Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът тази седмица: войни, политически преговори и лихви

Снимка: Flickr


Тази седмица Израел започна сухопътни операции в Ивицата Газа, наред с масираните бомбардировки на гъсто населения палестински анклав. Хуманитарната криза в Близкия изток достигна критична точка, има и срив в комуникациите. При обстрелите са загинали над 6500 палестинци, според министерството на здравеопазването в анклава. Болници в Ивицата Газа затварят заради липсата на горива и не могат да оказват помощ на всички пострадали от бомбардировките, предупреждават лекари. 

На този фон израелските политици и военни не се отказват от планираната сухопътна офанзива, след като се зарекоха да унищожат „Хамас“ в отговор на терористичните нападения от 7 октомври, при които бяха убити 1400 души. 

Израелски танкове се насочват към Ивицата Газа, 13 октомври 2023 г.

Съединените щати призовават Израел да избегне повсеместна сухопътна офанзива в Газа, писа Си Ен Ен, но въпреки това предприеха действия за възпиране на Иран преди израелската инвазия с въздушни удари срещу два обекта в Сирия, свързани с иранския гвардейски корпус след нападения над американски бази и служители в региона. 

Международната общност, в това число лидерите на страните от Европейския съюз и ООН, приканват Израел да допусне хуманитарна помощ в палестинския анклав и за „хуманитарни паузи“ на боевете, за да се избегне изостряне на кризата.

Ракета, изстреляна от Ивицата Газа към Израел, 23 октомври 2023 г.

Израел твърди, че не допуска доставки на горива в Ивицата Газа заради възможността те да бъдат използвани от "Хамас".

В понеделник вечерта, с посредничеството на Катар и Египет, „Хамас“ пусна на свобода две израелски заложнички, които бяха взети в плен при атаката на 7 октомври - 79-годишната Нурит Купър и 85-годишната Йохевед Лифшиц. Смята се, че още над 200 души остават в плен на "Хамас".


Международната коалиция, която се бори срещу ислямистката организация "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, да се включи и в борбата срещу Хамас, предложи президентът на Франция Еманюел Макрон, който тази седмица посети Израел, Западния бряг, Йордания и Египет. 

Междувременно, делегация на „Хамас“ посети Москва тази седмица, откъдето поиска примирие, за да бъдат освободени заложниците. 


Руските сили продължават да оказват засилен натиск в Източна Украйна. За пореден път президентът Володимир Зеленски беше категоричен, че Украйна няма да се пречупи, той вижда напредък по пътя към еврочленство. Новият премиер на Словакия Роберт Фицо обяви в четвъртък, че страната му спира да доставя оръжия на Украйна и ще ограничи подкрепата си до "гражданска и хуманитарна помощ". Кремъл съобщи в сряда, че руските сили успешно са провели симулация на способностите си за нанасяне на масиран ответен ядрен удар по суша, въздух и вода. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия може да издържи с години на още западни санкцииМосква отхвърли спекулациите, че президентът Владимир Путин е болен и се ползват негови двойници. 


След 17 месеца блокаж от страна на Турция по въпроса за членството на Швеция в НАТО, в началото на седмицата президентът Реджеп Ердоган подписа протокола за присъединяване на Швеция към Алианса. Документът е изпратен за одобрение от парламентаШвеция кандидатства за членство в НАТО миналата година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна и повечето членове на алианса бързо ратифицираха кандидатурата й. Анкара обаче беше недоволна, че кюрдски активисти са намерили убежище в Швеция. Унгария също трябва да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. 


В четвъртък Европейската централна банка обяви, че оставя лихвите непроменени за първи път от юли миналата година, когато започна цикъл на лихвени увеличения, за да се противодейства на инфлацията с общо 10 поредни покачвания. Основният лихвен процент остава на ниво от 4.5 на сто. 


Австрия няма да допусне България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство преди промяна в цялата система, по която то функционира. Това каза канцлерът на Австрия Карл Нехамер след среща във вторник с българския премиер Николай Денков във Виена. Българският премиер се обърна лично към политиците и гражданите на Австрия с послание, че за тях е от полза да допуснат България и Румъния в Шенген. Междувременно, италианското издание "Темпо", позовавайки се на италианското разузнаване, описа балканския миграционен път, по който преминават незаконни мигранти, за да достигнат до Европа, като - цитирам - "потенциален инкубатор на терористична заплаха за Европа".

