Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не можем да вървим срещу вятъра"

Маестро Георги Милтядов: Трябва да останат млади хора тук, защото всички бягат!

Младият музикант е свирил с почти всички оркестри в страната

2
Георги Милтядов
Снимка: Моа Данчева

Георги Милтядов е само на 25 години, а вече е изградил солидна кариера в музикалната сфера. Нещо повече, той е много разнороден като композитор, аранжор и изпълнител и съчетава всичко това с дирижирането на големи оркестри.

Жанрово разнообразен, пълен с творческа енергия. За себе си твърди, че е омагьосан от музиката. Свири на пиано от 4 годишен. Може би това, че е роден в Бургас, градът с толкова много таланти донякъде ще обясни неговата светкавична музикална кариера.

Георги Милтядов е автор на над 400 аранжимента за различни музикални състави. Като оперите в Пловдив и Русе, Плевенската и Софийската фирхармонии, Симфониетите в Шумен, Враца и Сливен. Участвал е и в много други музикални проекти.

Младият музикант е свирил е с почти всички оркестри в страната. Работи с певци, музиканти и артисти като Руслан Мъйнов, Маргарита Хранова, Ваня Костова, Стефан Диомов и много други. 

Припознава щастието у публиката като свое. Умее да общува с нея.

Той е един от създателите на квартет "Гео Мар Ча Ло". Издава свой албум „Целувка в нощта“ по текстовете на бургаския поет Пейо Пантелеев. 

През миналата година, по повод 70 години на Плевенската филхармония той дирижира премиерата на Миса Танго от Мартин Палмери. Под неговата диригентска палка Плевенската филхармония започна Национално турне с цигуларя Веско Ешхенази и акордеонистката Вероника Тодорова под заглавието "В света на музиката".

"За да развие таланта си един млад човек, този талант трябва да бъде открит още в най-ранна детска възраст. Аз имах такъв човек и това е Мария Червенкова, която ме откри в ранна възраст. Първите ми записи са благодарение на нея - на 4 годишна възраст бях.

Когато бях вече в Музикалното училище първата ярка музикална изява беше на 17 януари 2014 г. и това беше моят първи концерт с орекстъра на Държавна опера - Пловдив, за който аз тогава правех оркестрации и свирих в него като пианист, каза за "Нощен Хоризонт" Георги Милтядов.

"Обичам оркестъра, голямата оркестрова сцена, обичам не само броя хора, но и техния звук, силата на оркестъра, която те залива или те кара да потъваш в най-тихата динамика...

Ако не обичаш оркестъра, няма как да пишеш за него..., допълни още маестро Милтядов.

Той сподели, че не знае дали е роден под щастлива звезда, но е благодарен за голямата подкрепа и кураж на семейството си.

"Майка ми е разбрала, че това, което правя, го правя най-добре. Независимо, че в 7-8 клас й се е искало да ме направи лекар- фармацев", каза още той.

Младият маестро Георги Милтядов е убеден, че младите хора трябва да остават тук в България:

"Ние младото поколение трябва да работим не само за нашето име, а и за нашата държава.

Аз затова съм останал в България, мисля че това е правилният път. Трябва да останат млади хора, защото всички бягат...Не можем да вървим срещу вятъра, обобщи своята визия за бъдещето музикантът.


Още по темата в звуквия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Милена Шушулова, проф. Момчил Георгиев, проф. Милена Моллова и Варта-Естер Каспарян  (от ляво на дясно)

За първи път Международният фестивал - "Софийски музикални седмици" ще има есенно издание

Своеобразен празник на духовността, на музиката и културата стартира с 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Историята на този престижен фестивал започва с едно съдбоносно събиране на изтъкнатите български музиканти Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Богомил Стършенов. Те заявяват: "Крайно време е София да..

публикувано на 27.05.24 в 13:54
Даниел Верстапен

Даниел Верстапен: Целта ми е да направя своята интерпретация на българската музика

"Това, което най-много ми харесва в България е природата , но и страната ми харесва, каза в "Понеделник вечер" белгийският пианист Даниел Верстапен . България е част от световното му турне Reconnection . Събитие, което го отведе до едни от най-големите зали в света като "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни опера" в Австралия.  В България той ще..

публикувано на 27.05.24 в 09:40
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното" - каза сценаристът и режисьор Шон Бейкър, поемайки 77-ата "Златна палма", с която бе отличен филмът..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24 май. Организатор е Българския културен институт в Париж. Французойка, японка, австрийка,..

публикувано на 26.05.24 в 08:21

Над 200 деца от Плевен бяха отличени в международни конкурси за рисунки

В Плевен представиха Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от арт школа „Колорит“. При откриването в художествената галерия „Илия Бешков“, арт ръководителят - художничката Майя Ананиева връчи и наградите на 200 деца, отличени в междунардни конкурси за рисунки. Иновативният и експериментален проект на..

публикувано на 26.05.24 в 06:06

"Да те целуне щастието" и Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова от София гостува за първи път в предаването " Рано в неделя". Завършила е руска гимназия, работи в офис. Предците й са поети и това личи веднага в перфектните и смислени стихове. Стихосбирката й " Да те целуне щастието" съдържа интимна лирика - жената огнена, слаба, копнежна, вълшебна, но най-вече дълбоко вярваща в силата..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34