Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски съд отхвърли иск срещу "Астра Зенека" за оглушаване след ваксиниране

Съд в германския град Майнц отхвърли иска на зъболекарка срещу „Астра Зенека“, която обвини фармацевтичния концерн, че е оглушала с едното ухо след поставяне на ваксина срещу Covid-19.

Три дни след като била ваксинирана, 40-годишната жена вече не чувала с дясното си ухо. Жената от Майнц е убедена, че ваксината е причината за здравословните ѝ проблеми, затова е завела дело в съда с иск за150 000 евро обезщетение и компенсации от производителя на ваксината.

В началото на съдебния процес през юни представителите на „Астра Зенека“ са заявили, че все още не е доказано в нито едно проучване, че увреждането на слуха е страничен ефект от ваксинацията. Адвокатът на ищцата е контрирал, че разполага с експертно становище, което изключва други причини освен ваксинацията. Защитникът нареча решението на Областния съд в Майнц "грешка в преценката". 

Мотивите ще бъдат представени в писмен вид, а ищецът ще трябва да понесе разноските по делото, постанови съдията по гражданското дело в Майнц. 

Ищцата заяви, че съдебното решение е "шамар за всички засегнати". Тя обяви пред медиите, че ще обжалва. След това жалбата ще трябва да бъде разгледана от Висшия областен съд в Кобленц.

Делото се смяташе за знаме на антиваксърското движение и се очаваше то да стане повод за стотици жалби от ваксините.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руски атаки с дронове в североизточната Сумска област на Украйна

Украйна съобщи за масирани руски атаки с дронове през нощта в Сумска област. След силна експлозия в региона са започнали проблеми с електричеството, предаде агенция УНИАН.  Командването на Военно-въздушните сили е предупредило за заплахата малко преди полунощ, след което е отчетено движение на дронове "Шахед" през Сумска област и взрив в..

публикувано на 06.05.24 в 07:59
Офисът на

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас". Преговорите в Кайро за примирие в Газа не дадоха резултат. ООН защити медийната свобода след решението на Израел да..

публикувано на 06.05.24 в 07:53

Форум ЕС - Украйна обсъжда сътрудничеството в отбраната

Над 350 представители от европейските институции, правителства, европейски и украински индустрии в областта на отбраната, страни ключови партньори и организации ще се съберат, за да обсъдят укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна в Брюксел. Целта на форума е да се укрепи сътрудничеството между..

публикувано на 06.05.24 в 07:41

Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 07:32

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия. Георги бил смел и..

публикувано на 06.05.24 в 07:19
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена", каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата..

публикувано на 06.05.24 в 05:02

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на журналистите на RAI - UsigRAI, неодобряващ политическия натиск на управляващите и липсата на конструктивен..

публикувано на 06.05.24 в 04:54