Министър-председателят на Испания Педро Санчес

Испанската социалистическа партия и лявата партия "Сумар" постигнаха коалиционно споразумение за съставяне на ново правителство, стана ясно във вторник. Споразумението включва предложение за намаляване на работното време без промяна на заплатите. Изпълняващият длъжността министър-председател Педро Санчес се нуждае от подкрепата на 33-мата депутати от долната камара на "Сумар", чийто лидер и действащ министър на труда е Йоланда Диас, както и на други партии, включително някои, които се застъпват за независимост на Каталуния - в опита си да поднови мандата си като премиер. Ако все пак социалистите и партиите за независимост на Каталуния не успеят да постигнат споразумение, в Испания ще има нови избори през януари.


Лунни скални проби, донесени на Земята от астронавтите от мисията "Аполо 17" през 1972 г. са разкрили истинската възраст на естествения земен спътник. Изследване показа, че Луната е с 40 милиона години по-стара, отколкото се смяташе досега. Датата на образуване на естествения земен спътник е важна, тъй като едва след това Земята става обитаема планета. Освен това Луната помага за стабилизирането на земната ос и за стабилен климат, а гравитационното привличане на Луната помага за оформянето на екосистемата на океана. А НАСА и други космически агенции виждат Луната като трамплин за бъдещи изследвания в дълбокия космос.

Цялото обобщение на международните новини от седмицата в цитати - чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лондон отхвърли връщането на мигранти от Ирландия

Обединеното кралство няма да приема обратно лица, търсещи убежище, които пресичат границата с Ирландия, докато ЕС не приеме, че можем да ги изпратим обратно във Франция, заяви правителствен източник. Коментарът идва на фона на ескалиращия спор между Дъблин и Лондон относно плановете на ирландското правителство за ново законодателство, което..

публикувано на 29.04.24 в 13:44

Повече полицаи за великденските празници между Силистра и Кълъраш

Екипи на “Пътна полиция” от Силистра и съседния румънски град Кълъраш ще регулират трафика по време на великденските празници и Деня на труда. Мярката се въвежда заради очакващото се засилване на движението на румънски автомобили към българските курорти и транзитно преминаващите към Република Гърция. Полицаите споделят, че превишената..

публикувано на 29.04.24 в 13:42

Иван Христанов: В сегашния състав на НС няма опозиция - всички играят играта на модела "Кой"

В сегашния състав на парламента няма опозиция - всички партии, без изключение, в него играят онази системна игра, която е моделът "Кой".  Това заяви пред БНР Иван Христанов, председател на партия "Единение", заместник-министър на земеделието в правителството на Кирил Петков. "Видяхме подсказвания от ГЕРБ към "Възраждане", видяхме гласувания с БСП...

публикувано на 29.04.24 в 13:21

Полицията в Благоевград задържа мъж, заключил жена си и детето си

Криминално проявен мъж от Благоевград е арестуван за нанесен побой над жена, която е сестра на съпругата му. Пред пристигналите на място служители на полицията жената обяснила, че искала да влезе в  апартамента на зет си, тъй като той държал заключени съпругата си и 8-годишното им дете. Тогава 41-годишният мъж, който е криминално проявен,..

публикувано на 29.04.24 в 13:21
Никола Минчев

Никола Минчев отрича да е замесен в отписването на Кирил Петков от "Да запазим Корал"

Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев отрече пред БНР да е замесен в казуса "Да запазим Корал": "По никакъв начин не съм бил въвлечен в отписването на Кирил Петков от управителните органите на "Да запазим Корал". За самото сдружение съм работил по други казуси преди това, но конкретно по този не съм участвал по никакъв начин". По-рано пред..

публикувано на 29.04.24 в 13:16

НСИ: 6,5 млн. души е населението на страната, 1% е раждаемостта за 2023 г.

Раждаемостта се увеличава с малко над 1% през миналата година спрямо 2022-а, а смъртността спада с близо 15%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за населението и демографските процеси през 2023-та година. Въпреки че описаните тенденции звучат позитивно, застаряването на населението продължава. Вече в България живеят под..

публикувано на 29.04.24 в 13:00
Мартин Божанов - Нотариуса

АКФ цитира справка от ГДБОП, че Нотариуса е бил "информатор" на МВР

Мартин Божанов-Нотариуса е бил "информатор" на МВР става ясно от справка на ГДБОП, изпратена до прокуратурата още през 2022 година. Документите бяха разпространени от организацията Антикорупционен фонд. Справката съдържа свидетелства за упражнявано влияние върху магистрати, както и за връзки с Петьо Петров - Еврото. Мартин Божанов-Нотариуса е..

публикувано на 29.04.24 в 12:40