Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджали започнаха номинациите за кметове

Снимка: Община Кърджали

Големите партии в Кърджали започнаха събрания по места за издигане на кандидати за кметове и общински съветници. В продължение на месец ще се проведат срещи с местните партийни активи и с очаквания всяка общинска структура да предложи своите номинации за общинския вот в края на октомври. Партиите не бързат с оповестяване на конкретни имена, нито с коментари за възможните участници в изборите. Въпреки това първото публично появило се име е на сегашния кмет на Кърджали Хасан Азис, издигнат от членове на ДПС за шести мандат.

Номинацията на Хасан Азис е направена от актива на ДПС в района на селата Миладиново и Мост, което е и родното село на сегашния кмет на Кърджали. Оттам са излезли пет предложения и всички са с неговото име. Кандидатурата му е одобрена и на други места в общината, където са проведени общоселски събрания. Областният лидер на партията Ресми Мурад намира за съвсем естествена тази номинация. Според него обаче ще има и други номинации. 

Процедурата за издигане на кандидати в ДПС вече тече. Графикът на партията предвижда над 100 срещи с избиратели.  

Във всяка община трябва да бъдат излъчени най-малко по трима кандидати за кмет. Това е процедурата в ДПС, обясни Ресми Мурад, който също е издигнат за поста, но в Ардино. 

И друг областен лидер може да влезе в битката за кметското място, ако бъде одобрен от партийната централа. Това е Милко Багдасаров, председател на БСП в Кърджали. Подготовката за вота в партията е започнала през юли със събрания на основните организации и анализи на политическата ситуация.

В партия ГЕРБ залагат на почтеността. Добре позната на обществото фигура, с умения да разрешава проблемите и активна гражданска позиция - са част от критериите за избор на общински кметове. Областният координатор на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева заяви, че вече има няколко предложения за кмет на общината, но не съобщи имена с уговорката, че още е рано и партийните събрания продължават. От всеки кандидат ще се иска програма за управление.

Случайно или не, но в Кърджали отново се лансира идеята за общ кандидат за кмет, който да се изправи срещу претендента на ДПС. Тази ситуация вече е отиграна на два пъти в началото на 90-те години и не доведе до очаквания резултат, спомня си Милан Миланов, който активно участваше в политическите събития тогава. По думите му един такъв подход само допринася за мобилизация на избирателите на ДПС. В следствие се получава изостряне на обстановката, посочи той и обясни: "Няма опасност за етническия мир, за обстановката, но се получава изестно напрежение в хода на предизборната кампания".

Според Миланов темата е анахронизъм и не е моментът за експерименти. По-скоро, смята той, трябва да се търсят кандидатури, алтернативни на сегашния стил на управление на Кърджали с конкретни идеи и параметри за изпълнение

В месеца за подготовка на общинските избори е ясно едно - и трите основни партии в Кърджали ще се явят на вота с пълни листи за съветници и с кандидати за кметове във всичките 7 общини на областта.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32