Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 жители са обхванати от новата здравна програма на Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 1030 жители от 33 населени места от общината Велико Търново вече са обхванати в новата общинска здравна програма за първични медицински прегледи.

Програмата започна по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов пред три месеца. Два екипа от здравни специалисти и социални асистенти разполагат с мобилни устройства и извършват първична медицинска диагностика и профилактика на здравето на хората от малките населени места. Прегледите са безплатни и добре приети от хората по селата: 

„В село няма, един път идва лекарят. Сега дойдох за кардиограма, защото не съм си правила, и да ми измерят кръвното. Сега идваме, защото е до дома, наблизо и удобно, ние не можем да пътуваме с автобусите. Имаме нужда от грижи, от внимание“, споделиха възрастни жени, възползвали се от прегледите. 

Здравната програма продължава както през декември, така и през новата година по график в населените места. Прегледите на хора, които са със затруднения в придвижването, се извършват в домовете им.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кочове и вакли агнета радват посетитерите

Над 1000 чистопородни животни на Националния събор на овцевъдите

За 12-и път край Петропавловския манастир до Лясковец се провежда Националният събор на овцевъдите с изложение на повече от 1000 чистопородни животни, с демонстрации на стари рецепти за производство на сирене и кашкавал. Представят се производители на продукти от овче и козе мляко, както и българските традиции и занаяти.  Животновъдството остава..

публикувано на 24.05.24 в 15:08

Намерени са три тела на израелски заложници в Джабалия

Телата на още трима заложници, убити при атаката на "Хамас" през октомври, са открити в Джабалия, северната част на Газа. Междувременно продължава офанзивата на израелските сили в  анклава.  Тленните останки са били открити при съвместна операция на израелската армия и специалните служби. Самоличността на загиналите е установена: Орион Ернандес Раду на..

публикувано на 24.05.24 в 15:03

Време ли е за технологичен речник?

Време ли е да има речник на термините от сферата на технологиите? Отговорът е по–скоро "да". Но докато някои казват, че наличните ресурси са достатъчно, за да може IT специалистите да се разбират, то други са категорични – речник трябва да има заради неспециалистите в сферата. Трябват ни нови думи за новите технологии, които навлизат в живота ни..

публикувано на 24.05.24 в 14:25

Кметът на Ловеч награди заслужили учители и изявили се през годината ученици

В Ловеч в празничния ден кметът Страцимир Петков връчи ежегодните персонални награди барелеф "Св. св. Кирил и Методий" на заслужили учители, а с плакети бяха наградени изявили се през годината ученици. Празничното шествие в града, където Панайот Пипков написва през 1901 г. музиката към стихотворението на Стоян Михайловски "Химн на Кирил и..

публикувано на 24.05.24 в 14:14

В Шумен отбелязват 24 май с шествие до сградата на Общината

По традиция в Шумен празникът на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност започна с шествие до сградата на Общината, начело с иконата на Светите братя.  Под звуците на химна на 24 май - "Върви, народе възродени", тържественото шествие водеха кметът проф. Христо Христов, областният управител проф. Добромир Добрев, председателят..

публикувано на 24.05.24 в 14:06

Вицепрезидентът: Отговорни сме не само към пари и власт, но и към бъдещето на България

Поне на 24 май да си обещаем, че ще намерим трите приоритета за развитието на България, че ще имаме сигурност за нашите граждани не само по отношение на отбраната, не само по отношение на вътрешна сигурност, но да има сигурност за бъдещето, за икономика, за стандарт, за социални отношения вътре в страната. Това заяви пред журналисти в Чепеларе..

публикувано на 24.05.24 в 13:55
93-годишната Радка Петрова в Кардам

Най-възрастният читател в Кардам е 93-годишната Радка Петрова

Граничното село Кардам е дом на много националности и богатството от разнолики жители се увеличава с всяка година. Най-голямата липса на населеното място са младите и децата, затова и местното училище тържествено ще бие последния си звънец само след дни и вероятно никога повече коридорите му няма да бъдат огласявани от детски викове и..

публикувано на 24.05.24 в 13:53