Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не са истина твърденията на БСП и "Възраждане", че цената за Шенген е да ни залеят хиляди мигранти"

Антоанета Цонева: Радев смали мащаба и значението на институцията президент

"Попълването на регулаторите няма да бъде на квотен принцип"

| Интервю
Антоанета Цонева
Снимка: Савина Спасова

Румен Радев смали мащаба и значението на институцията президент.

Това заяви пред БНР Антоанета Цонева, депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Тя посочи като неприятно впечатление това, че е президентът Румен Радев не е изпълнил обявеното още в първия му мандат намерение да направи също предложение за промени в Конституцията:

"Не само, че не го направи, а и не се ангажира в публичния дебат. Президентската институция остана пасивна и в една силно критична, но изчакваща позиция, за да може да атакува, както това ще стане в понеделник (8 януари). Това е негово право, но той не изпълни свой политически ангажимент. Опитва се да аргументира това като не намира достатъчна легитимност в този парламент, за да предложи своите идеи. Но всъщност става дума за неговата легитимност, защото, когато си поел политически ангажимент и когато си пряко избран, когато имаш такива конституционни правомощия, а се отказваш от тях, за да можеш да излезеш в позицията на някаква яростна опозиция, това подкопава достойнството и измерението на президентската институция. Румен Радев смали мащаба и значението на президента като институция, влизайки в такива ажиотажи. Очаквахме да видим неговите предложения"

Цонева обясни, че не трябва да се изчаква становището на КС, за да се продължи с работата по Закона за съдебната власт, който "да въплъти промените, които има в Конституцията":

"Нашите приоритети в работата на парламента след ваканцията са в посока да приемем законодателството, което е необходимо, за да получат промените (в Конституцията - б.р.) плът. И през законодателните инициативи, които ще минат със същото мнозинство, с което приехме и Конституцията, убедена съм, ще можем да реализираме реформата, заради която ние преди 7 години направихме политическата сила "Да, България". 

За попълването на регулаторите, Антоанета Цонева беше категорична, че няма да бъде на квотен принцип:

"Не са такива намеренията ни. Усилието е през правенето на номинации и създаването на ясен профил на тези хора, които трябва да влязат в различните регулатори. Не само тяхната компетентност, а търсене на хора с безспорни професионални качества и умения, обществена подкрепа, признание и доверия. Трябва да намерим такива хора. Вярвам, че България има достатъчно човешки капитал. ...  

Шенген по въздух и по вода е успех, заяви депутатката от ПП-ДБ и прогнозира в рамките на 2024 г. България да влезе и със сухопътните си граници в Шенгенското пространство.

"Тази злостна кампания, която се развива в момента от БСП и "Възраждане", няма нито един факт, който да твърди подобни неща. Дъблинският регламент е в действие от 10 години, че не функционира добре - това всички го знаем. Всякакви твърдения, че ще бъдем залети от мигранти и това е цената за влизането ни в Шенген - не са истина и това ще стане ясно в следващите месеци".

Интервюто на Диана Янкулова с Антоанета Цонева в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11
На Седемте езера все още има сняг, а най-горните - Окото и Сълзата, не са се размразили

Отбелязаха Европейския ден на "Натура 2000" на Седемте рилски езера

Европейският ден на "Натура 2000" беше отбелязан на Седемте рилски езера, съобщават от дирекцията на Национален парк "Рила". По циркуса все още има снежна покривка, а най-горните от езерата - Сълзата и Окото, не са размръзнали все още напълно, което си е атракция в този дял на планината. Еколози, планинари, туристи направиха..

публикувано на 17.05.24 в 19:58
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

6,5 млрд. евро допълнително за армията догодина поиска германският министър на отбраната

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5 млрд. евро повече за бюджета за отбрана през следващата година и връщане отчасти на наборната служба, за да се въъзстанови отбранителната мощ на германската армия. Най-малко 6,5 милиарда евро са необходими на германската армия, за да излезе от кризата, в която се намира в..

публикувано на 17.05.24 в 19:47
проф. Добромир Димитров

179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на МУ- Плевен получиха дипломите си

В Плевен тържествено връчиха дипломите на 179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на Медицинския университет. Те са граждани на 16 страни от цял свят. Средният успех на 21-вия пореден випуск чуждестранни лекари е много добър 4.90, с висок брой отличници - 24, които бяха наградени с плакет "Отличник", луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи. Всички..

публикувано на 17.05.24 в 19:40