Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският спорт през 2023-та на бързи обороти

Боряна Калейн и Александър Везенков бяха номинирани за Спортист на Балканите.
Снимка: БТА

В звуковия файл – изявления и коментари на спортните герои на годината.

През новата година втори българин проби в Националната баскетболна асоциация, друг постигна световен рекорд в плуването. Имаме абсолютна европейска шампионка в художествената гимнастика, с титлата на Стария континент ни зарадваха и шахматистките - един спорт, в който реално нямаше ръководство, но има таланти. А Григор Димитров преживя възраждане на 32 години. Гафът на годината е на ръководството на футболния съюз.

Подробностите за тези и други постижения.

Да пробиеш в Америка е символ на успеха на много поколения. Един българин получи шанс, но все още чакаме да сбъдне своята лична мечта. 38 години след Георги Глушков, Александър Везенков беше приет в елитната Национална баскетболна асоциация. След няколко месечни наблюдения и преценки той беше повикан в тима на Сакраменто. Везенков замина за Америка с приза за Най-полезен играч и топреализатор в Евролигата - най-авторитетния клубен турнир на Стария континент. И покрай него отново усетихме разликите между европейския и американския баскетбол. Нещата са се оказали различни, както сам той е признал пред колегата Иво Иванов. Договорът на Везенков със Сакраменто е за 3 години, но засега нетовото изпълнениее под въпрос. В Лигата на извънземните му бяха вменени други функции и от 17 точки средно на мач в Евролигата, в досегашните 25 участия със Сакраменто този показател е 5,6. Статутът му коренно се промени - от звезда стана резерва. В единствения си сезон в НБА Глушков навремето също беше често резерва, но реализирането на повече състезатели от Европа през последните години предполага различни и оптимистични очаквания за Везенков.

На възраст, в която юношеските ни таланти, макар и вече с постигнати успехи, започват да се отказват от елитния спорт и да вкарват в размисъл своите треньори, кариерата на плувеца Петър Мицин се движи стремглаво нагоре. В спорт, който у нас вече няколко години се движи плавно и бавно нагоре, той се изстреля индивидуално като торпедо. Върхът беше постигнат на европейското първенство за юноши в Белград, където той счупи световния рекорд при подрастващите на 400 метра свободен стил. Постижението е върхово и за българското плуване, а освен това беше придружено с европейска титла, впоследствие и със световна от първенството в Израел. Пепи вече е на пиедестала току до примата Таня Богомилова - единствената ни олимпийска шампионка в този спорт. Съответно с олимпийски медал са свързани нашите надежди, както и неговите мечти.

И още един връх в плуването беше достигнат, но в открити води. Цанко Цанков преплува протока Каталина край Лос Анджелис за 10 часа, 33 минути и 29 секунди и с два маратона изпревари Петър Стойчев, който има един. Преди това момчето от Бургас преплува успешно и Гибралтарския проток. За догодина е планирал още два от елитната верига Седемте океана. В онова нощно плуване в Тихия океан Цанко призна, че е бил на ръба, но буквално е оцелял.

Видяхме го да плаче! Григор Димитров отстъпи пред Новак Джокович - своя приятел и „брат“, както сърбинът го определи, и пропусна титлата на мастърса в Париж през ноември. Беше дошъл и игра за крайната победа и може би затова след края на срещата - неговата последна за 2023-та, не издържа и се просълзи.

Григор си върна позицията в световната ранглиста - основният критерии за представянето на тенисистите. Той започна годината на 28-мо място, а сега е на 14-то. Според статистиката, за този период първата ни ракета е записал 43 победи в 64 срещи. Някои от тях бяха престижна - срещу съперници от Топ 10 - като Стефанос Циципас, Даниил Медведев, Карлос Алкарас, Холгер Руне и Тейлър Фриц.

При Григор фактор вече е и възрастта. От останалите 13, които са пред него в ранглистата, всички са по-млади, с изключение на лидера Новак Джокович. В мъжкия елит вече е в действие отдавна очаквана смяна на караула, тенденция, спрямо която Григор прави впечатление с високата си възраст от 32 години. Това е още едно препятствие, с което ще се бори и занапред.

Изпращам най-успешната ми година, заяви Боряна Калейн в коледното си интервю за БНР. България продължава да е в световния елит в художествената гимнастика, а заслугите през тази година са най-вече нейни. Това понякога плахо и душевно ранимо момиче стана абсолютна европейска шампионка в Баку и прибави още два сребърни медала на отделните уреди от световното във Валенсия.

