Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна, защото са верни решения

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Смените, които прави руският президент Путин, не са добри новини за Украйна, защото са верни решения за това, което той иска да постигне.

Това каза пред БНР експертът по сигурност Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Според него е била очаквана смяната на военния министър Сергей Шойгу:

"Още от времето на скандалите с Пригожин беше ясно, че управлението на финансите, доставките и логистиката в армията не са добри. Това изигра важна роля в спирането на руското нашествие в Украйна. Дошло е време това да бъде коригирано". 

По думите на Шаламанов поставянето на цивилен министър на отбраната - икономист, който не идва от службите и от армията - "дава по-голяма свобода на военното ръководство на ген. Валерий Герасимов и повишава неговата отговорност":

"Това не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения за това, което иска да постигне Владимир Путин".

Велизар Шаламанов обясни, че ген. Герасимов е идеолог на хибридните войни и информационно-психологическите специални операции (ИПСО):

"Това, че той получава възможност за действие, е неслучайно развитие. То позволява точно такъв тип кампания, която да всява страх и несигурност в Украйна - със заплаха към Харков и към Киев, но и в Запада. ... Това е и сигнал, заедно с обявените учения с тактически ядрени оръжия, че новите технологични системи, които ще постъпят от Запада, не могат да решат въпроса със смазващото числено превъзходство на руската армия и трябва да се търсят още по-иновативни и изненадващи решения, ако искаме Украйна да се справи с поставената цел - пълен суверенитет на своите територии".

"Трябва да преодолеем своите страхове от това Русия да използва численото си превъзходство, да използва тактическо ядрено оръжие или да блокира политическите решения, свързани с членството на Украйна в НАТО или пряка военна помощ при изключителна ситуация в Украйна. Ако ние не преодолеем тези блокове (блокирания) в мисленето си, преимуществото ще е в ръцете на Путин", подчерта експертът по сигурност. 

Във връзка с посещението на украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба в Сърбия, Шаламанов изказа мнение, че "едно по-директно ангажиране на Белград за подкрепа на Русия би било страхотен удар не само за Украйна, но и за България":

"Все някой трябва да каже на президента Александър Вучич, че, ако продължава да работи с Русия срещу Украйна, срещу Европа, срещу НАТО, на него ще му бъде много трудно да бъде част от Европа".  

Интервюто на Диана Янкулова с Велизар Шаламанов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина. Шофьорът на цистерната е с наранявания, но без опастност за живота, съобщиха от противопожарната служба...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче не бе достатъчно и политическият му гаф се превърна в една от основните теми на проведения снощи..

публикувано на 08.06.24 в 01:55
Мете Фредериксен, премиер на Дания

Датският премиер беше нападнат в центъра на Копенхаген, нападателят е арестуван

Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше в шок, след като в петък беше нападната и ударена от мъж в центъра на Копенхаген, съобщава Ройтерс, цитирайки новинарската агенция Ritzau, която се позовава на полицията и на кабинета на министър-председателя. "Премиерът Мете Фредериксен беше блъсната от мъж в петък вечерта на площад Kultorvet в..

публикувано на 07.06.24 в 23:29

Рафинерия в руския град Новошахтинск е спряла работа след атака с украински дрон

Рафинерията в руския град Новошахтинск до източната граница на Украйна е спряла работа вследствие от атака на украински дрон, твърдят източници на агенция Ройтерс. Новошахтинск се намира в Ростовска област, до източната граница на Украйна. През миналата година там се води преработени 4,8 милиона тона нефт. Дронът е причинил пожар в завод..

публикувано на 07.06.24 в 23:23

В Дряново и трите най-големи села в общината поставят енергоспестяващо улично осветление

В Дряново и трите най-големи села в общината старото улично осветление ще бъде подменено с енергоспестяващо. Модернизацията е в ход и трябва да приключи до началото на следващата година. Новите енергоспестяващи осветителни тела и табла за улично осветление ще бъдат инсталирани през този строителен сезон в Дряново и трите най-големи села в..

публикувано на 07.06.24 в 23:09

Нови температурни рекорди бяха поставени в Кипър заради горещините

Нови рекорди бяха поставени в Кипър заради горещините, обхванали острова от началото на тази седмица. Метеорологичната служба издаде най-продължителното предупреждение за екстремни жеги – за 18 часа непрекъснато. За първи път се отчитат и 6 последователни дни с температури над 40 градуса по Целзий през юни. Жълт код за опасно време е в сила..

публикувано на 07.06.24 в 22:34
Награди

Посмъртно Алек Попов е носител на Голямата награда "Христо Г. Данов"

Посмъртно Алек Попов е носител на Голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в българската книжовна култура. На церемония тази вечер в къщата-музей на именития български възрожденец в Старинен Пловдив служебният министър на културата Найден Тодоров връчи отличието на дъщеря му Александра.   В раздела "Автор на българска..

публикувано на 07.06.24 в 22:16