Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 пожара са ликвидирани у нас за денонощие, трима души са пострадали

Снимка: БГНЕС

170 пожара са ликвидирани в страната през последното денонощие, съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Трима души са пострадали. 

Близо 100 горски служители са гасили пожари в горите през последното денонощие, съобщават от Министерството на земеделието и горите.

Само за денонощие са пламнали 13 нови огнища. Засегнати са над 500 дка широколистна и иглолистна гора. Големи са щетите в горските масиви в района на Стара Загора, където пламъците са обхванали 200 дка иглолистна гора. 

Около 200 дка широколистна гора пък е засегната  в Сливница, където все още се работи по цялостното овладяване на огъня. 

През цялата нощ на място са били горски служители, пожарникари, представители на община Драгоман и доброволци. 

Предвид трудния терен, недостъпен за тежка техника, на много места огънят се гаси само ръчно. Увредени горски територии има в стопанствата в Асеновград, Маджарово, Земен и Клисура.

Потушен е пожарът край гълъбовското село Медникарово. Вчера пламъците бяха обхванали борова гора в непосредствена близост до населеното място.

На българо-турската граница започна оглед на пожара, който вече е локализиран. Огънят навлезе от турска страна вчера следобед и обхвана около 500 декара край село Маточина. В гасенето се включиха 10 екипа от огнеборци, горски служители и доброволци, а от турска страна участва и хеликоптер. Снощи в района дежуриха два екипа на хасковската пожарна.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изстрелването на

Мисията на "Старлайнер" се удължава заради теч на хелий

Мисията на астронавтите от космическия апарат "Старлайнер" се удължава заради теч на хелий. Течовете на хелий са подобни на тези, които наложиха отмяна на изстрелването на "Стралайнер" на 25 май. Първоначално завръщане на астронавтите на Земята бе планирано за петък, 14 юни, но мисията се удължава до 18 юни в изчакване на подходящи условия и..

публикувано на 12.06.24 в 09:15

Руски удари срещу Киев и Одеса

За руски въздушни удари срещу Киев и Одеса съобщиха украинските военновъздушни сили. В столицата и околностите са се чули взривове, но към момента няма данни за жертви или ранени. Малко след 3 часа през нощта беше обявена въздушна тревога в цяла Украйна. Ракетните удари са продължили близо два часа. Русия е изстреляла крилати ракети от..

публикувано на 12.06.24 в 09:05
Христо Анастасов

Христо Анастасов очаква евродепутатите от "Възраждане" да защитават руския интерес

"Нашите депутати в ЕП винаги са се опитвали да спазват една линия - на националния интерес. Силно се съмнявам, че евродепутатите от "Възраждане" ще се присъединят към нея". Тази позиция изрази в ефира на БНР политологът Христо Анастасов. "Те защитават руския интерес.  Изборът им е легитимен юридически, но не и морално.  По-голяма част от..

публикувано на 12.06.24 в 09:04
Разрушения в Украйна, архив

Продължава конференцията в Берлин за следвоенното възстановяване на Украйна

В Берлин продължава конференцията за следвоенното възстановяване на Украйна. Във форума участват над 60 държави.  Водеща тема на разговорите в Берлин е възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна, която е понесла значителни щети от руските въздушни атаки. В Берлин се обсъжда и военната помощ за Киев.  Премиерът на Нидерландия Марк..

публикувано на 12.06.24 в 08:33
Стела Кириакиду

Ежегодно над 35 000 жители на ЕС губят живота си заради инфекции, резистентни на антибиотици

Всички трябва да действаме заедно, защото в противен случай антимикробната резистентност ще стане реалност в живота на всеки един от нас. Това послание отправи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду на семинар по темата в Брюксел. Антимикробната резистентност е способността на микроорганизмите да оцеляват въпреки прилагането на..

публикувано на 12.06.24 в 08:30
Кольо Колев

Кольо Колев: Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори

Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори, обяви пред БНР Кольо Колев, социолог от "Медиана". "Нова формула на управление би могло да бъде експертно правителство - един опит да се спаси политическата система. Тези резултати показаха тежък удар върху нея".  Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират на..

публикувано на 12.06.24 в 08:23

МС отпуска пари за компенсации на родители, чиито деца не са приети в градини и ясли

Министерският съвет ще проведе заседание от 14 часa.  В предварителния дневен ред е одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините, с които да бъдат компенсирани родителите, чиито деца не са приети в общински детски ясли или държавни детски градини.

публикувано на 12.06.24 в 08:15