Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Снимка: SY11

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“.

“Искам да издигна българския артист на пиедестал, да възвърна самочувствието му и да утвърдя ролята му в обществото. Това ще е платформа за творческите достижения на множеството дейци на културата у нас – един документ на времето, доказващ, че за да просперира нацията ни, тя трябва да подкрепи, обикне и заживее с изкуствата така, че те да трансформират България в социален, икономически, културен план. В нашата Родина има толкова много талант и той следва да се превърне във визитната ни картичка пред света, но и да е източник на обединение, вдъхновение и развитие за самите нас и децата ни“, посочва Соня Йончева на страниците на първия брой на новото издание.

Списанието “Български артист“ се появява за първи път през 1926 г. и до 1934 г. излиза като официален орган на Съюза на българските драматични и оперни артисти. На страниците му се разглеждат теми като “Човешките права на артиста“, “Обществените театри в Германия и нашите театри“, “Елементи на драматическото изкуство“, “Значението на оперния хор“, “Постигане на музикално разбиране“... Още в първия брой на “Български артист“ от 2024 г. се прави съпоставка със съвременното “музикално разбиране“ на публиката. Във всеки брой е планирано да се изгражда подобен мост с времето отпреди век, за да може да се вгледаме в предизвикателствата, но и в решенията за културния сектор на България.

Това, което съм изненадана да видя, е, че, от една страна, много от проблемите, за които говорим днес, са съществували и тогава - и то не само в български контекст, защото това е била медия с европейски облик и съдържание. Има чувствителни теми, които никой не е посмял да разреши цял век и за мен това е шокиращо! От друга страна обаче, тази актуалност може да си обясним и с факта, че ние пресъздаваме изкуство, което се е зародило преди 400-500 г. /в случая с операта/, а при театъра – още от дълбока древност; и формите, доказали се като успешни през времето, се променят много трудно, макар днес да се търсят и по-модерни изразни средства“, споделя още Соня Йончева.

В новото издание ще бъдат помествани портрети на артисти, интервюта, репортажи от музикални събития; теми, свързани с връзката между изкуството и психичното здраве, силата на културната дипломация, авторски рецензии за изложби, оперни и театрални спектакли, концерти и кино. Важна част е и представянето на “Културен календар“ с предстоящи фестивали, творчески сезони и бележити събития в областта на изкуството у нас.  

През първата година от публикуването си списание “Български артист“ ще бъде тримесечник. Пилотният брой е хартиено издание, а от есента се очаква дигитално издание, чийто пълен архив ще бъде достъпен срещу абонамент.

Освен в разпространителската мрежа, списанието ще се продава в Античния театър в Пловдив при завръщането на Соня Йончева в родния й град с концертно изпълнение на операта “Тоска“ от Пучини на 4-и юни, посветено на 100-годишнината от смъртта на композитора и 70-годишнината от основаването на Пловдивската опера.


По публикацията работи: Росица Кавалджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Милена Шушулова, проф. Момчил Георгиев, проф. Милена Моллова и Варта-Естер Каспарян  (от ляво на дясно)

За първи път Международният фестивал - "Софийски музикални седмици" ще има есенно издание

Своеобразен празник на духовността, на музиката и културата стартира с 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Историята на този престижен фестивал започва с едно съдбоносно събиране на изтъкнатите български музиканти Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Богомил Стършенов. Те заявяват: "Крайно време е София да..

публикувано на 27.05.24 в 13:54
Даниел Верстапен

Даниел Верстапен: Целта ми е да направя своята интерпретация на българската музика

"Това, което най-много ми харесва в България е природата , но и страната ми харесва, каза в "Понеделник вечер" белгийският пианист Даниел Верстапен . България е част от световното му турне Reconnection . Събитие, което го отведе до едни от най-големите зали в света като "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни опера" в Австралия.  В България той ще..

публикувано на 27.05.24 в 09:40
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното" - каза сценаристът и режисьор Шон Бейкър, поемайки 77-ата "Златна палма", с която бе отличен филмът..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24 май. Организатор е Българския културен институт в Париж. Французойка, японка, австрийка,..

публикувано на 26.05.24 в 08:21

Над 200 деца от Плевен бяха отличени в международни конкурси за рисунки

В Плевен представиха Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от арт школа „Колорит“. При откриването в художествената галерия „Илия Бешков“, арт ръководителят - художничката Майя Ананиева връчи и наградите на 200 деца, отличени в междунардни конкурси за рисунки. Иновативният и експериментален проект на..

публикувано на 26.05.24 в 06:06

"Да те целуне щастието" и Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова от София гостува за първи път в предаването " Рано в неделя". Завършила е руска гимназия, работи в офис. Предците й са поети и това личи веднага в перфектните и смислени стихове. Стихосбирката й " Да те целуне щастието" съдържа интимна лирика - жената огнена, слаба, копнежна, вълшебна, но най-вече дълбоко вярваща в силата..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34