Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за тенора Николай Здравков

Николай Здравков в роля на русенска сцена

Когато става дума за Русенската опера, неизбежно в спомените ни се връщат имената на прочутата в миналото „русенска тройка“: Пенка Маринова, Николай Здравков и Кирил Кръстев - певците, създали и утвърдили този наш оперен театър. 

На 10 февруари отбелязваме 100-годишнината от рождението на великолепния тенор Николай Здравков - чаровен, артистичен, искрен в превъплъщенията си. Много от любителите на оперното изкуство у нас вероятно са преживели вълнуващи мигове с неговите герои Херцога, Ричард, Надир, Фауст, Алфред, Ленски, Де Грийо и още, и още.

Цели 35 години Здравков остана верен на Русенската опера, а гостува не само в чужбина - в Русия, Грузия, Китай, Румъния, Белгия, Чехия, но и на всички бъгарски опери сцени - над 120 пъти в Софийската опера, също толкова и в останалите театри, а всички негови участия са общо 1450 - един живот, отдаден изцяло на операта. 

Николай Здравков е роден на 10 февруари 1923 г. в село Брусарци. До 16-годишна възраст работи във фабрика. Завършва Духовната семинария в Черепиш, за кратко е чиновник в Лом, занимава се с музика самостоятелно. От 1948 г. пее в хор “Кавал“, по-късно е хорист и солист на Ансамбъла за песни и танци на МВР. В същото време той учи като частен ученик вокална постановка при проф. Илия Йосифов, след това и при Катя Спиридонова. 

През 1953 г. Здравков дебютира в новосъздадената Русенска опера с ролята на Каварадоси от операта „Тоска“ на Пучини. И до края на певческата си кариера остава солист на театъра. Специализирал е в Болшой театър, отличен е на редица престижни международни певчески конкурси, като Вервие - Белгия, “Карел Буриан и Ема Дестинова“ в Прага, и др.

Николай Здравков умира на 6 януари 1990 г.

В Златния фонд на БНР се съхранява изказване на певеца от 14 декември 1989 г. - спомени на един изключително чаровен и мил човек. Чуйте ги в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейв Роджърс

За музикалния път на бащата на Eurobeat жанра Дейв Роджърс

21 февруари 1963-та година е датата, която се оказва съдбовна за музикалната сцена. В италианския град Мантуа се ражда Джанкарло Паскуини, който след години ще се превърне в определяния от мнозина като "баща на Eurobeat жанра" Дейв Роджърс. Автор на над 2500 песни за популярни изпълнители, първите му стъпки в музикалното продуциране, той прави през..

публикувано на 14.05.24 в 14:22
Златин Цветков

Златин Цветков за импровизацията в театъра и за театъра на импровизацията

Виола Сполин е създателят на съвременната театрална импровизация. Корените на съвременната театрална импровизация се откриват още през трети век преди новата ера. Кратки комедийни постановки, които се играели след края на някоя гръцка драма. Ренесансът пък ражда комедия дел арте, завладяла цяла Европа. Пътуващи артисти в архетипни роли тръгвали на..

публикувано на 14.05.24 в 13:16

Деца от 140-о СУ "Иван Богоров" ще участват в концерт-спектакъл от Салона на изкуствата

Тази вечер (14 май) деца от 140-о средно училище "Иван Богоров" ще участват в концерт-спектакъл от Салона на изкуствата, който се провежда в НДК.  За трета поредна година успяваме да направим самостоятелен концерт на училището в зала 1 на НДК, разказа пред БНР Марио Гергинов, зам.-директор.  "Представяме музикално-танцови произведения от..

публикувано на 14.05.24 в 12:52

Пети фестивал на българската култура в Чикаго

В Чикаго завърши Петият фестивал на българската култура. Организатори на проявата са Конфедерация на бълг. културни организации и дейци в чужбина и Културен център "Българика" - Чикаго. Фестивалът се провежда на всеки две години от 2015 г. насам. Той е част от майските културни тържества, посветени на 24 май. Целта е да се съхранява и..

публикувано на 13.05.24 в 10:38
Брайън Мей

Концерт в Братислава събира Жан-Мишел Жар и Брайън Мей

В Братислава пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар и китаристът на рок групата "Куин" и Брайън Мей ще вземат участие днес в безплатен концерт, с който ще бъде открит Фестивал на науката и изкуствата. На фона на мост във формата на НЛО над река Дунав в словашката столица, шоуто под наслов "Мост от бъдещето" ще постави началото на фестивала..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Националният фолклорен фестивал "Люлякова ръченица" ще се проведе в Ловеч

В Ловеч днес ще се състои седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“. Той се организира от местното читалище „Зорница 2010 г. – Нено Щрегарски“ като е продължение на Люляковите празници в Ловеч. Във фестивала ще участват над 400 танцьори от 16 колектива от цялата страна. Като част от фестивала е и откритата в..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

С Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за празника на Плевен

В Плевен с инициативата Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за отбелязване празника на града - 15 май. Тази нощ беше по-различна в Плевен – всички музеи и галерии отвориха врати, за да покажат интересни изложби, посветени на Европейската нощ на музеите и галериите. Така символично започнаха и поредицата от..

публикувано на 12.05.24 в 06:20