Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войните в Газа и Украйна и промените в глобалния модел - акценти на седмицата

Израелски войници на границата с Газа, 12 ноември 2023 г.
Снимка: АФП

Резултатите от поредната проверка в България показват, че страната, заедно с Румъния, изпълнява всички условия за присъединяване към Шенгенското пространство, заяви през седмицата еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон след последното за годината заседание на европейските вътрешни министри в Брюксел.

Министърът по миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург обаче заяви, че страната му първо трябва да се запознае с данните и след това ще реши дали ще свали ветото за българското влизане в Шенген. 

Като историческо оцениха в Гърция посещението на турския президент. Реджеп Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обявиха нова ера в двустранните отношения. Обсъдиха възможностите за изграждане на доверие и решаване на проблемите.

Ердоган се обяви за намаляване на напрежението в Егейско море. Гръцкият премиер подчерта историческата необходимост от добросъседски отношения:

Беше постигнато споразумение за двойно увеличаване на търговския обмен, енергийно сътрудничество. Обявено беше, че турските граждани получават право за бърза виза за посещение на десет гръцки острова.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис (вляво) и президентът на Турция Реджеп Ердоган

По отношение на палестинско-израелския конфликт и двамата лидери настояха да не се допускат цивилни жертви. 

Американският сенат не даде път на помощите за Украйна и Израел.

Отхвърленият пакет е в размер на 110 милиарда долара. Отпуснатите досега милиарди за Украйна са почти изхарчени. 

Републиканците се обединиха срещу законопроекта на президента Байдън, след като техните искания за по-строги ограничения на миграцията не бяха подкрепени от демократите, смятащи ги за прекалено крайни. 


Те напуснаха предсрочно секретния брифинг, посветен на ситуацията в Украйна, свикан в опит да бъде спечелена подкрепата им.  Виртуалното участие на президента на Украйна беше отменено заради "изникнала задача в последния момент". 

В специално обръщение Байдън упрекна републиканците, че "изглежда са готови да направят най-големия подарък на Путин. Не можем да му позволим да победи", каза Байдън.

От Кремъл заявиха, че Белият дом демонизира Русия, "за да продължи да гори парите на данъкоплатците в пещта на войната" и ако Вашингтон спре да подкрепя Киев, и други западни страни ще последват този пример. Нереалистичен нарекоха в Москва американския план Русия да бъде принудена да преговаря при изгодни за Киев условия.

Президентът Зеленски подписа четири закона, приети от Върховната Рада и необходими за започване на преговори за влизане на Украйна в Евросъюза. Два са свързани с борбата с корупцията, а законът за малцинствата дава право на частните вузове избор на езика на преподаване, като руският се изключва.

На виртуална среща със Зеленски лидерите на Г-7 изразиха солидарност с Украйна и обявиха включването на диамантите в списъка на санкционираните руски стоки. Вносът им от Русия ще бъде забранен от началото на януари.

За войната в ивицата Газа Г-7 настоява "за по-ефективни действия" за ограничаване на изселването на цивилни, както и за повече "хуманитарни паузи" в бойните действия.


Израелските военни  засилиха наземната си операция срещу групировката "Хамас" на цялата територия на ивицата Газа. Офанзивата напредва на фона на продължаващите предупреждения за китична хуманитарна ситуация в ивицата Газа и растящ международен натиск върху Израел да пази живота на цивилното население.

Американско вето беше наложено на поредната резолюция на Съвета за сигурност на ООН с настояване за хуманитарно прекратяване на огъня.

Това стана въпреки предупрежденията на генералния секретар  Антониу Гутериш за опасност от "скорошен пълен срив на закона и реда" в Газа.

Израел тълкува изявленията на Гутериш като подкрепа за Хамас, а от палестинска страна осъдиха ветото за прекратяване на огъня.

Ще се бием до победа, отново заяви премиерът Нетаняху на погребението на сина на един от министрите - 25-годишен младеж, загинал при сраженията в Газа.

