Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Тодорова: Докато не се променим като хора, няма как да се промени и държавата

5
Гергана Тодорова
Снимка: Елена Цанева

16-и епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" гост е Гергана Тодорова, агент по продажба на недвижими имоти в Чикаго, която  миналата година беше отлична от голямата компанията, в която работи, като първенец по брой на продажби. 

Пазарът на жилища в САЩ представлява 33,6 трилиона долара и надвишава БВП на двете най-големи световни икономики - САЩ и Китай. През миналата година в САЩ са продадени близо 6 милиона жилища. Специално проучване показва, че 42% от купувачите смятат, че недвижимите имоти са по-добра инвестиция от акциите на фондовия пазар, но 1 от всеки 10 американци продава дома си поради  съмнения за паранормална активност. 44% от хората в САЩ твърдят, че са живели в къща, обитавана преди това от духове, а 76% вярват в съществуването на свръхестествени сили. 

Най-скъпи са къщите на Хаваите, където цените са около 1 млн. долара. Средната цена на къща в Америка обаче е 428 700 долара. Повече от половината американци (51%) казват, че не могат да си позволят да си купят дом. Цените на недвижимите имоти непрекъснато се покачват, а доходите варират в различните щати, но средната месечна вноска по ипотека е 1230 долара на месец за 30-годишен заем с фиксиран лихвен процент. С най-ниски лихви е жилищният пазар в Калифорния, където работят и най-много агенти за продажба на недвижими имоти. Хората, които посредничат в покупко-продажбите на жилища в САЩ обичайно са дами на възраст около 56-60 години. Наброяват над 1,5 млн., а 1 от всеки 5 агента или брокери живее в Калифорния. 

Преди 23 години Гергана Тодорова се дипломира, тръгва към  Америка, но преди да сбъдне американската си мечта, се случва нещо много по-съществено и важно: 

"В Северна Каролина аз и съпругът ми, тогава още не бяхме женени, работехме като специалисти в селското стопанство. Двамата с него имаме бакалавърска степен "агробизнес". Това ни даде възможност да дойдем тук и да работим за една от най-големите компании в Америка. Дойдохме в Америка и наистина животът ни тръгна така, че ние трябваше да се оженим. Ние бяхме 6 години двойка, но никога не сме говорили за женитба. Аз си спомням, когато си намерих годежния пръстен в неговото яке, и му се скарах, защо ми е купил годежен пръстен. И той остана изненадан. Ние се оженихме буквално за 3 дни. Но пак си го направихме романтично, защото решихме да отидем в Лас Вегас и там да се оженим. Наистина стана много бързо, много импулсивно и може би това на мен ми допадна много. Може би защото  съм го очаквала, още повече че ще отида и в Лас Вегас, и даже си купих за 2 часа булчинска рокля. И всичко стана много бързо. Сватбата ни беше във "Фламинго хотел" и бяхме аз, моят съпруг и едни наши приятели. Вече в България, като се прибрахме, там бяхме в много семеен кръг. 

За първи път ние закупихме жилище 2005 година. След като закупих жилище, аз тогава бях много млада. След като закупих това жилище, никога не съм си мислила, че някога мога да работя тази работа. Но животът ми се стече така, че след време започнах да купувам жилища за инвестиция, които мога да отдавам под наем. Моето семейство се разрасна и аз в един момент реших, че трябва да отделям повече време на семейството си. 

И както повечето хора си мислят, че агентите само отварят врати и поприбират чекове от деня на сделката, същото си го мислех и аз, докато не започнах да работя тази работа и разбрах, че работата на агента на недвижими имоти е безбройни часове. 

Моят ден започва в 7:30 сутринта пред компютъра. Докъм 12:00 оправям документи. След обяда показвам жилища и след като се върна, сядам пред компютъра до среднощ... Почти нямам време за семейството си. Значи, точно това, което исках да направя, не направих, но затова пък моето семейство много ме подкрепя и моите деца също. Те са свикнали повече време да са сами, да се оправят сами и може би това е добър урок за тях, защото те по-бързо съзряват по-този начин", разказа за рубриката “Америка - илюзии и реалности” Гергана Тодорова.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10