Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Бодаков за произхода на метеоритите, метеорите и астеродите

2
Венцислав Бодаков
Снимка: Мая Данчева

Живеем на кръгла планета, която непрекъснато се върти около оста си и около своята звезда в един не толкова безопасен Космос. Космосът е като магистрала, в която всичко се движи и взаимодейства. Пълен е с големи и малки тела. 

Там нищо не се губи и от разрушаването на един обект, възниква друг, който също се включва в движението. Така на Земята падат метеорити или изгарят в атмосферата й или достигат до повърхността й. В небето това явление дори е красиво, наричаме го падащи звезди и наивно си пожелаваме нещо, опирайки се на онези библейски схващания, че от небето освен наказанието идва и милостта.  

Всеки ден 40 тона космически скали, прах и отломки навлизат в земната атмосфера. Кога и какъв точно метеорит ще достигне нашата планета не може да се предскаже, но тези явления се следят. Това прави Глобалната метеоритна мрежа, която събира данни от целия свят. За целта работи с по-малки локални метеоритни мрежи. 

ЕПА/БГНЕС                                    Снимката е илюстративна

"Първата метеорна станция пуснах март месец 2021 г. в София. Друг любител астроном, който се занимава с научни - Пенко Йорданов пък пусна такава станция в Димитровград. След това последва третата на Рожен, което е на нашето сдружение. Тя е монтирана на нашата малка обсерватория. Сега имаме общо 6 метеорни станции в България, сподели за "Нощен Хоризонт" Венцислав Бодаков, астрофотограф, той е и част от сдружение - "Звездно общество".

"Дали метеорите влияят на телекомуникациите - възможно е, те летят с огромна скорост, може да причиняват щети на апаратурата, която е в орбитата около Земята.

Астериод се нарича, когато е над един метър, а под един метър основно се приема, че е метеорит. Като навлезе в атмосферата и започне да изгаря, това което виждаме като падаща звезда, се нарича метеор. Падне ли вече на земята се нарича метеорит.

Цветът на падащ метеор се дължи на химическия му състав, защото при това изгаряне металите в него се йонизират и излъчват светлина базата на спектъра. Синьо-зелената светлина може да е от магнезий, освен това въздухът също се йонизира и от него, от азота и кислорода може да се появи червен цвят. И така могат да се явят метеори с лилаво начало, зелена опашка и различни други цветове, в зависимост от химическия състав, разказа още по "Хоризонт" Венцислав Бодаков.

"За падналия наскоро в Румъния метеор мога да кажа, че хората е нямало от какво да се стряскат. Аз още от снимките разбрах, че това е метеор.

Много е типичен начинът му на изгаряне. Затова нямаше от какво да се притесняват хората. Изказаха се мнения, че едва ли е имало остатъци, но според мен има. При подобен тип изгаряния има паднали метеорити. Това, че ние виждаме горяща следа само донякъде и след това тя спира, това е защото от една височина вече метеорът вече не гори видимо, а се получава т-нар. тъмен полет, при който вече тялото не е така нагрято, че да свети, но продължава да лети. Тогава не се вижда на камерите. Трябва да се види скорост на височинния вятър, защото при тези метеорити последните 20-30 км летеж те не горят и това е тъмен полет, поясни още астрофотограф.

Той поясни още, че метеоритите идват предимно от Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер, някои може от по-далечния пояс отвъд орбитата на Нептун.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02