От армията отново се ангажираха да освободят останалите заложници, взети от Хамас при нападението на 7 октомври, когато бяха убити над 1200 души. Над сто от държаните в плен бяха върнати по време на примирието, но още толкова остават в ръцете на групировката. 

Израелската армия твърди, че атаките й са прецизни и мирното население е предупредено.  Според палестинските власти, контролирани от "Хамас", офанзивата е взела над 17500 хиляди жертви. 

Палестинско-израелският конфликт беше сред основните теми на визитата на руския президент Владимир Путин в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. 

Пътуването на Путин, съпроводен от руски изтребители,  беше окачествено като необичаен ход. Той разговаря в Рияд с ръководителя на най-голямата износителка на петрол в света, след като плановете на саудитския предстолонаследник за посещение в Москва бяха променени, а цените на петрола паднаха, въпреки обещание от износителките от ОПЕК+ за допълнително намаляване на производството. 

В Москва Путин се срещна с иранския президент, пред когото подчерта важността на палестинския въпрос, а Ебрахим Раиси заяви:

"Причината човечеството да страда са взетите едностранни решения и несправедливата глобална система и резултатът е това, което виждаме в Палестина на територията на Газа. Това, което се случва в Палестина и Газа, разбира се, е геноцид и престъпление срещу човечеството".

Руският президент Владимир Путин.

Светът е навлязъл в епоха на кардинални промени към многополюсен модел, констатира руският президент. Владимир Путин обяви, че отново ще се кандидатира за президент на изборите през март и отчете, че руската икономика се справя много добре в условията на санкции, очаква ръст от 3,5 на сто и нищо не може да спре или да забави развитието й. 

Британското правителство обяви нов план от пет точки за намаляване на имиграцията, който включва забрана за болногледачите да вземат със себе си членове на семейството и по-висок праг на заплащане, за да могат хора от чужбина да кандидатстват за виза за квалифицирани работници.

Премиерът Риши Сунак заяви, че ще "направи, каквото е необходимо", за да поднови блокираната сделка за изпращане обратно на търсещи убежище, пристигнали незаконно от Руанда във Великобритания. 

Премиерът на Великобритания Риши Сунак по време на сесията на въпросите на министър-председателя в Камарата на общините, Лондон, 29 ноември 2023 г.

Според лидера на опозицията Киър Стармър сделката ще позволи на Руанда да изпраща уязивими бежанци на издръжка на Лондон:

Сунак настоява, че правителството има ефективен план след рекордната нетна миграция от 745 000 души миналата година.

Бившият британски премиер Борис Джонсън призна, че прекалено късно си е дал сметка за сериозността на ковид кризата. Той отговори на серия неудобни въпроси в рамките на обществено разследване относно пандемията, по време на което поднесе извиненията си на семействата на жертвите.

На референдум над 95 на сто от венецуелците гласуваха в подкрепа на присъединяването на богатата на петрол територия Есекибо, която сега е част от Гвиана. 

Николас Мадуро

Това е пълен успех за нашата страна, за нашата демокрация", заяви президентът Николас Мадуро.

Въз основа на резултата от референдума Мадуро нареди на държавната петролна компания да издаде лицензи за добив на нефт и газ в Есекибо.

Венецуела твърди, че спорната територия й е била отнета при някогашното очертаване на границата между двете страни. 

Сред въпросите бяха предоставяне на гражданство на жителите на Есекибо и отхвърляне на юрисдикцията на върховния съд на ООН при уреждането на спора.

Гвиана, бивша британска колония, смята референдума за стъпка към анексиране на две трети от територията й. Въоръжените й сили бяха поставени в готовност. 

Президентът Ирфан Али реагира остро на ходовете на Каракас.

От Вашингтон заявиха, че ще извършват полети във въздушното пространство на Гвиана на базата на рутинните си ангажименти, Великобритания изрази загриженост от нарастващото напрежение, а президентът на Бразилия Лула да Силва каза: "Не искаме война в Южна Америка".

В Италия отново светна най-голямата коледна елха в света. 

