Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сурвакането и сурвакницата имат магическа сила

Конкурса „От Коледа до Васильовден“
Снимка: Здравка Маслянкова

Часове преди Новата година деца и родители подхващат дряновите пръчки, вадят вълна, ошав, парички, майсторят гевречета и пукат пуканки, за да направят магически сурвакници, с които от незапомнени времена българите наричаме на Васильовден за здраве.

На Нова година по стара традиция децата хващат дряновите сурвакници, налагат гърбини и наричат за здраве и берекет.  

„Всяко зло да ви забрави, пълни шепи и хамбари, бели агнета в кошари. Нека всички земни дари да се трупат на камари. Сурва, сурва година, весела година!  

Деца, родители и учители от община Велико Търново направиха традиционни дрянови сурвакници за конкурса „От Коледа до Васильовден“ на Общинския детски комплекс, поясни директорът Анелия Пейчева: 


„Знаем, че след коледарите тръгват сурвакарите, затова в навечерието на Нова година и в очакване на Сурваки правим този конкурс. Целта ни е да възродим народната традиция, да накараме децата да я познават, да я обичат, да покажат уменията си за творчество. Тази година участват 57 сурвакници“. 

Сурвакането е част от българските традиции, които са живи в традиционното българско семейство, а от семейството започва всичко. И така майки, баби, деца и учителките им в училище запретнаха ръкави, взеха дряновите пръчки, защото сурвачката трябва да е дрянова, и измайсториха своите пищни и красиви сурвакници за новата година, подредиха ги в Сарафкината къща на улица „Гурко в стропрестолния град, а на тях има от всичко по много.


„Бял конец, зелен конец и червен конец, защото това е знамето на България. Пуканки, сушени ябълки, сушени сливи, сушени чушки, които символизират плодородието. Сурвакницата се прави от дрян. Направих моята сурвакница с много обич. По нея има сушено грозде, гевречета направихме, парички за берекет  Сурвакницата се прави от дървото дрян за здраве. Важно е да си направим сами сурвакница, защото да се потрудиш е доста по-важно от това да мързелуваш. Така пазим традициите и различните обичаи“, разказват децата  

„Това е важно, за да върви напред поколението, да се съхранят традициите, да се знае какво е било преди и какво трябва да бъде напред. Това ни прави българи като народ. „Задно със сина ми правихме дрянова сурвакница, защото той изяви желание. Аз много държа на българските традиции и обичаи и моите деца да се научат, да предам това, което аз съм научила от моите родители“, споделиха майките. 

„Не знаем ли миналото, нямаме и бъдеще занапред. Искам да предам урока, който са ни завещали  нашите пра-пра баби и дядовци, които уроци са изпълнени с доброта, човечност и ценности“, зави една от учителките. 


Сурвакането е много стара българска традиция, с която се почитат вечнозелените клонки, а сурвакницата им магическа сила, разказва етнологът и заместник-директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново доцент Миглена Петкова: 

„Такава е легендата, че един ден в годината, на 1 януари Бог слиза на земята и предава  своя благодат на всички, а това става чрез тази магическа пръчка – сурвакница, която предава своята свещена благодат на хората, които се допрат до нея. Това е така наречената контактна магия. Когато включим и наричанията от малките сурвакари, вече магическото действие се засилва, защото те изричат и вербалната магия за здраве, за плодородие, за берекет“. 

Сурва, сурва година, весела година, 

златен клас на нива, червена ябълка в градина, 

жълт мамул на леса, едър грозд на лоза, 

пълни кошери с мед, малки пиленце навред. 

Да ви е честита новата година! 

До година, до амина! 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Китай, че се опитва да провали мирната конференция, планирана за средата на този месец в Швейцария, предаде ДПА. 106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария Зеленски каза на конференцията за сигурност „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур, че Китай, за..

публикувано на 02.06.24 в 17:01

Вече са определени 4 от делегатите от Софийската митрополия за Патриаршеския събор

Епархийските избиратели от Софийската митрополия избират делегати за предстоящия на 30 юни Патриаршески избирателен църковен събор.    Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх Гергана Станчева, която е един от епархийските избиратели,  съобщи за БНР, че е имало кворум и изборът протича спокойно и според..

публикувано на 02.06.24 в 16:59

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и велосипеди. Според събралите се хора предимството на велосипеда е, че няма нужда са се виси в..

публикувано на 02.06.24 в 16:22
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в интервю за гръцките медии първият дипломат на Гърция Йоргос Герапетридис. Използването на името..

публикувано на 02.06.24 в 16:12
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум 121 за начало на заседанието.  Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В предварително обявената програма е изслушване на Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в..

публикувано на 02.06.24 в 15:08