Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов стана кръстник на новия роял в град Балчик

4
Людмил Ангелов в Балчик
Снимка: И. Гъделева

На 15 октомври меломаните в Балчик имаха вълнуващо преживяване - присъстваха на представянето на новия роял в концертната зала, която се намира на последния етаж на културно-информационния център "Мелницата" в края на крайбрежната алея. Откакто сградата беше реновирана по европейски проект, там се провеждат много от най-важните събития, особено когато става дума за класическа музика и джаз. А най-често събитията от афиша на фестивала "Дни на класиката в Балчик" са на открита сцена пред Мелницата, с изглед към морската шир.

От години Сава Тихолов – началник отдел „Култура и връзки с обществеността“ в Община Балчик и програматор на фестивала, търси начини в града да има поне един нов инструмент на нивото на артистите, които успява да привлече като гости на форума. Организирани бяха Дни на пианото, пиано-спирки, хепънинги с изрисуване на клавиатури по пешеходните пътеки и на крайбрежната алея, дарителски акции и др. 

Търпението и упорството, както и обединените усилия на много хора, които милеят за музиката в Балчик, достигнаха своя връх това лято и на 15 октомври публиката аплодира кръстника на новия роял – Людмил Ангелов. Това е третият роял в България, на който той има удоволствието да свири пръв, а най-хубавото е, че именитият наш изпълнител беше удовлетворен от избора на инструмент и сподели това с всички присъстващи.

Чуйте в звуковия файл репортажа, в който са събрани мненията на пианиста Людмил Ангелов, акордьора Стефан Топалов и организатора Сава Тихолов. Чува се и звука на новия роял - главен герой в това чудесно събитие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51
Константина Колева

"Сурова красота" - първа самостоятелна изложба на Константина Колева

"Сурова красота" - така се нарича самостоятелната изложба на художничката Константина Колева, която тя представя в музей "Борис Христов" в София.  Един оригинален творчески подход към образа и материала. "Сурова красота" - озаглавена е така, защото е посветена на индивидуалността и автентичността, която всеки носи в себе си. Тези..

публикувано на 15.05.24 в 10:23
Дейв Роджърс

За музикалния път на бащата на Eurobeat жанра Дейв Роджърс

21 февруари 1963-та година е датата, която се оказва съдбовна за музикалната сцена. В италианския град Мантуа се ражда Джанкарло Паскуини, който след години ще се превърне в определяния от мнозина като "баща на Eurobeat жанра" Дейв Роджърс. Автор на над 2500 песни за популярни изпълнители, първите му стъпки в музикалното продуциране, той прави през..

публикувано на 14.05.24 в 14:22
Златин Цветков

Златин Цветков за импровизацията в театъра и за театъра на импровизацията

Виола Сполин е създателят на съвременната театрална импровизация. Корените на съвременната театрална импровизация се откриват още през трети век преди новата ера. Кратки комедийни постановки, които се играели след края на някоя гръцка драма. Ренесансът пък ражда комедия дел арте, завладяла цяла Европа. Пътуващи артисти в архетипни роли тръгвали на..

публикувано на 14.05.24 в 13:16