Възпитаничката на Марияна Памукова, което засенчи новата ни надежда Стилияна Николова, както и Александър Везенков са единствените българи, които бяха номинирани и за наградата за Спортист на Балканите на информационните агенции от региона. Последният наш спортист, който я е печелил, е Григор Димитров през 2017-та.

В началото на годината имахме повод да си припомним с умиление за големия Петър Попангелов. Това стана след пробив до подиума на Алберт Попов в алпийските ски. Той завърши на трето място в слалома в Палисейдс Тахо в Калифорния - постижение, за което трябваше да чакаме 39 години. Това беше поредно негово върхово постижение, след 9-тото му място на зимните олимпийски игри в Пекин миналата година. И още едно важно постижение, но в личен план - той стана баща! В генералното класиране на дисциплината слалом през новия сезон Алберт е 10-ти с 50 точки - засега, а лидер е австриецът Марко Шварц със 180.

Спортните постижения през годината продължават с успехите на фехтувачката Йоана Илиева. В спорт, в който по традиция сме извън елита и който в определена степен е съдийски, тя донесе на страната ни първи медал от световно първенство при жените - бронзов на сабя в Милано. Отделно състезателката на академия Васил Етрополски, с личен треньор Ивайло Воденов, участва в спечелването на отборния трофей на Световната купа в Ташкент, заедно с Олга Храмова и Емма Нейкова. Йоана продължи и с успехите си при девойките - тя стана европейска шампионка в Будапеща, а с натрупания точков актив в края на сезона заслужи и комплексната Европейска купа.

Когато чуем за рекорди и злато в щангите, винаги се радваме с едно наум. Но какво пък, постижението си е постижение. Карлос Насар се завърна след продължително лечение заради битова травма с историческите 223 килограма в изтласкването при 89-килограмовите на Световната купа в Катар, което беше олимпийска квалификация. С тях той събра в двубоя върховите 393 килограма. Това беше негов пореден рекорд в изтласкването, след като през април се справи с 221.

През тази година записахме важни постижения и в неолимпийски спортове. Макар и реално без ръководство, шахматът ни записа нови успехи. Първо Нургюл Салимова завърши на второ място във финала на турнира за Световната купа в Баку, като отстъпи пред рускинята Александра Горячкина след тайбрек. Въпреки това състезателката на бургаския шахматен клуб спечели право на участие в Турнира на претендентките за световната титла догодина, а ФИДЕ определи нейното представяне като „впечатляващо“. Този августовски пробив на Нургюл постави във новинарския фокус плачевното положение във - не федерацията, а в 5-те федерации, които се нароиха покрай скандалите през последните 7 години. И за да е още по-парадоксално, през ноември националният ни отбор-жени спечели европейската титла в Черна гора, след като съдбата отреди грузинските ни съпернички да направят неочаквани грешки в решаващия двубой с тях. В състава, освен Нургюл, бяха Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева, Виктория Радева и Гергана Пейчева. На този турнир Нургюл и Антоанета, които допреди това бяха в различни шахматни лагери, станаха съотборнички, а при завръщането демонстрираха топли отношения помежду си. Оказа се, че успехите на шахматните дъски май са ускорили процеса на изчистване на управленските проблеми.

В крайна сметка, ФИДЕ припозна и прие за член въпросната организация, въпреки че нашето спортно министерство по времето на служебния титуляр Весела Лечева вече беше дало лиценз на друга. По този начин положението продължи да е в разкрачен стоеж, а на практика ФИДЕ ни притиска да приемем тяхното решение. Предстои или това да се случи, или да се случи нещо друго и неочаквано.

В каратето, което беше олимпийски спорт, но вече не е, Ивет Горанова продължава да поддържа върхова форма в дисциплината кумите. След олимпийското злато тя завърши трета на световното първенство и втора на европейското, а през тази година прибави още един сребърен медал от световен шампионат. На финала в Будапеща тя отстъпи пред туркинята Туба Якан.

Много ни се искаше да можехме да пришием и футбола към постиженията на годината. Уви! Може би след година ще имаме повод с Кирил Десподов, ако неговият нов отбор ПАОК запази сегашната си лидерска позиция и спечели титлата на Гърция.

