъснати. Затруднена беше и работата на националните медии.

Във Великобритания около половин милион учители, преподаватели в университети, машинисти, шофьори на автобуси и държавни служители в много други сектори стачкуваха за по-добро заплащане. Учителите бяха в центъра на вниманието, защото за последните десет години не е имало такава масова учителска стачка. Засегнати бяха около 23 000 училища в Англия и Уелс.

Хиляди служители в обществения сектор и в Белгия излязоха на протест срещу недостига на работна ръка. Около 20 хиляди здравни работници се събраха пред брюкселската гара Север, за да поискат по-добри условия на работа. 

В Испания премиерът Педро Санчес обяви, че е постигнато споразумение със синдикатите за увеличение на минималната заплата, което ще доведе до известно облекчение в напрегната икономическа обстановка.

Държавният секрета на САЩ в Близкия изток

Тази седмица американският държавен секретар Антъни Блинкън беше на обиколка в Близкия изток и посети Израел и Палестинската автономия, часове след новата ескалация на насилие в региона. 

Съединените щати се противопоставят на всякакви действия, които спъват решението на израелско-палестинския конфликт по модела две държави, включително разширяването на еврейски селища, изселванията на палестинци и разрушаването на жилища, подчерта Антъни Блинкън. Той призова всички страни да предприемат действия за възстановяване на мира.

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас обвини Израел за новата вълна от насилие на Западния бряг и настоя за пълно прекратяване на израелските действия в нарушение на двустранните споразумения и международния ред.

Комета със зелен цвят

Късметлиите със склонност да вдигат поглед към небето успяха да зърнат комета със зелен цвят, която премина максимално близо край Земята за първи път от около 50 000 години. В сряда кометата, открита едва миналата година, премина покрай нашата планета на разстояние около 42,5 милиона км. Зеленикавият й оттенък се дължи на химическия състав -  молекулите в опашката на кометата са на въглеродна основа и от контакта със слънчевата светлина тя изглежда изумрудена.

Тази комета за последен път е преминала покрай Земята по времето, когато неандерталците все още са обитавали Евразия, а нашият вид се е разселвал от Африка. Тогава са живели големите бозайници от ледниковата епоха, като мамути и саблезъби котки, а Северна Африка е била влажна, плодородна и дъждовна.

НАСА наблюдава кометата с космическия апарат "Джеймс Уеб" и очаква нови разкрития за произхода на Слънчевата система. 

Почина Пако Рабан

На 88 години вчера почина модната легенда Пако Рабан. Роденият в Испания дизайнер се прочува с космическите си модели през 60-те години на миналия век. Използва неконвенционални материали като метал, хартия и пластмаса за своите необичайни и пищни модели. Създава и костюми за филмовата индустрия. Милиони са почитатели на парфюмерийната му серия от 35 аромата.

Пако Рабан проявява интерес и към паранормалните явления и твърди, че редовно общува с извънземни. "Основното е да накарате хората да говорят за вас, да се отличавате от другите. Никога не копирайте", беше кредото на великия дизайнер. 

Целия обзор на по-важните събития по света през изминалата седмица може да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19