Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение: Два нови енергийни коридора да използват ефективно тока от зелена енергия в Европа

Ангелин Цачев
Снимка: БГНЕС

Електроенергийният системен оператор предлага изграждането на два нови европейски енергийни коридора, за да се използва максимално ефективно токът от зелена енергия. Проектът е припознат от Организацията на Европейските електропреносни оператори и е включен за разглеждане в 10-годишния им план, а, ако бъде одобрен, ще бъде предложен за изграждане. Това каза за „Хоризонт“ изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Първият енергиен коридор е от Гърция през България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и Германия с цел да свърже Югоизточна Европа със Северозападна Европа и по този коридор да бъде прокарвана възобновяема енергия от слънце, съответно в северна посока и възобновяема енергия от вятър в посока Югоизточна Европа.

„Стига и до централноевропейските държави като Чехия, Унгария, Словакия, които по принцип нямат толкова добри възможности за производство на възобновяема енергия. Затова е редно тази енергия да бъдат създадени възможност тя да бъде споделена между различните държави“.

Вторият проект „започваме да изследваме необходимостта от него от Турция през България, Гърция, Северна Македония и Албания през Черна гора до стигнем до Италия, като по този начин енергията ще се движи в посока изток-запад и ще има възможност да използваме часовата разлика с цел да оптимизираме пиковото натоварване в различните държави от Европейския съюз“.

Идеята за изграждане на допълнителна европейска електропреносна инфраструктура за споделяне на зелената електроенергия ще помогне на изпълнението на целите за утрояване на възобновяемите енергийни източници до 2030 година и за гарантиране на потреблението на произведения от тях ток в страните от континентална Европа, казва изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доставка на хуманитарни помощи за Ивицата Газа, 15 март 2024 г.

Йордания е домакин на хуманитарна конференция за Газа

Действието на морския коридор от Кипър за Газа за доставка на хуманитарна помощ и нейното увеличаване е сред темите, които ще бъдат обсъдени на провеждащата се днес в Йордания международна среща на върха. В работата ѝ участва президентът на Кипър Никос Христодулидис. Конференцията, озаглавена "Призив за действие: Спешна хуманитарна реакция за..

публикувано на 11.06.24 в 08:08
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: За да рестартира нормалността, българинът може да си намери гръмоотвод

"Следващия път българинът може наказателно и ексцентрично да си намери някой гръмоотвод , който да пусне късо напрежение в цялата система. И то не защото е глупав, полудял, а просто, за да рестартира нормалността и да стресне взаимоотношенията в системата." Гръмоотвод винаги има . Това е нормален оздравителен демократичен процес, добави..

публикувано на 11.06.24 в 08:05

КЕВР обсъжда цените на тока и парното от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда цените на тока и парното от 1 юли. Преди седмица от регулатора съобщиха предложенията за поскъпване със средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. Според прогнозата в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране, най-голямото увеличение..

публикувано на 11.06.24 в 08:04
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Конференция за следвоенното възстановяване на Украйна в Берлин

Премиерът Димитър Главчев ще присъства на официалното откриване на конференцията в Берлин, посветена на възстановяването на Украйна. Във форума участват и германският канцлер Олаф Щолц, украинският президент Володимир Зеленски, както и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който вече..

публикувано на 11.06.24 в 08:01
Мая Санду

Затягат наказанията за държавна измяна в Молдова

Президентът на Молдова Мая Санду подписа промени в Наказателния кодекс на страната, които разширяват разпоредбите, свързани с държавна измяна. Промените бяха одобрени миналата седмица от парламента, където партията на Санду има мнозинство, с мотива за борба с организираните престъпни групи. Противниците на измененията обаче смятат, че те..

публикувано на 11.06.24 в 07:42
Румен Радев

Радев и още 8 ръководители на държави членки на НАТО на среща в Рига

Държавни ръководители на девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа се събират в Рига, за да обсъдят напредъка по засилване на отбраната на Източния фланг на Алианса и ситуацията в Украйна като част от подготовката за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха на..

публикувано на 11.06.24 в 07:41

Един загинал при пожар в столицата

Един човек загина при голям пожар в София през изминалата нощ. Инцидентът е станал в столичния квартал "Манастирски ливади". Сигналът за огнения инцидент е получен минути преди 1 часа след полунощ в МВР. На място са изпратени няколко противопожарни автомобила. По първоначална информация е горяла сграда, намираща се на улица "Лъвски рид"..

публикувано на 11.06.24 в 07:31