Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокбъстърите на лято 2023-а

| Коментар
Снимка: Jake Hills/unsplash.com

На фона на стачка на сценаристи и актьори в Холивуд, американските блокбъстъри това лято пълнят киносалоните и покриват целия спектър от емоции и носят както добро настроение и екшън и приключенски емоции, така и ни приканват към философски размисли за смисъла на живота, доброто и злото.

Лятното кино пътешествие започва в хронологичен ред. И първи хит на големия екран беше „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ с легендарния Харисън Форд.

Снимка: Disney Enterprises, Inc.Действието се развива през 1969-а година, в разгара на космическата надпревара между САЩ и СССР. Известният археолог и приключенец е притеснен от факта, че американското правителство в отчаян опит да изпревари Съветския съюз е вербувал бивш нацист, който работи по програмата за кацането на Луната и е твърдо решен да прекрои света, както на него му изнася. Но не и когато Инди има какво да каже по въпроса! Той се впуска в шеметна надпревара с времето, за да попречи на нацистите, а единствената (и съмнителна) помощ, на която може да разчита, е на своята кръщелница Хелена. 

Триумфалният завършък на приключенската поредица идва цели 15 години след „Кралството на кристалния череп“! Неподражаемият Харисън Форд е категоричен: „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ е достойният завършек на сагата:

„Казвам „довиждане“ на една великолепна възможност да доставям удоволствие на хората, но исках последния цикъл в поредицата да е за героя в колкото се може по-голяма степен. Връзките между героите са истинското ядро за мен и исках да видя Инди отново добре, отново цял, но за да стане това в началото трябваше да е пречупен. Той означава за мен същото, което и за публиката. Поглеждайки назад – това бяха добри истории, добри филми. Горд съм, че бях част от това и толкова щастлив, истински късметлия съ Инди ми даде възможност не просто да разкажа емоционални истории, но и да се предложи контекста за хората, които идвайки ще се насладят на добрата история, фантастичния саундтрак и всички хубави неща на киното и филмите.“

Възхита към 81-годишния Харисън Форд изрази Том Круз, който е с 20 години по-млад. Това лято и той има блокбъстър с „Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа“ и в едно от интервютата по време на рекламното турне за лентата заяви, че иска да е като Форд и да прави филми от поредицата „Мисията невъзможна“ докато навърши 80 години.

Това лято е време за разплата. Миналото се завръща и поставя емблематичния шпионин Итън Хън пред дилема със смъртоносни последици – дилема, която праща него и екипа му на най-опасната им мисия до момента, чиито залог е самото бъдеще! Може да се обзаложите, че филмът ще ви впечатли с невероятна динамика, забележителни локации и култовите за франчайза и изпълнени лично от Том Круз спиращи дъха каскади. Очаква ви интересна и напрегната история, в центъра на която е мистерия, дълбоко свързана с миналото на Итън Хънт и предишните му незабравими невъзможни мисии. В киноспектакъла участва и българска актриса – Доротея Толева, в ролята на чужд агент. Том Круз разказа следното на премиерата в Рим:

„Екшънът е истински, физически. Този филм е епично приключение с изобилие от екшън и невероятни гледки. В него са събрани всички неща, които обичам във филмите – подводници, пустиня, Рим, красиви места в Абу Даби, Норвегия, построихме дори влак. И историята е увлекателна, а актьорите са невероятни и харизматични. Този филм определя отношението ми към киното. На първо място съм част от публиката и като филмов деец правя филмите си за публиката. Но харесвам широка гама от кино изкуството. За да предизвикам сам себе си съм опитвал различни жанрове и стилове, за да разбера и изуча всеки един, докато го правя. По този начин изпитвам способностите си. След това, всичко, което съм научил, го прилагам в следващия филм, и после в следващия и в следващия… що се отнася до структура, начин на представяне на историята и развитие. Едновременно всеки ден съм ученик и се уча, но и учител, като представям моето виждане за филмите.“


Лятото е винаги розово и съвършено в Барби ленд! Какво обаче става, когато Барби се сблъска с реалността? Едноименният филм дава отговор и предлага приключение, в което Барби и Кен търсят щастие в света на хората. А Барби е повече от кукла, тя е икона на поп културата, надскочила различни исторически периоди и доказала своята непреходност. Нейната история се издига над поколенията и се харесва на публиките по целия свят. Режисьорът Грета Геруиг:

„Има толкова много интересни неща за Барби като културна икона и емблема. Тя е създадена през 1959 г., променяла се е и се е разраснала, но все още остава интересна. Струва ми се толкова човешка идеята, че правим кукла, на която в последствие се ядосваме. Толкова забавна и характерна черта на хората. Как влагаме нещо в неодушевени предмети и ги оставяме да ни променят, след което правим обратното и променяме тях.“

Актрисата в главната роля и продуцент на филма Марго Роби има следното послание:

„Мисля, че сами поставяме твърде много очаквания към себе си – да бъдем всичко и да правим всичко идеално. Преследваме съвършенството, което е невъзможно да бъде стигнато. Това е поколението на най-най, на идеята, че трябва да си това, и това, и това, да си добър в нещо, но и да си добър приятел, и да си добра половинка и всичко идва в повече. Ако мога да направя подарък на всички хора това е докато гледате филма да бъдете освободени от това. Справяте се страхотно. Списъкът със задачи за днес изчезва, ако зависеше от мен, няма го, наслаждавайте се.“

Поп звездата Дуа Липа освен, че участва във филма има и песен, част от саундтрака, която стана летен хит.

Следващият летен хит е на другия полюс, тематиката вече е доста сериозна. Биографичният епос за известния като „бащата на атомната бомба“ „Опенхаймер“ на един от най-добрите режисьори на новото време – Кристофър Нолан, разказва за един от най-важните и повратни моменти в човешката история.

