Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 28 май-5 юни 2023

7
Победителите в Parangalitsa VK 2023
Снимка: Владислав Русев

Никола Калистрин завоюва първото място в "Парангалица Вертикален километър". Най-добрият ни ски-алпинист пробяга трасето с дължина 3,3 км и с 830 м денивелация за впечатляващите 33:43 минути. За трета година състезанието беше в календара на Световните серии по вертикален километър. Две минути след Калистрин финишира италианецът Matteo Lora, а трети - Течно Жеков. При жените победи белгийката Charlotte Cotton (43:37), следвана от Екатерина Осичкина и Мария Николова. Метеорологичните условия бяха динамични - дъжд, мъгла, слънце, силен вятър, а високата част на планината беше покрита с обилен сняг. Още две дисциплини имаше в тазгодишното издание на "Парангалица Рън" - скай и скай маратон. Тенчо Жеков, който предишния ден стана трети във вертикалния километър, победи в ская - 23 км за 2:36:15 часа. При жените първа финишира Мартина Заднепровска, с време 3:25:07.  В най-дългата дистанция скай маратон, 42 км победиха Йордан Тодоров (4:48:24) и Мария Цочева (6:13:20). Състезанията са контролни стартове за определяне на националния отбор за предстоящото Европейско първенство по скайрънинг за мъже и жени в Черна гора и за Световното първенство за юноши и девойки в Италия. 

Никола Калистрин
Снимка: Владислав Русев

Антония Григорова зае 16 място във втория си старт от Световните серии по скайрънинг - в Hochkönig, Австрия. Заради наличието на много сняг в най-високата точка на трасето, то беше променено, но не и скъсено - 31 км, с 2300 м изкачване. Българската бегачка го измина за 5 часа и 43 минути.

Иван Гръблев победи с нов рекорд по трасето в крос триатлона "Лъвско сърце Утопия". Над 500 състезатели от страната и чужбина участваха в третото издание на състезанието. То се проведе в парк "Росенец" край Бургас и включваше 1,5 км плуване, 40 км колоездене и 10 км бягане. Пълните резултати можете да видите тук. Организаторите подготвят още едно голямо събитие тази година - осмото издание на "Лъвско сърце Ултра" - най-големият крос триатлон в България, който ще се състои в първите дни на септември в Приморско.


Снимка: Александър Вълчев

Николай Русев зае 21 място на 4-тия кръг от Световната купа за мъже и жени в дисциплината "боулдър", който се проведе в Прага. Българският катерач направи 3 топа и 5 зони и се размина на косъм с полуфиналите, тъй като за тях се класират първите 20. Трябва обаче да се отбележи, че Ники остави зад себе си имена като Шон Бейли, САЩ, Алекс Мегос Германия, Алберто Лопес, Испания и Якоб Шуберт, Австрия. Победиха Dohyun Lee от Южна Корея (при мъжете) и Oriane Bertone от Франция (при жените). Следващият кръг от Световната купа с българско участие започва на 9 юни, в Бриксен, Италия.

Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей
Снимка: Личен ахрив на Jamling Tenzing Norgay

Световната алпийска общност отбеляза 70 години от първото изкачване на Еверест. На 29 май 1953 г. новозенландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей стъпват на най-високия връх на планетата, след като изминават станалия по-късно известен като "нормалния път" откъм Непал. По това време върхът е затворен откъм Тибет и единственият възможен достъп е откъм Непал, който позволява по една експедиция годишно. През 1953 г. швейцарска експедиция стига на 240 м под върха, но се връща заради влошаване на времето. Година по-късно натам се отправя експедиция от 400 души (включително 362 носачи и 20 шерпи), организирана от Британския хималайски комитет и ръководена от Джон Хънт. Едмънд Хилари е разпределен в свръзка с шерп, а не с британец и за малко не напуска експедицията заради недоволството си. В 11:30 часа местно време на 29 май двамата първи стъпват на върха. Хилари прави снимка на Тенсинг, а снимка на Хилари няма заради неумението на шерпа да работи с фотоапарат. Известието за изкачването на върха достига Великобритания в деня на коронацията на кралица Елизабет II. Впоследствие Хилари и Хънт са посветени в рицарски звания, а Тенсинг получава от британското правителство медал „Свети Георги“.

В седмицата, в която беше отбелязана годишнината от историческото изкачване на Еверест, от върха, към който тази пролет се отправиха няколкостотин души, беше показано смущаващо видео с отпадъците, останали след експедициите тази пролет. Тензи Шерпа публикува видеото в Инстаграм с надпис: "Много палатки, празни кислородни бутилки, стоманени купи, лъжици, дамски превръзки, хартия". Въпреки кампаниите на непалските власти за почистване, както и задължението участниците в експедициите да свалят определено количество боклук, струпването на прекалено много хора няма как да не доведе и до много отпадъци. 

Елизабет Хоули

Междувременно, 60 години след създаването на т.нар. Хималайската база данни от Елизабет Хоули от там обявиха, че повече няма да интервюират участниците в комерсиални експедиции. Вместо това, екипът на организацията ще се фокусира върху "нови и интересни маршрути по осемхилядниците и другите върхове, както и върху нови и технически предизвикателни върхове, изкачени в алпийски стил". 

Германският алпинист Луис Щитцингер (Luis Stitzinger) загина под връх Канчендзьонга. 54-годишният мъж изчезна на 25 май на около 8500 м височина. Пет дни по-късно тялото му беше открито на 100 м по-надолу. Щитцингер беше един от най-дейните германски алпинисти, като изкачваше осемхилядниците без допълнителен кислорпод, а после се спускаше със ски от тях. Канчендзьонга беше неговият десети осемхилядник, като планът му беше да осъществи първото цялостно спускане със ски от този връх. Луис Щитцингер и партньорката му в живота и алпинизма Аликс фон Меле (Alix von Melle) бяха гости на Банско филм фест през 2012 г. Повече за постиженията им можете да прочетете тук
Аликс и Луис
Снимка: Александър Пенков
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34