Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Празника на празниците българите дойдоха в храмовете и се поздравиха с Възкресение Христово

В митрополитския храм "Света Неделя" в столицата.
Снимка: БГНЕС

Православният свят чества Празника на празниците - Възкресение Христово. 

С поздрава "Христос Возкресе!" габровци изпълниха трите централни храма в града, за да присъстват на днешната празнична служба за Великден.

Млади и стари, много семейства с деца изпълниха храма "Успение Богородично" в центъра на Габрово. Като поздравяваше всеки с празника, свещеникът даряваше червени великденски яйца.

На този Великден хората се върнаха в храма, споделя впечатленията си една от клисарките: Чувствително храмът е по-пълен от други години. Тежко стана с пандемията 2 години, бяха ограничени хората, но в момента е голяма радостта".

Като се поздравяваха с "Христос Воскресе!", миряните си пожелаха:

"Желая на всички да са здрави. И най-вече без проблеми - без стрес, защото това е, смятам, проблемът на сегашния ни живот";

"Късмет"; "За всички само здраве"; "Да има мир на земята, да вярваме в Исус Христос, да се държим винаги до Бога".
Църквата Света Троица в Габрово.

Стотици миряни изпълниха църковните храмове в Ямбол, за да посрещнат Христовото възкресение.  И четирите ямболски църкви бяха пълни с миряни, които посрещат Празника на празниците.

Въпреки че в много от храмовете не беше отслужена литургия поради липса на свещеници, църквите и параклисите навсякъде са отворени.


Стотици вярващи посрещнаха Христово Възкресение в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски" в Смолян.

Празникът на празниците събра стотици вярващи в катедралния храм: "Много светъл празник за всички хора, за целия свят. Няма човек, който да се е помолил, и да не е станало това, което иска. Важното е да имаш дълбока вяра"; "И никой не бива да губи надежда, в трудните времена, каквито и изпитания да има, колкото и болки, трябва да ги превъзмогне, защото Господ превъзмогна всички страдания на земята и показа чрез Възкресението си, че има живот вечен".

Епископ Висарион сърдечно поздрави всички жители на Смолянската духовна околия:

"И моля Възкръсналият Христос да ни благослови и освети, за да бъдем синове и дъщери на светлината на света! Амин". 



Стотици са посетителите на Рилския манастир - така е от Лазаровден и Цветница, и за Велкиднеските празници. Наскоро в Светата обител е бил ръкоположен монахът Нектарий.   Полицията охранява около манастира, вътре за реда и спазването на правилата отговара частна фирма, наета по договор. Много хора посещават и музея

За поредна година община Ловеч раздаде на жителите на града безплатни козунаци и великденски яйца на Възкресение Христово.

400 козунаци и 400изписани яйца на Великден раздаде община Ловеч днес пред катедралата в центъра на града.

Те бяха осветени от отец Михайл Ковачев, а зам.-кметът Венцислав Христов поясни, че козунаците и яйцата са осигурени от общината и дарители: "За да могат абсолютно всички да се докоснат до най-светлия християнски празник."

Христов пожела за празника най-вече здраве: "Здраве и смирение в днешния ден. И може би по-добри дни за всички в България."

А хората, които си взеха от безплатните козунаци и яйца бяха доволни от жеста:

"Взех си козуначе, за което благодаря. Бог здраве да дава на тези, дето раздават, защото аз съм вече 93-та година. Пожелавам и много, много моля Бог и света Богородичка да помагат, да са ми живи и здрави дечицата"; "Много сме благодарни, че дават помощ. За първи път взимам, слязох случайно, видях и си взимах. Доволна съм, защото на тази скъпотия";

"Пожелавам здраве и благоденствие най-вече"; "Помолих се най-вече за здраве на семейството и да има доброта в сърцата ни и да си прощаваме".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световният ден на смеха се отбелязва в първата неделя на май

В първата неделя на май хиляди хора от над 120 държави отбелязват Световния ден на смеха. Първото подобно събитие всъщност е през януари 1998 година в Мумбай, като в него участват 12 хиляди души. Сесията е организирана от създателя на йога на смеха доктор Мадан Катариа. Според него има физически и емоционални ползи от дълбоко дишане и..

публикувано на 05.05.24 в 08:05

Младото поколение акушерки: Без тази професия не могат да се раждат бебета

Те са на първа линия в посрещането на новия живот – българските акушерки, които неуморно се грижат за майките и техните бебета. Въпреки че и тази професия е застаряваща, не липсват млади жени, които искат да се научат. А по-опитните са готови да дават и да предават знания и умения. Срещаме ви с две акушерки от най-старата АГ болница у нас – „Майчин..

публикувано на 05.05.24 в 07:54

В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас"

Днес в Кайро продължават преговорите за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", които се водят с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. АФП цитира тази нощ представител на израелското правителство, който упрекна "Хамас", че  възпрепятства подписването на споразумение. Представител на..

публикувано на 05.05.24 в 07:50
Украински свещеник благославя войници в Днепропетровск, 5 май 2024 г.

Руски атаки срещу Харков, Днепър и Одеса

В нощта на Великден - Русия атакува украинските региони Харков и Днепър, както и черноморския пристанищен град Одеса. Съобщава се за убити и ранени хора. По думите на президента Володимир Зеленски руски изтребител е бил свален над Източна Украйна При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

В първия ден на Великден се отслужва Второ Възкресение

По традиция днес преди обед, в първия ден на Великден, се отслужва тържественото богослужение, познато като "Второ Възкресение". Това е Пасхална вечерня, по време на която се чете светото Евангелие на различни езици. Нарича се "Второ Възкресение", защото след празничните служби през отминалата нощ за втори път днес  се огласяват..

публикувано на 05.05.24 в 07:22
В патриаршеската катедрала

Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово.  В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В София в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

публикувано на 05.05.24 в 07:07

В нощта на Възкресение църквата "Свето Въведение Богородично" в Панагюрище се изпълни с хора

В нощта на Възкресение една от най-посещаваните църкви в Панагюрище е „Свето Въведение Богородично“.  Храмът е на 206 години и е един от най-старите действащи в страната. Църквата "Свето Въведение Богородично" е започната през 1818 година и завършена към 1923 година. Тя представлява еднокорабна базилика..

публикувано на 05.05.24 в 06:53