Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски атаки срещу Харков, Днепър и Одеса

Украински свещеник благославя войници в Днепропетровск, 5 май 2024 г.
Снимка: БТА

В нощта на Великден - Русия атакува украинските региони Харков и Днепър, както и черноморския пристанищен град Одеса.

Съобщава се за убити и ранени хора. По думите на президента Володимир Зеленски руски изтребител е бил свален над Източна Украйна

При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура, къщи и търговски сгради, съобщи областният управител Олег Синегубов. В Одеса на юг военновъздушните сили заявиха, че противовъздушната отбрана е свалила всичките 13 атакуващи дрона.

Председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер каза, че падащи отломки са ранили четирима души и са предизвикали пожар в офис сграда. Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи.

В традиционното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител бомбардировач Су-25 над Донецка област:

"През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни селища и позиции на фронта. Дори навръх Великден не намалява желанието на руското зло да руши. Искам специално да поздравя 110-а механизирана бригада за това, че свали още един руски Су-25 над Донецка област".

Агенция Ройтерс уточнява, че в изнесената информация липсват повече детайли, а информацията не е потвърдена от друг източник. Донецка област е една от четирите части на Украйна, които Русия обяви, че е анексирала.

Володимир Зеленски каза още, че мирната конференция следващия месец, посветена на украинската Формула за мир, ще се състои и трябва да бъде успешна. Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Тодор Чобанов: 24-ти май е празник на Златния век на България

"Този празник ни прави различни и уникални от много други народи, защото това е чисто духовен празник с много дълга история. Той е много важен за нас, българите, и не е случайно, че още в началото на 19-и век започва да се празнува. Това е важен миг за нас, защото той отбелязва българщината назад във вековете. Духът на това, което ние днес..

публикувано на 24.05.24 в 15:16
Кочове и вакли агнета радват посетитерите

Над 1000 чистопородни животни на Националния събор на овцевъдите

За 12-и път край Петропавловския манастир до Лясковец се провежда Националният събор на овцевъдите с изложение на повече от 1000 чистопородни животни, с демонстрации на стари рецепти за производство на сирене и кашкавал. Представят се производители на продукти от овче и козе мляко, както и българските традиции и занаяти.  Животновъдството остава..

публикувано на 24.05.24 в 15:08

Намерени са три тела на израелски заложници в Джабалия

Телата на още трима заложници, убити при атаката на "Хамас" през октомври, са открити в Джабалия, северната част на Газа. Междувременно продължава офанзивата на израелските сили в  анклава.  Тленните останки са били открити при съвместна операция на израелската армия и специалните служби. Самоличността на загиналите е установена: Орион Ернандес Раду на..

публикувано на 24.05.24 в 15:03

Време ли е за технологичен речник?

Време ли е да има речник на термините от сферата на технологиите? Отговорът е по–скоро "да". Но докато някои казват, че наличните ресурси са достатъчно, за да може IT специалистите да се разбират, то други са категорични – речник трябва да има заради неспециалистите в сферата. Трябват ни нови думи за новите технологии, които навлизат в живота ни..

публикувано на 24.05.24 в 14:25

Кметът на Ловеч награди заслужили учители и изявили се през годината ученици

В Ловеч в празничния ден кметът Страцимир Петков връчи ежегодните персонални награди барелеф "Св. св. Кирил и Методий" на заслужили учители, а с плакети бяха наградени изявили се през годината ученици. Празничното шествие в града, където Панайот Пипков написва през 1901 г. музиката към стихотворението на Стоян Михайловски "Химн на Кирил и..

публикувано на 24.05.24 в 14:14

В Шумен отбелязват 24 май с шествие до сградата на Общината

По традиция в Шумен празникът на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност започна с шествие до сградата на Общината, начело с иконата на Светите братя.  Под звуците на химна на 24 май - "Върви, народе възродени", тържественото шествие водеха кметът проф. Христо Христов, областният управител проф. Добромир Добрев, председателят..

публикувано на 24.05.24 в 14:06

Вицепрезидентът: Отговорни сме не само към пари и власт, но и към бъдещето на България

Поне на 24 май да си обещаем, че ще намерим трите приоритета за развитието на България, че ще имаме сигурност за нашите граждани не само по отношение на отбраната, не само по отношение на вътрешна сигурност, но да има сигурност за бъдещето, за икономика, за стандарт, за социални отношения вътре в страната. Това заяви пред журналисти в Чепеларе..

публикувано на 24.05.24 в 13:55