Филмът е адаптация на наградената с „Пулицър“ книга „Американският Прометей: триумфът и трагедията на Джей Робърт Опенхаймер“ на Кай Бърд и Мартин Шеруин и разказва интригуващата история на Робърт Опенхаймер – енигматичния американския физик, директор на проекта „Манхатън“, в рамките на който е създадено първото в света ядрено оръжие – атомната бомба. Сюжетът се фокусира както върху бурния личен живот на Опенхаймер, така и върху ролята му в „Манхатън“ и отношенията му с колегите, политиците и военните. „Опенхаймер“ наистина е един от филмите, излезли тази година, които задължително трябва да видите, защото интригуващата история ще докосне душата ви. Някои от въпросите, които филмът поставя са каква е цената на преследването на прогреса и защо човекът, опитвайки се да спаси света, всъщност създава нещо, което може да го унищожи. Кристофър Нолан:

„Историята на Опенхаймер е една от най-драматичните, за която знам. Има много аспекти, които я правят толкова завладяваща. Исках да пренеса публиката там, в тази стая, с онези хора, които е трябвало да вземат ужасяващи решения, които са определили света, в който днес живее. Това е забележително и драматично събитие, което да се представи на публиката.“

NetflixПредстоят още два филма, който дават заявка да бъдат също летен блокбъстър. Въпреки че единият от тях ще излезе не по кината, а в стрийминг платформа. Става въпрос за „Сърце от камък“ – шпионски трийлър с участието на Гал Гадот.

„Вълнувам се за хората, които ще следят напрегнато сюжета и ще откриват в него обратите. Мисля, че има добър баланс между хумор, екшън и драма, за да бъдат хората доволни.“

А през септември се очаква „Закрилникът 3: Последна част“ с Дензъл Уошингтън и Дакота Фанинг.

„Героинята ми е агент на ЦРУ, която е потърсена от героя на Дензъл и тя трябва да разбере защо. Тя получава сигнал от него, който я отвежда в Италия. Трябва да разберем защо той избира точно на нея да даде тази информация и какво точно се случва.“

Лятото все още не е свършило – избягайте от реалността за няколко часа в компанията на герои, които да ви развълнуват и донесат добро настроение!


По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В празничното великденско издание на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Гостува ни журналистът, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов. Разговаряме на една от любимите ни теми – културен туризъм, а разказът му ни пренася на спектакъл на операта “Тоска“ от Пучини на..

обновено на 05.05.24 в 23:11
Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска: Ние много по-често се молим за нещо, отколкото да благодарим на Бога!

"Най-ярките ми спомени като дете са от празнуването на Великденските празници , както и Лазарицата от предната седмица, сподели за "Хоризонт" писателката Виктория Бешлийска . " По нашия плевенски край този празник е много тачен и обичан . Момичетата се обличат в носии, окичват се с цветя и лазаруват, което ще рече, че обикалят съседните къщи,..

публикувано на 05.05.24 в 16:55
д-р Елена Алекова

Читателите потъват в неповторимата поезия на Елена Алекова

Дошла само на 22 години от с. Мугла, след Института за учители в Смолян, Елена Алекова като цяло се установява в София, омъжва в София и живее тук и досега. Стихосбирката й "Сянка на ангел" / "Щрихи от София" е създавана от 1989 година досега, като през 2024 г. са написани само две стихотворения. Десетилетия любов, взиране в обикновения..

публикувано на 05.05.24 в 06:23
Jeremy? получават две първи награди от класацията БНР Топ 20 - за най-дълго задържала се под №1 песен в чарта и за песен с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg

Jeremy?, Миро, Б.Т.Р., Любо Киров и HRISI с награди от БНР Топ 20

Jeremy? са носителите на голямата награда на музикалната класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20.  Те бяха отличени за "Най-дълго задържала се под №1 песен в класацията" на БНР. Bury me deep in love беше на върха в продължение на девет седмици. Столичният клуб "Строежа" беше домакин на церемонията по връчването на Годишните..

публикувано на 03.05.24 в 21:57
Мартин Пантелеев и Бернд Глемзер по време на репетиция

Софийската филхармония и Мартин Пантелеев възкресяват Владигерова симфония

На Велики четвъртък, 2 май, Софийската филхармония ще посрещне добре познати на състава и публиката музиканти - диригента Мартин Пантелеев и пианиста от Германия Бернд Глемзер, лауреат на клавирните конкурси „Рубинщайн", „Чайковски", „Бузони", ARD и др. Изявата в зала "България" комбинира две творби, които имат различен статус - любимия на мнозина..

публикувано на 02.05.24 в 11:27
Кръстопът – цената на избора

Деян Костов и Милена Ташкова вярват: Пътят към Господ е път към себе си и към другите

Пътят към Господ е път към себе си и към другите. В това са убедени  Деян Костов и Милена Ташкова. Те помогат на желаещите се да го извървят, оповавайки се на вярата и на творчеството. На  14 юни ще открият изложбата "Кръстопът – цената на избора“ в Националната базилика "Светото сърце" в Брюксел, Белгия.  Милена Ташкова и Деян Костов за цената..

публикувано на 01.05.24 в 19:02
Каталин Старейшинска

Каталин Старейшинска: Аз съм Антигона

"Последните години доста бързо преминавам от една роля в друга, това често ме пристеснява ...Справям ли се? Незнам, каза за БНР Каталин Старейшинска . Тя е млада и се е посветила на театъра. Изпълнява ролите си с дълбоко потапяне в образа . Взискателна е и е всеотдайна. Тя е актрисата от Малък градски театър "Зад канала" Каталин..

публикувано на 01.05.24 в 13:01