Празничният символ изгря за 43-ри път като "специално послание от Умбрия - зеленото сърце на Италия. Лед осветлението ѝ се захранва с енергия от възобновяеми източници. Идеята за елхата, възникнала през 1981 г., е на доброволци и е пример за опазване на природата. Елхата  е оформена от светлини по склона на планината Инджино. Тази година работата по нея е започнала още на десети септември, отбеляза представител на местните активисти:

Тейлър Суифт ознаменува изключително успешна 2023-а, като беше обявена за личност на годината от списание "Тайм".

Тейлър Суифт

Звездата, чието турне Eras счупи боксофис рекордите се нареди в списъка на главните герои на света, в който са папа Франциск, Барак Обама, Доналд Тръмп, Грета Тунберг, Илон Мъск. Тейър Суифт се наложи над крал Чарлз Трети, Си Дзинпин и дори над Барби.

Наградата е за човек, за който се смята, че е имал най-голямо влияние върху световните събития през изминалата година. Често се присъжда на държавни глави или титани на индустрията, но "Тейлър Суифт е намерила начин да премине границите и да бъде източник на светлина", посочиха от "Тайм".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на движението в София

Кметът Васил Терзиев да спре новата организация на движение по "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" в София, призоваха общинските съветници от ГЕРБ - СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ВМРО, "Синя София" и независими общински съветници в София. Срещу реорганизация на движението в района тази сутрин имаше и граждански протест.  Иван Таков от "БСП..

публикувано на 29.04.24 в 17:44
Калин Стоянов

Увеличение на заплатите и парите за храна в МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписа днес две заповеди за повишаване на месечните възнаграждения и на парите за храна на различните категории служители в МВР.   Увеличението на основните заплати на държавните служители в МВР е с конкретна сума за съответното ниво.

публикувано на 29.04.24 в 17:22
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хумза Юсаф ще се оттегли от поста си

Първият министър на Шотландия Хумза Юсаф ще се оттегли от поста си. Той каза, че е взел решението след като е преценил какво е най-добро за неговата Шотландска национална партия, за правителството и за страната. Хамза Юсаф посочи, че е стигнал до извода, че някой друг ще трябва да поеме управлението, за да поправи отношенията в разединеното..

публикувано на 29.04.24 в 17:20

Столтенберг: Украйна ще стане член на НАТО и този процес е необратим

Украйна ще стане член на НАТО и този процес е необратим - това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който е на изненадваща визита в Киев - трета поред от началото на руската инвазия: "Точното място на Украйна е в НАТО и тя ще стане негов член. Работата, която предприемаме сега, ви поставя на необратим път към членството..

публикувано на 29.04.24 в 17:09
Татяна Буруджиева

Татяна Буруджиева: Отвращението от скандалите ще се усети най-много при ПП-ДБ

Отвращението на хората от скандалите ще се усети на изборите най-много при ПП-ДБ . Коментара направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Татяна Буруджиева и уточни: "Скандалите около ПП-ДБ, слепени с управлението, през което те минаха, могат да имат демотивиращ ефект и ако така продължават, хората да не излязат да гласуват"...

публикувано на 29.04.24 в 16:47

Нов областен управител на Ловеч

С решение на Министерския съвет от днес областен управител на област Ловеч е Дора Стоянова. Тя заема мястото на досегашния областен управител Виктор Стойчев, който е освободен. Досега Дора Стоянова заемаше длъжността „„Главен юрисконсулт“ в дирекция "Административен контрол", регионално развитие и държавна собственост“.  Завършила е право и финанси.

публикувано на 29.04.24 в 16:07
Радатн Кънев (вдясно) - Смолян, 29 април 2024

Радан Кънев: Сигурността на Европа ще бъде основен приоритет

Сигурността на Европа ще бъде основен приоритет в предстоящия 5-годишен мандат, заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Смолян Радан Кънев, евродепутат от ЕНП/ДБ. Той представи пред журналисти бъдещите приоритети на европейската политика и на коалицията ПП-ДБ, в чиято листа за евроизборите е кандидат. Според Радан Кънев..

публикувано на 29.04.24 в 16:02