За да не е капо футболът, допълваме рубриката с една антинаграда, да я наречем Гаф на годината. Тук номинацията безспорно е за скандалите с домакинството на европейската квалификация с Унгария. С уговорката, че след всички перипетии, останаха неясни три въпроса - защо новият кмет на Пловдив отказа да приеме мача и вгорчи живота на ръководството на БФС, защо то не опита варианта със стадиона в Разград, както и дали Борислав Михайлов ще си тръгне през новата година, на насрочения извънреден конгрес. Макар и атакуван и дори разпитван в Антикорупционната комисия - за стари истории, и пред ресорната парламентарна комисия - за инцидентите пред стадиона, той отказа да се признае за виновен.

Заради скандалите имаше и косвена жертва - беше похарчен 30-годишният юбилей от подвига на Парк де пренс, когато спечелихме участието си на световното в Щатите с онази велика победа над французите. Вместо да шестват цял ден по медиите и по други публични събития, героите от онзи отбор - Емил Костадинов, Йордан Лечков и Боби Михайлов останаха незабелязани някъде в полите на Витоша.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кордоба е много близо до Рейнджърс

Хосе Кордоба е съвсем близо до трансфер в Рейнджърс, съобщава "Дейли Рекърд". Защитнтикът на българския Левски може да премина в клуба от Глазгоу за три милиона лири. 23-годишният Кордоба ще трябва да замени напускащите стадион "Айброкс" Борна Баришич, Джеймс Тавърниър и Конър Голдсън. Националът на Панама трябва да бъде един от..

публикувано на 21.05.24 в 06:08

Славия повали носителя на Купата

Игралият повече от едно полувреме с 10 футболисти отбор на Славия победи с 3:1 у дома носителя на купата на България за 2024 година Ботев (Пловдив) в двубой от 34-ия кръг в Първа лига. Успехът на "белите" запази интригата за спечелване на седмото място в класирането, даващо право на участие в бараж за Лигата на конференциите. Още в петата..

публикувано на 20.05.24 в 22:18

Официално: Ливърпул обяви Арне Слот

Ливърпул обяви назначението на новия си мениджър Арне Слот. 45-годишният специалист от Нидерландия наследява на поста германеца Юрген Клоп. Слот беше начело на Фейенорд Ротердам от 2021 година.  "Това не е никак лесно решение. Имах толкова много хубави моменти. Работих успешно със страхотни хора. Възможността да стана треньор във Висшата..

публикувано на 20.05.24 в 21:12
Цветана Пиронкова

Пиронкова завърши курс за помощник треньор

Българска федерация по тенис проведе нов ЦПО курс за помощник треньор по тенис, който се състоя на базата на БНТЦ в Борисовата градина.  Сред известните имена, завършили успешно курса, бяха бившите тенисисти Цветана Пиронкова, Иво Трайков, Радо Радев и Мартина Гледачева. Курсът беше разделен на три присъствени модула по четири дни, а 14..

публикувано на 20.05.24 в 20:51

Арда и ЦСКА 1948 заплетоха интригата за 7-то място

Арда (Кърджали) направи равенство 0:0 пред собствена публика срещу ЦСКА 1948 в мач от 34-ия кръг в Първа лига, за разпределение на позициите между седма и десета.  В третата минута Борислав Цонев шутира от границата на наказателното поле, но вратарят на гостите Петър Маринов изби. Две минути след това Цонев пробва късмета си с изстрел от пряк..

публикувано на 20.05.24 в 20:34
Черно море - Лудогорец

Черно море излезе втори след голяма победа срещу Лудогорец

Черно море победи шампиона Лудогорец с 4:0 и излезе на второ място във временното класиране на Първа лига. С успеха си „моряците“ имат вече 69 точки в актива си, с 2 повече от ЦСКА София, като в следващия кръг двата отбора ще играят един срещу друг в столицата. Лудогорец, който си осигури 13-ата поредна титла предсрочно остава със 79 точки. Двата..

публикувано на 19.05.24 в 22:32
Кирил Десподов

Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК

Кирил Десподов и ПАОК (Солун) станаха шампиони на Гърция след победа с 2:1 в градското дерби с Арис в последния 10-и кръг на плейофа за титлата. С тази победа ПАОК събира 80 точки и е недостижим на върха, въпреки победата по същото време на АЕК с 3:0 над Ламия у дома. Жълто-черните от Атина, които миналата година бяха първенци, завършиха със 78 точки...

публикувано на 19.05.24 в 22:19