Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Приемане на Украйна в НАТО няма да укрепи сигурността ѝ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евентуалното приемане на Украйна в НАТО не само няма да укрепи сигурността ѝ, но и ще доведе до допълнително напрежение на международната арена. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в първия си коментар след завършилата по-рано тази седмица среща на Алианса във Вилнюс. 

В ефира на държавната телевизия Владимир Путин заяви, че стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО е бил една от причините за така наречената от него "специална военна операция". Освен това Путин увери, че западните оръжейни доставки, включително на ракети с далечен обсег, не променят съществено ситуацията на бойното поле. 

"Доставката на нови оръжия само ще влоши ситуацията. Ще я влоши за украинската страна и ще разпалва конфликта по-нататък". 

Руският президент коментира и обещаните на Украйна от Г-7 гаранции за сигурност. 

"За нас няма нищо необикновено в това, което беше декларирано и в НАТО, и в Г-7. Ние не сме против обсъждането на подобни въпроси. Но при едно задължително условие - гарантиране на сигурността на Руската федерация". 

По повод изтичащата на 17 юли "зърнена сделка" Путин допусна, че Русия може да излезе от нея и да се върне тогава, когато руските условия бъдат изпълнени. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивш руски генерал е арестуван за измама

Бивш руски генерал-майор е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС като се позова на правоохранителните органи.  Иван Попов е бил главнокомандващ на руски формирования в Южна Украйна.  "Ройтерс" припомня, че миналата година генерал Попов съобщи, че е бил уволнен, след като разказал на военното..

публикувано на 21.05.24 в 17:29

Венцислав Велев от Русе със сребърен медал на Международната олимпиада по философия в Хелзинки

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки.  С по-добър резултат от него са само двама ученици - златните медалисти от Германия и Китай.  В олимпиадата участваха над 110 ученици от 52 страни, съобщава Министерството на..

публикувано на 21.05.24 в 17:27
Петър Ганев

Петър Ганев: По-ниската инфлация ще успокои "швейцарското правило" за вдигане на пенсиите

Към момента нивото на инфлацията изглежда добре, трябва да го задържим, за да влезем в критерия за еврозоната. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика.  Юлиан Войнов: Ако отчетеният от НСИ спад на инфлацията се задълбочи, през 2025 г. можем да приемем еврото НСИ: Растеж на..

публикувано на 21.05.24 в 17:25
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас

Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас за предстоящите избори.Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Най-много сигнали до момента са получени за Бургас и Варна. "До момента имаме получени общо 62 сигнала за нарушавне на изборния процес, имаме образувани 26 досъдебни производства като в тази цифра не влиза..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Росица Матева

ЦИК създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи

Централната избирателна комисия създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи в районните избирателни комисии и след това при постъпването им за повторна проверка в Комисията.  За целта фирмата "Информационно обслужване" ще осигури повече оператори за обработката за данните от двойният вот на 9-ти юни...

публикувано на 21.05.24 в 17:02

Депутатите приеха оставката на Мария Филипова като зам.-председател на КФН

На днешното си извънредно пленарно заседание депутатите приеха оставката на Мария Филипова -заместник-председател, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност" на Комисията за финансов надзор. Оставката е подадена на 20 май тази година, мотивът - лични причини. На 10 април 2019 година парламентът избра Мария Филипова и Илиана..

публикувано на 21.05.24 в 16:59
Хайнрих XIII Принц Ройс в съдебната зала, 21 май 2024 г.

Започва съдебен процес за опит за държавен преврат в Германия

Най-важният от трите съдебни процеса срещу групата заговорници около Хайнрих XIII принц Ройс започва днес във Франкфурт. Девет души от радикалната групировка "Райхсбюргери" ще отговарят по обвинение в опит за държавен преврат. Най-важният от трите съдебни процеса срещу групата заговорници около принц Хайнрих XIII Ройс започва днес във..

публикувано на 21.05.24 в 16:48