Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект: Личният лекар ще преценява колко дълго да се самоизолираме при Covid

Снимка: Георги Цветков

Болните от Covid, диагностицирани с лабораторно изследване, ще се самоизолират и лекуват вкъщи за период до 14 дни, като броят на дните ще се преценява от личния лекар. Това предвижда проект на наредба, подготвен от здравното министерство във връзка с отпадането на Covid от списъка на заболяванията, изискващи карантина.

Според проекта на новата наредба контактните на болен от Covid няма да се самоизолират, но ще бъдат наблюдавани от лекар в продължение на 10 дни.

Ако се установи Covid случай в ясла, детска градина или училище, контактните деца ще се поставят под карантина за 10 дни в рамките на съответното заведение – това означава, че в съответната група или паралелка няма да се приемат нови деца до изтичане на карантината, освен ако не са ваксинирани или не са преболедували Covid през последните 3 месеца.

През 10-те дни ще се засилват проветряването и дезинфекцията в учебните помещения. Преболедувалите ще се връщат в клас или в групата си, след като родителите им представят медицинска бележка, че децата са клинично здрави, предвижда наредбата.

Задължителна изолация за болните от Covid и задължителна карантина за контактните хора ще се налага само със заповед на здравния министър и ще се случва с предписание от РЗИ. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде в Европа животът е най-хубав "тук и сега"?

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия, съобщава БТА. Доклад на Статистическата служба на Нидерландия се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски..

публикувано на 04.06.24 в 10:10
Ракетна установка

Пострадали и нанесени щети при руска ракетна срещу Днипро

При руска ракетна атака срещу централния украински град Днипро са ранени 7 души, включително две деца, днес рано сутринта. Нанесени са щети на гражданска инфраструктура, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили две ракети "Искандер-К" в региона. Отломки от тях са предизвикали пожар..

публикувано на 04.06.24 в 09:58
Екатерина Йосифова

Три дни литературни срещи "Екатерина Йосифова" в Кюстендил

Литературни срещи "Екатерина Йосифова" започват в родния и Кюстендил и те ще продължат три дни, обявиха организаторите Община Кюстендил, Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“ и читалище “Асклепион - 1988". Голямата поетеса е родена на 4 юни 1941 год., почина 2022 год. През трите дни ще вървят срещи, четения, изложби с участието на..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Горска класна стая" и в ДГС "Акад. Николай Хайтов" - с. Хвойна

Южноцентралното държавно предприятие се включва в кампанията "Горска класна стая" на Изпълнителна агенция по горите, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. "Горска класна стая" и в Казанлък В нея ще участват представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни горски и..

публикувано на 04.06.24 в 09:50
Димитър Кенаров

Димитър Кенаров: В България има затъмнение на разговора за Газа

" Има затъмнение на разговора за Газа. Той почти не присъства в българското пространство . Тези разговори са основни в Западна Европа, САЩ, в много страни това е основен публичен дебат". Това коментира пред БНР журналистът Димитър Кенаров преди дискусията "Хуманитарната катастрофа в Газа". "Истинският проблем е не хората, които казват как се..

публикувано на 04.06.24 в 09:38
Павел Перпелиев и Теодор Славев

Проучване: У нас доминират негативните нагласи за лобизма

15 държави в ЕС имат регулация на лобистките дейности. България си е заложила да приеме такава. Това обясни пред БНР политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Според него обаче " има риск под привидната добра идея да регулираме лобизма да започнем да слагаме бариери , да се ограничава достъпът на граждани до..

публикувано на 04.06.24 в 09:01

Окръжният прокурор на Русе: Прокарва се разделителна линия между съдии и прокурори

Министерството на правосъдието трябва да спази закона -  в ускорен порядък да се предложат нови текстове в проекта на нов Закон за съдебната власт , които не касаят промените в Конституцията. Това мнение изрази пред БНР окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Иво Илиев: Трябва да се направи нов Наказателен кодекс, а не нов Закон за..

публикувано на 04.06.24 в 08:28