Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната комисия в парламента реши:

Предложението - дерогацията на "Лукойл" да отпадне в тридневен срок, е отхвърлено

Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната енергийна комисия отхвърлиха предложението на председателя на комисията и депутат от ГЕРБ Делян Добрев дерогацията на "Лукойл" да отпадне в тридневен срок от приемането на закона. 

Повечето народни представители посочиха, че е необходимо да има поне тримесечен срок, за да не се стигне до дефицит на горива у нас.

Нещо, което предизвика спор между Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и Делян Добрев:

Ивайло Мирчев: 

"Големият проблем не е дали някой подкрепя "Лукойл", или някой друг. Големият проблем е, че има едни доклади на ДАНС и не само на ДАНС в Народното събрание, които казват, че ще има проблем, ако този срок е кратък, и дори да има технологична възможност не за 24 часа, за 3 часа да се достави нов петрол, проблемът, който може да възникне от това е, че някой може да се възползва от тази забрана, за да предизвика изкуствена криза на пазара на горива в България и тъй като ние не искаме да допуснем това, даваме този срок от 3 месеца, а не защото някой от нас има нещо общо с "Лукойл" или някой друг. Хайде, ако си говорим, да се върнем назад във времето, ГЕРБ колко време играха карти с "Лукойл" и какво правеше ГЕРБ за "Лукойл" и след това да обясняваме как ние сме подкрепяли руските интереси".

Делян Добрев: 

"Вижте сега, вие пък сте вносител на 100% съхранение на горивата в България, което прави "Лукойл" монополист, така че да не си изкарваме всички кирливите ризи тук, защото и вашите ще лъснат".

Същевременно депутатите приеха предложението за промяна в друг енергиен закон, внесена от трима представители на ПП-ДБ, свързан с таксата от 20 лева на мегаватчас върху вноса и транзита на руски газ през България, като тя вече няма да се прави от "Булгартрансгаз", а за това да отговаря Агенция "Митници". 

След като наскоро депутатите със закон съкратиха срока на дерогацията, с която се ползва "Лукойл" до октомври следващата година, излезлият в края на седмицата доклад на три неправителствени организации сложи темата отново на дневен ред. 

Според анализа бургаската рафинерия е заобикаляла петролното ембарго и е използвала даденото на България изключение, за да изнася продукти от руски петрол за страни от Европейския съюз и САЩ и да си осигурява огромна допълнителна печалба от началото на руската инвазия в Украйна. Това предизвика депутатът от ГЕРБ Делян Добрев да внесе предложение в тридневен срок дерогацията на "Лукойл" да бъде отменена - нещо, срещу което се обяви Драгомир Стойнев от БСП : 

"Тази дерогация е със съгласието на Европейската комисия. Второ, ако някой е злоупотребявал с тази дерогация, нека да си носи своята отговорност и това е работа на разследващите органи".

А депутатът от "Възраждане" Йордан Тодоров попита: 

"Не е ли по-логично изпълнителната власт да започне да си върши работата, Агенция "Митници" да започне да си върши работата, и потребителите за пръв път от не знам колко години може би да имат възможността все пак да спечелят от тази дерогация".

Според повечето депутати на "Лукойл" може да бъде даден срок от 3 месеца, за да могат да преминат към работа с неруско гориво, но такова законово предложение все още няма. За подобен срок се обяви и депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, който влезе в спор с председателя на Комисията Делян Добрев.

На Делян Добрев му се наложи да спори и с друг представител на ПП-ДБ - Радослав Рибарски, този път за приетото от Комисията предложение за промяна в закона, свързано с таксата от 20 лева на мегаватчас върху вноса и транзита на руски газ през България, която вече няма да се събира от "Булгартрансгаз", а за това ще отговаря Агенция "Митници": 

"Законопроектът не засяга реалното събиране. Просто казваме: ползвателите дължат тази вноска. Вие изпитвате някакъв страх от това някой да потърси енергийна вноска от "Газпром", но ние сме го заложили в закон, той е приет и смятаме, че ще окаже положително влияние в Бюджета".

