Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата на кубинската музика Омара Портуондо тръгва на световно турне от България

Омара Портуондо
Снимка: Личен архив

В екзотиката на Куба ще се потопим, благодарение на музиката на Омара Портуондо, позната като великата кубинска дама на чувствата. Ще говорим за най-новия ѝ албум, за това какво е човек да твори на 92 години. Получила огромна национала и международна  признателност, постигнала всичко, което един артист би си мечтал. Тя е известна със своето състрадание и чувство за човечност и равенство, чрез песните си смело изразява несъгласието си или възхитата от живота. 

Синът на Омара, Ариел Хименес, е човекът, който се грижи за кариерата на Омара от две десетилетия, а албумът VIDA е почит към музикалното наследство на Омара. Във VIDA Омара пее заедно със звезден състав от певци. Всеки, който обича кубинската и латиноамериканската музиката от последните 50 години, ще разпознае без съмнение красотата на вечните ѝ песни. 

Очарователната легенда на кубинската музика Омара Портуондо е пяла със звезди от цял свят, с имена като Едит Пиаф, Чичо Валдес, Наткин Кол, Ибрахим Ферер, Компай Сегундо. Носителка на "Грами", изнасяла представления във всяка точка на земното кълбо Тя е била от любимите гласове на Фидел Кастро, изпяла хитове, които се разпознаваме и до ден днешен, Дос Гардениас, Кандела, Грасиас а ла вида, Команданте Че Гевара. Омара Портуондо е неофициален посланик на Хавана по света. 

Тази вечер е нейният концерт, който е част от световното ѝ турне и представяне на албума VIDA /живот/. България е първата страна, откъдето тя тръгва. 

За нея мениджърът й споделя, че е моторът, двигателят на всичко, което се случва. По време на пандемията Омара Портуондо не спира да твори дори за секунда. През този толкова труден период тя създава най-новия си албум VIDA - песни, които ще чуем днес по време на концерта. 

Нека обаче сега да научим повече от Каролина Вайехо, мениджър и и продуцент, за това какво ще чуем и ще видим днес, както и да разберем повече за кубинската душа, за силата на духа и някой потайности от живота на дивата.

Здравейте България! Здравейте София! Аз съм в България, която толкова много обичам. Казвам се Каролина Ваяхо и съм мениджър на Омара Портуондо. Имам шанса да работя за Омара  и  искам от нейно име  днес да отправя поздрав към Вас българите и  да разкажа за самата нея. Тя е  истински гений учител и всички я обичаме толкова много!  Тук сме в България, за да ви поздравим и се надявам да се видим в Двореца на Културата, днес на 12.06.2023 на концерта. Ние пристигнахме от Индия  - Бангалор. Омара и  нейната прекрасна група направи два концерта в театър Уинмилс. Това бе възможно, благодарение на неин голям фен, който е архитект и притежава собствен джаз клуб. Той направи всичко възможно Омара за първи път да посети Индия. Tой е знаел, че това е била една от мечтите ѝ още от времето, когато  е пяла с Buena VistaSocial Club. А както може и да си представите, тя е днес в  нейната младежка възраст - само на 92 години е ! Наистина е много по-будна и жива от всички нас, дори и от мен, която  съм малко по- млада от нея... С това искам да кажа, че Омара е пълна с енергия, като витамините е, с истински заряд, двигател и никога не се спира и за миг! Всички се заразяваме от нейната енергия и за нас е истинско вдъхновение.

Веднага се питаме как два дни след концертите и в Индия, тя вече е в България, а след няколко часа започва нейният концерт на живо пред българската публика. Разбрах, че тя ще представи и най-новият си албум, като започва турнето си от Източна Европа и специално от България. В ръцете си държа най-новият й албум  - Вида – Живот -  Болеро а ла вида. Какъв е живота на Омара Портуондо?

Омара е човек който гледа философски на нещата в живота, в същото време е много  скромна.  Преживяла е  толкова много неща, както положителни така и отрицателни. Но тя най- вече винаги е била положителна спрямо живота, спрямо нещата, през които човек преминава и  винаги съумява да открие нещо красиво в тях.  Дори и в болката и  там тя пак  открива красотата, а после  я предава, извайва я с красотата на нейния глас. Преди всичко Омара е и много хуманна и затова с лекота успява да докосне сърцата ни. Защото всъщност по този начин тя разбира живота  и разбира хората. Когато започна пандемията, много концерти бяха отменени, както се случи с толкова много артисти. Трябваше да си остане у дома, не в само в Хавана, ами буквално в къщи. Тогава нейният син Ариел, който  си я познава добре и знае, че тя не може да стои мирно на едно място, тъй като цялата е кълбо от енергия и казва: „Майко, хайде, нали ще запишем албум!“ И разбира се тя  веднага приема и е истински щастлива. Обаче веднага се замисля как да го направим  и то по време на пандемията. Не забравяйте, Омара обича всички, обожава близките си. Ами тогава решава да покани близките си музиканти и  да споделят прекрасните мигове, въпреки разстоянията и ограниченията. Целият албум е записан в дом й. Тя записа  гласа си и всеки един от музикантите от неговото студио участваше в създаването на албума. Така че албумът VIDA - Живот е едно чудо, сътворен по време на пандемията, но не очаквайте да е тежък, напротив носи голям заряд.  Звукът е наистина перфектен, благодарение на Оресте Агиля, който вече е печелил "Грами". Звукът е истинско вълшебство. Габи Морено е  певица и автор на песните, продуцент - тя бе номинирана за "Грами". Габи Морено всъщност има принос за осем  от единайсетте теми и  песни в албума. Взеха участие и  много известни кубински музиканти, както и други от Латинска Америка. Сред тях са имената на Анди Монтанес, Александър Арбеу и още много други известни артисти, които творяха заедно с Омара по време на пандемията и  въпреки големите разстояния и трудната обстановка албумът  е самия живот!

