Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дом Витгенщайн" във Виена със специален концерт

Посвещението е на 80-годишнината от спасяването на българските евреи

| обновено на 16.05.23 в 17:54
Анжела Тодорова и Офер Канети
Снимка: Дом "Витгенщайн"

На 28 април в Българския културен институт "Дом Витгенщайн“ във Виена, съвместно с посолството на Република България в Австрия беше организиран концерт матине, отбелязващ 80-годишнината от спасяването на българските евреи и беше почетена паметта на жертвите от Холокоста през Втората световна война.

Събитието беше открито от проф. Румяна Конева, директор на “Дом Витгенщайн“, а посланикът на Република България в Австрия Десислава Найденова-Господинова прочете слово, в което подчерта значимостта на този забележителен акт с изключителна историческа стойност. Солисти на концерта бяха израелският виолончелист Офер Канети и българската пианистка Анжела Тодорова, а програмата включваше творби на композиторите Паул Бен Хаим, Ернест Блох, Панчо Владигеров и Феликс Менделсон-Бартолди. Като съпътстваща, възпоменателна инициатива беше представена и документалната изложба “80 години от спасяването на българските евреи“ с експонати от фонда на Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий “ в София.

В началото на събитието в “Дом Витгенщайн“ официално беше обявено присъствието на Дотан Елие – заместник-постоянен представител на Израел в Международната агенция за атомна енергия със седалище във Виена. Като специален гост на концерта, той сподели за слушателите на предаването “Алегро виваче“ по "Хоризонт" своята лична семейна история, свързана с отбелязаната годишнина:

“Музиката, която чух днес на този концерт, ме пренесе назад във времето и ме върна в детството. Моята баба е била именно от спасените от Холокоста български евреи. След войната тя и моят дядо емигрират в Израел заедно с баща ми, който тогава е на 2 години. Когато бях малко дете, баба ми си играеше с мен, спомням си, че виждах странни цифри на нейната ръка, но тогава още никой не ми разказваше какво точно се е случило през войната. Когато пораснах, ми обясниха значението на тези числа върху ръцете, откъде идва и как е била спасена моята фамилия. Музиката, която чух днес, ми напомни за това светло събитие, случило се въпреки ужасните мрачни времена. За мен беше силно емоционално чувство да си припомня за невероятните  действия, които българските граждани и институции са извършили за спасяването на еврейските семейства“, сподели г-н Дотан Елие.

Младата българска пианистка Анжела Тодорова, която взе участие в концерта, е носител на повече от 20 награди на международни музикални конкурси, а от 2021 г. е студентка в Университета за музика и изящни изкуства във Виена. Тя също сподели за слушателите на предаването “ Алегро виваче“ емоционални думи по повод паметното събитие.

Роденият в Израел виолончелист Офер Канети е завършил своето музикално образование в Тел Авив и в Университета “Моцартеум“ в Залцбург, Австрия. Има успешна международна кариера и гастролира на авторитетни музикални сцени. По повод участието си в концерта в “Дом Витгенщайн“ изявеният инструменталист  разказа:

“Тази покана беше възможност за мен да осмисля дълбоко в себе си като артист и музикант своята емоционална връзка със събитието, на което е посветен концерта. Смятам, че трябва да го възприемаме като празник и да сме щастливи, че спасяването на българските евреи се е случило като факт. Музиката обединява, затова и подбрах за надслов на концерта “Песен без думи“. Не се нуждаем от думи, за да почувстваме емоциите, които композиторите изразяват в своите творби. За мен е важно да подчертая, че ние, музикантите, сме посланици на тези емоции, където и да се изявяваме по света. Изключителна е възможността да откриеш  индивидуалната чувствителност при различните композитори, както в конкретната концертна програма с творци като Паул Бен Хаим, Ернест Блох и  Панчо Владигеров, който за мен беше кулминацията, тъй като досега не го познавах като автор. Потопих се в неговата музика, наслаждавах се, откривайки неговия музикален свят. За мен беше удоволствие да споделя с публиката процеса на интерпретация на тези автори, които носят своята индивидуалност, но едновременно с това са обединени и близки като стил и звучене.

Трябва да подчертая, че поканата към мен за участие в концерта беше на Деница Лафчиева – тя е много скъп мой приятел и прекрасен музикант. Като съвсем млади инструменталисти сме свирили заедно в “Карнеги хол“ в Ню Йорк и оттогава поддържаме близък професионален  контакт. Когато тя ме покани за този концерт, ми предостави артистична свобода да подбера програмата като концепция. Това доверие на високо ниво между колеги и приятели е пример за толерантност. А толерантността е именно онова качество, към което всички трябва да се стремим и да постигнем в света.“

Чуйте кореспонденцията и интервютата с Дотан Елие, Анжела Тодорова и Офер Канети в звуковия файл.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42