Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата чества Обрезание на Исус Христос. Почита и Св. Василий Велики

| обновено на 01.01.24 в 12:52
Снимка: Радио Видин

Света Божествена литургия беше отслужена в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ тази сутрин. Богослужението беше оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Пред БНР той пожела Новата година да е здрава, мирна и благословена. . 

Няколко големи празника чества в първия ден на Новата година Светата ни Православна Църква. "Обрезение Господне" е денят, в който на осмия ден от раждането си Иисус Христос получил името си. Тачи се и паметта на Свети Василий Велики. Пред Националното радио Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний пожела на хората:

"Да е здрава, да е мирна, да е благословена новата 2024 година. Да бъде изпълнена с повече доброта, с повече любов към човеците, към Бога, с твърда и непоколебима вяра за всички. Заедно да пребъдваме единни в името на Бога, за да бъдем и да вървим бодро напред в житейския ни път".

Здраве и смирение си пожелаха вярващите, дошли в храма/ 

Митрополит Антоний

Василий Велики е бил  блестящ богослов, строг аскет, неуморен и всеотдаен свещенослужител, умира на 49 години като епископ. Автор е на множество църковни книги и на "Василиевата" литургия, която се служи няколко пъти в годината и днес в негова чест. Основател е на прицърковен благотворителен институт, наречен Василиада, който развивал мащабна социална, здравна и милосърдна дейност. 

За БНР богословът Ангел Карадаков разказа: 

"Знае се от неговото житие, че образованието си той продължава в Константинопол, по-късно в Атина. Той предприема пътешествия в Сирия, Палестина, Месопопотамия, Египет и след двегодишно странстване, Свети Василий основава монашеско общежитие в близост до Неокесария на брега на река Ирис. Знае се още, че Свети Василий е отделял най-голямо внимание на богословските спорове с различни еретически учения и ревностно защитава православието. Свети Василий дава и ръководство за християнски живот в своите монашески правила".

Свети Василий е завещал на православните християни съставена от него литургия:

"Известна като Света Василиева литургия, която е с по-дълги молитви. Тя продължава повече време".

На Васильовден имен ден празнуват над 130 000 души.

Народната традиция свързва празника с обичая сурвакане - събират се млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. Самото сурвакане се явява един вид продължение на коледарските благословии. Както коледарите и сурвакарските групи си имат водач и човек, който изпълнява ролята на магарето и прибира парите и другите дарове. И пак, както коледарите носят със себе си криваци, така и сурвакарите на Васильовден носят дряновици, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна. В някои места вместо дряновица се използва и крушевица, т.е. клонки от крушово дърво.

Ромите наричат празника Банго Васил – куция Васил, тъй като светецът накуцвал с единия крак.

В чест на светеца ромите винаги слагат на трапезата птиче месо, защото според една от легендите някога, когато били още в странство, преминавайки по един мост над буйна река, той се разрушил и те паднали в студената вода. Тогава свети Васил им изпратил ято гъски, които им помогнали да доплуват до брега. Всичко останало е като при българите – на масата има сарми, пита и баница. Играе се празнично хоро. На този ден ромите си искат прошка. Първо прошка искат по–младите от по-старите.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Велопулос

Националистически лидер скъса Преспанския договор в парламента в Атина

Лидер на националистическа партия скъса в парламента в Атина Преспанския договор със Скопие. Реакцията му е свързана с дипломатическия скандал, предизвикан от новоизбрания президент Гордана Силяновска - Давкова, която при клетвата си нарече страната си само Македония. Лидерът на гръцката националистическа партия "Гръцко решение" Кириакос..

публикувано на 16.05.24 в 10:17

Черешоберът в Кюстендил започва със срещи по график по селата

Срещи по график започват в селата на Община Кюстендил преди старта на черешобера, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Целта е да се съдейства по прибирането и изкупуването на плодовете, за качеството на продукцията, по разкриването на изкупвателни пунктове и др. Ще се разясни на производителите какви са изискванията на изкупвачите,..

публикувано на 16.05.24 в 10:15

Байдън и Тръмп в пряк тв сблъсък на 27 юни

Президентът на САЩ Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп приеха поканата на телевизия Си Ен Ен да се изправят един срещу друг на първия предизборен дебат на 27 юни. Подобен сблъсък ще има и на 10 септември. На 27 юни Джо Байдън и Доналд Тръмп трябва да се срещнат в студиото на Си Ен Ен в Атланта, щата Джорджия, а..

публикувано на 16.05.24 в 10:10
Димитър Главчев

Служебният премиер форсира проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са създадени междуведомствени работни групи за ускоряване процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор. От правителствената информационна служба съобщават, че основната им цел ще е  да съдействат изпълнение на всички законови..

публикувано на 16.05.24 в 09:46
доц. д-р Евгения Близнашка

Доц. Евгения Бързашка отчита повишена консумация на алкохол при по-ниска възраст

Клиниката по токсикология към Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен е единственото специализирано лечебно заведение за лечение на деца и възрастни пациенти в Северна България и е V- ти Център по Токсикология в страната.  Специалистите отчитат повишена консумация на алкохол с всичките последици от все по-млади хора и ученици...

публикувано на 16.05.24 в 09:25
Словашки полицаи пред болницата, в който бе откаран раненият словашки премиер

Веселин Вачков: Покушението срещу Фицо ще задълбочи разделението в Словакия

Явно има политически мотив в причините , подтикнали извършителя на покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо. Това мнение изрази в интервю за БНР чешкият журналист от български произход Веселин Вачков, главен редактор на вестник "Лидове новини". Милен Керемедчиев: Покушението над словашкия премиер има политически мотив Като..

публикувано на 16.05.24 в 09:20

КНСБ: Протестът на преподавателите във ВУЗ-овете ще се проведе

Протестът на университетските преподаватели, който беше обявен за 20 май, ще се проведе. Това съобщиха от КНСБ, които са организатори на акцията. "Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за..

публикувано на 16.05.24 в 09:20