Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прага на ски сезона в Банско и Боровец - цени почти без промяна и оптимизъм

Снимка: БГНЕС

Първият сняг, освен проблеми, създаде и очаквания в любителите на белите спортове. Планинските курорти се подготвят за началото на зимния сезон. Нагласите са около средата на месеца всички ски зони да отворят. Това зависи от количеството сняг, но най-вече от температурите, които ще помогнат за производството на изкуствен сняг и за добрата обработка на пистите.

В Боровец в момента тече сезонът на конгресния туризъм, провеждат се много фирмени събития, в разгара си са резервациите за коледните и новогодишните празници. Каква е готовността на ски зоната да посрещне любителите на белите спортове пред БНР обясни Мария Шейнова - маркетинг мениджър на фирмата концесионер.

"Ние сме напълно готови да стартираме. Приоритет са пистите. Добавиха се голям брой нови оръдия за технически сняг. Те са последно поколение и така скъсяваме времето, необходимо за заснежаване. Лифтовете и съоръженията да готови да бъдат отворени при подходящи условия.

Цените на картите и съоръженията вече са обявениУвеличението на лифт картите е минимално. Дори не покрива инфлацията през последната година. Предлагаме гъвкавост.

Планираме да открием сезона с цялата ски зона. Важно е да отворим при максимално добри условия. Все още не мога да се ангажирам с точна дата. Времето е твърде променливо". 

Благовеста Томова от Съюза на собствениците в Боровец също уверява че, хотелите са готови за сезона.

"Заредени сме с много оптимизъм за този сезон. Основание за това ни дава и ранно навалелият сняг. Очакваме традиционните пазари, които са много важни за нашия курорт – Великобритания и балканските държави, както и от българския пазар, разбира се.

Подготвили сме различни изненади за гостите, според категорията хотел. В нашия сме направили богата програма с детска анимация, ще има жива музика 6 дни в седмицата, йога програма и арт курсове. Всички хотели вече са обявили своята програма на сайтовете си. 

Цените почти навсякъде в Боровец са със запазени нива от миналата година, ако има увеличение – то  е съвсем минимално".

Официалното откриване на ски сезона в Банско е предвидено за 16 декември. Има вероятност ски зоната да отвори още през тези почивни дни, посочи Иван Обрейков от фирмата концесионер. Две нови модерни снегоутъпкващи машини са включени при обработването на пистите. 

"Започваме да работим в първия момент, когато имаме нужните температури. През изминалия уикенд оръдията във всички части на  ски зоната работеха на 100 %. Надяваме се да отворим  и по-рано от 16 декември, когато е официалното откриване.

Михаела Филева ще има концерт, предвидени са много игри и изненади за гостите при откриването на сезона.

Следим времето. Имаме готовност да започнем с най-ниските писти и постепенно заснежаваме и по-горните.

За момента все още нямаме обявени цени. Изчакваме обстановката и цените за вода и електричество. Продаваме промоционално сезонни карти до 15 декември. Те са най-изгодните.

Не мога да кажа дали ще има повишение, или намаление на цените. Всичко ще предвижда. Цените ще са ясни около 10 декември.

Системата за технологичен сняг беше подновена. Чакаме и натурален".

Хубаво е любителите на зимните спортове да имат планинска застраховка и протектори за глава и гръб, посъветва той. 

"Не отговаряме за хора, които са излезли извън маркираните ски писти. Имаме специални табели. Излизането извън маркировките е лична отговорност" 

Хотелите в Банско също са подготвени за сезона, увери Малин Бистрин от Съюза на туристическия бизнес в града. За 8 декември са направени много резервации:

"Целият туристически бранш е готов за предстоящия зимен сезон. Вече вали обилен сняг в Банско и очакваме един много добър сезон.

Цените са изключително балансираниИма за всеки джоб.

Повишението на годишна база е с не повече от 7-8 процента.

Традиционно за нас най-добрият пазар е българският. Стъпваме с реклама в балканските страни, на скандинавския пазар и в Централна Европа". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-и май до 17.00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път, като в..

публикувано на 23.05.24 в 10:57

Опозицията в Гърция иска признаване на палестинската държава

В Гърция партии от опозицията настояват страната да признае палестинска държава. Вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка на 28 май. Гръцката опозиция настоява незабавно правителството на Мицотакис да признае държавата Палестина. Това съобщават от няколко опозиционни партии. Депутати  от няколко партии..

публикувано на 23.05.24 в 10:51

3D празник на буквите тази вечер

3D мапинг – част от проекта "Скритите букви" на Фондация "Прочети София", ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" тази вечер от 21.30 часа до полунощ. "Решихме, че всичко ще бъде около буквите – изцяло графични решения, изцяло рисувани текстури на сградата, има много малко 2D анимация, почти..

публикувано на 23.05.24 в 10:49

Опасно време в Англия, загинал при кално свлачище

Продължаващите проливни дъждове във Великобритания представляват опасност за живота и водят до сериозни нарушения на пътуванията, след като кално свлачище причини смъртен случай вчера, предупредиха от Метеорологичната служба. Пороите ще продължат в части от Обединеното кралство и днес, като жълт и оранжев предупредителен код за дъжд остават в..

публикувано на 23.05.24 в 10:46

Деветима загинаха след срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико

Девет души загинаха, а над 50 са ранени при срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико. Проявата беше организирана от щаба на кандидат за президент, който е трети в сондажите преди изборите на 2 юни. Инцидентът е станал в северозападния щат Нуево Леон на проява, организирана от партия "Гражданско движение". Кандидатът за..

публикувано на 23.05.24 в 10:44

Заради Шенген: Италия удължи с 6 месеца граничният контрол със Словения

Италианското правителство реши да удължи срока на временното излизане на страната от Шенгенското пространство с още шест месеца и ще  продължи граничният контрол на словенската граница . Решението бе взето официално след разговор между  италианския  министър на вътрешните работи Матео Пиантедо з и и словенския т  му колега   Бощян..

публикувано на 23.05.24 в 10:16