Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Костадинов, EVN: Данните показват, че се използва повече ток за отопление

Снимка: Венелина Попова

При разбиването на фактурите по нива излиза, че тази година много повече хората използват електроенергията за отопление. Очевидно тя е по-евтина за тях, отколкото друг вид – твърдо отопление, газ или друг вид енергоносител. 

Това обясни пред БНР Петър Костадинов, говорител на EVN, във връзка с увеличението на сметките за ток в Стара Загора и Бургас.

Хората в градовете коментират, че сметките им са с по 10% по-високи, "а не сме били вкъщи". Други казват: 

"Очаквано е, не е неочаквано, както казват комшиите". 

Трети правят икономия от отоплението, за да платят тока, а други минават на нощна тарифа. 

"Всички граждани отчитат, че вече е зима и разходите са по-големи от есента и лятото. 90% от анкетираните казват, че не виждат нищо неочаквано в своите фактури, които са получили. Гражданите знаят, че когато навън е студено, това се отразява в месечната фактура. Ако сравняваме декември с ноември, сигурен съм догодина пак ще си говорим по същата тема. В Югоизточна България имаме 1,5 млн. клиенти. Данните показват, че консумацията през декември е по-висока от ноември с близо 58%. Спрямо 2022-ра е с 12% по висока – декември – декември. Разликата между ноември и декември 2023 г. идва от това, че декември е с над 50% по-студен от ноември", обясни говорителят на EVN в предаването "Хоризонт до обед".

И уточни: 

"При нас има ясна закономерност – всеки един градус средно месечна температура по-ниска води до 10% увеличение средно на потреблението, именно защото електроенергията в България масово се използва за отопление. Изводът, който можем да направим, е, че през декември използването на електроуреди за отопление води до по-голяма консумация на електроенергия и от там - във фактурите. Но, както казаха гражданите в Стара Загора, никъде няма фрапантно увеличение – двойни и тройни сметки".

Репортаж и интервю по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър. Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 15:47
Андрей Ковачев

Кандидати за ЕП с коментари след убедителния изборен успех на ВМРО-ДПМНЕ

Български кандидати за евродепутати в следващия Европейски парламент направиха първи коментари след убедителния успех на ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните избори в Северна Македония.  Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония Кандидатът на ГЕРБ за Европейския парламент Андрей Ковачев изрази надежда, че победата на..

публикувано на 09.05.24 в 15:38

Бургас празнува Летен Никулден

Бургас празнува Летен Никулден. За първи път морският град отдава почит на Летен Св. Никола. От сутринта бургазлии и гости на града изпълниха централния площад, където през целия ден ще се приготвят рибен курбан и морски ястия. Летният Никулден е православен празник, на който се почита Св. Николай Чудотворец – небесният покровител на..

публикувано на 09.05.24 в 15:00
Борислав Сандов, Стефан Тафров, Андрей Ковачев и Илхан Кючюк

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за поколенията?

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за днешното и следващите поколения? Това беше един от централните въпроси, дискутирани в Деня на Европа от кандидати за евродепутати и млади хора в Националния студентски дом в София.  Участие в дискусията "Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа" взеха четирима..

публикувано на 09.05.24 в 14:55
Гордана Силяновска-Давкова

Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори Кандидатът на опозицията печели втория тур на изборите с над 65% или 300 000 гласа повече от опонента си настоящия държавен глава Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ е първа..

публикувано на 09.05.24 в 14:41

До 25 май се подават искания за вписване в избирателните списъци по настоящ адрес

До 25 май избирателите български граждани  с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места  в страната могат да подадат  писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията там .  При подаване на заявлението избирателят се вписва и в двата списъка - за..

публикувано на 09.05.24 в 14:18

"Лъжеш ли" ще гледа под лупа за неточни изказвания в предизборната кампания

Платформата "Лъжеш ли" отново ще следи за неточни изказвания по време на предизборната кампания. Изданието ще бъде седмо за платформата, която съществува от 2021 г., посочи пред БНР Даниел Янев от екипа. По думите му в страниците им в социалните мрежи тече анкета за това кои избори хората предпочитат да бъдат проследени – дали парламентарните..

публикувано на 09.05.24 в 14:10