Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силите на Киев продължават контраофанзивата в Югоизточна Украйна

Лавров обвини Запада в "пряка война" с Русия

Сателитно изображение на ударената база, 23 септември 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Командващият руската групировка на Запорожкото направление генерал Александър Романчук е бил тежко ранен при ракетния удар по щаб-квартирата на руския Черноморски флот в Севастопол, заявиха от украинското военно разузнаване.

Украинските войски продължават контранастъплението си в това направление към укрепения град Токмак и са пробили руските линии при Вербове, съобщи Си Ен Ен.

В ООН руският министър на външните работи Сергей Лавров определи като нереалистичен украинския мирен план, който предвижда изтеглянето на руснаците от територията на Украйна.  Лавров обвини западните държави, че воюват пряко с Русия.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини западните държави, че воюват пряко с Русия в Украйна.

Като примери Лавров посочи западните оръжейни доставки, обучението на украински военни не само в европейските страни, но и на територията на самата Украйна, както и предоставянето на разузнавателни данни на украинската армия.

"Наричайте го, както искате, но те пряко воюват с нас. Ние го наричаме хибридна война, но това не променя нещата", заяви Лавров на пресконференция в Ню Йорк, където участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Той обвини западните държави, че блокират изпълнението на руските условия по така наречената зърнена сделка, от която Москва се отказа през юли и добави:

"Ще напомня за пореден път. Президентът Путин каза, че когато заработи всичко, което е записано в руската част на пакета, в същия ден ще се възобнови украинската част на тази инициатива на генералния секретар".

Украинският президент Володимир Зеленски посети вчера за кратко Полша, но без да се срещне с официални лица. Той бе в град Люблин,  за да връчи награди на двама доброволци - журналист и лекар, помогнали на украинската кауза в борбата с руската агресия.

Ройтерс посочва, че Зеленски не е имал срещи с полски държавни представители, което не се е случвало от началото на войната.

Отношенията между двете страни охладняха през последните дни , след като полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Варшава ще се фокусирана върху собственото си въоръжаване и ще ограничи доставките за Киев.

Източници на "Файненшъл таймс" междувременно потвърдиха, че САЩ ще доставят на Украйна балистични ракети ATACMS с обсег до 300 километра.

Единият от републиканските кандидати за президент на САЩ – Рон ДеСантис, заяви, че се противопоставя на членството на Украйна в НАТО, което според него не е в най-добрите интереси на САЩ.

"Всичко това би създало повече задължения за нас, така че ако добавим още задължения, какви биха били ползите ни в замяна", каза ДеСантис в подкаста на Глен Бек, предаде агенция Блумбърг. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд

Безработните британци ще придобиват умения в специални лагери

Безработните британци ще бъдат накарани да постъпват в "специални лагери за обучение за придобиване на умения", за да запълнят празнините на пазара на труда, оставени от задгранични работници, обяви министърът на труда и пенсиите. Правителството вече провежда интензивни обучения в лагери, за да помогне на хората без работа да се..

публикувано на 21.05.24 в 12:48

Лили Иванова бе удостоена с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова за изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Отличието е и за приноса на Лили Иванова за високия международен престиж на родната певческа традиция.  Знакът е почит към..

публикувано на 21.05.24 в 12:38

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела "Инвестиционно-ремонтни дейности" там Севдалина Казълова. Докато тече производство, двамата са отстранени от работа...

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа. В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му..

публикувано на 21.05.24 в 12:06
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативни съдии изцяло се съгласиха с определението на Софийския градски съд от миналата седмица, че са събрани достатъчно..

публикувано на 21.05.24 в 11:53

Гърция в плен на 24-часова стачка

Продължава стачката в Гърция. Синдикатите и депутати от опозицията протестират срещу ниските заплати и високите цени. Тече протестна демонстрация в Атина. Голяма демонстрация се провежда пред министерството на финансите в Атина. Синдикатите протестират срещу високите цени, непосилните данъци и "заплати с които едвам преживяват". Пред..

публикувано на 21.05.24 в 11:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Церемонии в Иран в памет на покойния президент Раиси

Започнаха погребалните ритуали за президента на Иран Ебрахим Раиси и още седем души, които загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя. Хиляди хора излязоха по улиците в Табриз, където стана инцидентът. Очаква се тялото на покойния ирански президент да бъде погребано в родното му място Машхад в четвъртък. Би Би Си отбелязва, че тази..

публикувано на 21.05.24 в 11:27