Делян Добрев:

"Всъщност досега трябваше да ги събира "Булгартрансгаз" и да ги дава на Бюджета, а сега предложението е Асен Василев да си ги събира сам. Доколко ще ги събере, според мен нищо няма да ги събере, но това си е проблем на Асен Василев. Рибарски тук му прави мечешка услуга".

Очаква се двата законопроекта да влязат в зала още в утрешния ден.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еманюел Макрон

Еманюел Макрон е призовал Махмуд Абас да проведе реформи

Френският държавен глава Еманюел Макрон е призовал в телефонен разговор палестинския президент Махмуд Абас да "приложи необходимите реформи", така че да има перспектива за признаване на държавата Палестина. Това съобщиха от кабинета на Макрон, цитирани от Франс прес.  Френският лидер е подчертал ангажимента на Франция за създаване на обща визия за мир с..

публикувано на 30.05.24 в 01:49
Риши Сунак

Риши Сунак изключи евентуална сделка с Найджъл Фарадж

Британският премиер Риши Сунак изключи възможността за сделка преди общите избори с Найджъл Фарадж - почетен председател на крайнодясната популистка партия "Реформирай Обединеното кралство". Предложението за разговори беше направено от Найджъл Фарадж. По-рано той бе обявил, че ще се въздържи да се кандитира от името на "Реформирай Обединеното..

обновено на 30.05.24 в 01:23
Бет Неш позира в самолет на международното летище Лоугън в Бостън на 18 декември 2014 г.

Бети Неш, стюардесата с най-дълъг стаж в света, почина на 88 години

Бети Неш - най-възрастната стюардеса в света, почина на 88 години. Тя има близо 70 години трудов стаж и е работила в една и съща компания до края на живота си.  Според  Асоциацията на професионалните стюардеси  Бети Неш  започва кариерата си  през 1957 г. в  авиокомпания  "Истърн", която  през 1990 година  е закупена от "Американ Еърлайнс". В същата..

публикувано на 29.05.24 в 23:06

Гласуват 200 хил. лева за заплати във фалиралото ВиК-Дупница

200 000 лева се очаква да отпусне Общинският съвет в Дупница на предстоящото си заседание на местното ВиК дружество, което все още предстои да премине към регионалния воден оператор "Кюстендилска вода". Задълженията на ВиК-Дупница надхвърлят 2 милиона лева, от години сметките на дружеството са запорирани. Още преди Коледа нямаше пари за заплати, а..

публикувано на 29.05.24 в 22:57
Закритият плувен басейн в сградата на 6 училище

Три пъти по-скъпо ще плащат учениците от Монтана за ползване на единствения закрит басейн в града

Три пъти по-скъпо ще плащат учениците от Монтана за ползване на закрития плувен басейн в 6-о училище "Отец Паисий" в извънучебно време. Двойно се вдига месечната такса за общежитието на 7 училище "Йордан Радиков". Тези решения взеха общинските съветници в Монтана на редовното си заседание. Аргументите - цените не са променяни от 2008 година и..

публикувано на 29.05.24 в 22:44
Бившият началник-щаб на Израелските отбранителни сили Гади Айзенкот.

Нетаняху се проваля ужасно начело на държавата, заяви израелски министър във военния кабинет

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се проваля ужасно начело на държавата, заяви Гади Айзенкот - министър във военния кабинет на Нетаняху. И настоя да бъдат свикани избори преди края на годината. Айзенкот е съпредседател на опозиционната формация "Национално единство" заедно с Бени Ганц - също министър във военния кабинет. И също като Ганц е бивш..

публикувано на 29.05.24 в 22:19

МС разреши до 4 военни кораба да участват в Противоминната военноморска група в Черно море

Правителството разреши изпращането и използването извън територията на страната за участие в състава на Противоминната военноморска група в Черно море на до 4 военни кораба - ( клас фрегата - с екипаж до 153 военнослужещи, клас противоминен – с  екипаж до 50 военнослужещи) . Те ще участват в операцията с щатното си въоръжение и състав. МС решава..

публикувано на 29.05.24 в 22:02