Добре, тогава да се запознаем с песните от Албума, какво сте подготвили за българските почитатели на Омара Портуондо?

В този албум Омара засяга много теми свързани с Живота - там са теми като щастието, болката любовта вярата. И по време на концерта в НДК тя ще представи песни от нейния нов албум и естествено ще чуем и изпълнения, които са си класика като например  Bésame mucho, Veinte Años и съм сигурна че българската публика ги  познава много добре.  Можем да кажем, че този албум  е като почит към живота. И разбира се  човешката болка е тема, която присъства. Все пак всичко се случва по време на пандемията, когато много хора изгубиха своите близки и без съмнение за всеки беше много болезнено и Омара искаше да изрази всичко. Тя е човек който чувства и преживява много надълбоко нещата. Ето например ако си спомняте случая с Джордж Флойд, тя наистина беше покрусена от случилото се и тогава реши да изпее песен, която всъщност е била пята от Лена Хорн през 70-те. Благодарение на Омара тази песен стана  популярна и  в Куба – NOW се казва.  А знаете, че това е песен на протест срещу расизма. И в нея Oмара предава  много чувства, вплетено е едно деликатно усещане на горчив хумор,  като вид решителност и напомняне да спрем с лошите неща. В края на албума нещата вече са по-весели, вдъхващи надежда и пак под звуците на Александър Абреу.

Тъй като вие самата познавате много добре Омара Портуодно и работите с нея рамо до рамо - Какво е живота за нея и в какво се крие  щастието според нея?

Знаете ли, преди няколко дни така не очаквано я запитах и аз самата:  Какво е за теб щастието? А тя ми отвърна  - това  е да живееш още една година, да живееш още 20 години, 70 години и всеки ден е важен и трябва  да ценим всеки миг. Знаете ли, тя цени абсолютно всичко и то се чете в очите й. Много са знаците, които си подаваме докато работим. Поглеждаме се, усмихваме се, смее ми се -  тя е с невероятно чувство за хумор и това е нещото, което ѝ е помогнало в живота и този заряд който носи. В Индия, представете си, тя направо си кокетничеше и флиртуваше с един от музикантите в Индия. А той и отвръщаше, че е много красива и така и двамата играеха, кокетничеха. Тя си се държеше като истинска кубинка. Всички, които работим с нея винаги се забавляваме, семейството й също.  Винаги се разказват вицове, шеги. Освен всичко тя е много щедър човек! Ако аз й занеса нещо сладко веднага ми подава и на мен и ме пита  дали и аз искам. Всичко иска да сподели и сега когато идвахме към България, вече на летището, аз се бях облегнала на един стол, леко полегнала върху багажа,  докато другите все още си чакаха на лентата. Омара ме погледна и ми каза: „Хайде сядай тук - в скута ми.“ А аз се засмях и ѝ казах, че съм толкова тежка, че направо ще я счупя, при което тя започва да се смее. Такава си е тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Сарафов

Сарафов е изпратил до НС доклад за съдебния инспектор Александър Мумджиев

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати в Народното събрание доклад на Районната прокуратура във Враца с данни за "непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение" на члена на Инспектората към Висшия съдебен съвет Александър Мумджиев. То е адресирано до заместник-председателя на 49-ия парламент Росица..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Страни от ЕС настояват за по-облекчено прехвърляне на мигранти без документи към трети страни

15 страни членки, сред които и България, изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояват да се облекчи прехвърлянето на мигранти без документи към трети страни.  Това става, след като тази седмица Съветът на ЕС окончателно гласува пакта за миграцията и убежището и по-малко от месец преди изборите за Европейски парламент, за който..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел. Австрия няма да бърза с решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген "Страните от Централна и Източна Европа заслужават по-голямо внимание", каза още той:  "Крайно време е..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Мотив за решението на ресорния министър са данни от извършения в дружеството вътрешен одит и доклад, свързан с изпълнението на решението за ускорено изграждане на Националната детска болница...

публикувано на 16.05.24 в 16:43

Радев нарече културни дейци "неделима част от духовната мощ на България"

Един от създателите на легендарната рок група ФСБ Константин Цеков и народната певица Калинка Згурова получиха Почетния знак на президента. В навечерието на 24 май държавният глава удостои с отличието утвърдени имена в областта на културата и изкуството.  "Ние ще се раздаваме, докато дишаме, за културата на България" Думите са на..

публикувано на 16.05.24 в 16:38
Ивайло Цветков-Нойзи

Съдът глоби Ивайло Цветков-Нойзи, делото ще продължи на 6 юни

Ивайло Цветков-Нойзи и адвокатът му не са се явили на днешното заседание в Софийския районен съд, съобщиха от съда. През март журналистът и популярно медийно лице получи условна присъда за шофиране след употреба на алкохол, припомня БГНЕС. За днешното неявяване..

публикувано на 16.05.24 в 16:25
Кириакос Мицотакис

Гърция няма да ратифицира сега три меморандума, подписани със Скопие

Гърция няма да ратифицира сега три основни и вече подписани меморандума със Северна Македония. Министър-председателят Кириакос Мицотакис е категоричен, че Атина първо трябва да се убеди, че Скопие спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор. Ратификацията на трите меморандума са условие за приемането на Република Северна Македония в..

публикувано на 16.05.24 в 16:17