Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Русия не се е отказала от изискването си за неутрален статут на Украйна

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия не се е отказала от изискването си за неутрален статут на Украйна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Той определи като "абсолютно невярна" информацията на агенция Блумбърг за готовност на Русия да се откаже от искането си Украйна да не влиза в НАТО. По-рано Блумбърг писа, че Русия проучва възможността за преговори със САЩ за решаване на кризата.

Междувременно, започна разчитането на черните кутии на руския военно-транспортен самолет, който катастрофира вчера в Белгородска област в Русия.

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН Русия и Украйна си прехвърлиха взаимно отговорността за катастрофата, при която загинаха 74 души. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленски: Харков в никакъв случай не трябва да пада

Изключително тежка е ситуацията в Харковска област, но Харков в никакъв случай не трябва да пада!  Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, който посети днес втория по големина град в страната - само на 30-ина километра от границата с Русия - и проведе там съвещание с командването на въоръжените сили. Украйна обвини Русия в..

публикувано на 16.05.24 в 17:50
Димитър Бонзов (на преден план) на излизане от полицейското управление)

Инцидентът в Арбанаси: Повдигнато е обвинение на собственика на пистолета

Повдигнаха обвинение на собственика на револвера, с който дете простреля друго дете на 12 май на празненство за рожден ден в Арбанаси. Определена е мярка за неотклонение парична гаранция от 10 хиляди лева. Все още не са готови експертизите за причинената телесна повреда, продължава събирането на доказателства. Явор Божанков за инцидента..

публикувано на 16.05.24 в 17:42
Олд Бейли

Обвиненият за шпионаж в полза на Русия Иванчев пледира "невинен" в британския съд

Тихомир Иванчев, който беше арестуван през февруари във Великобритания и обвинен, че е част от българска шпионска клетка заедно с други петима българи, арестувани година по-рано, днес пледира, че е невинен в Олд Бейли - Централния наказателен съд.  Това стана в рамките на насроченото за днес поредно предварително изслушване на обвиняемите,..

публикувано на 16.05.24 в 17:34
Държавна опера Русе

Изложение "Уикенд туризъм" в Русе до събота

19-о издание на туристическото изложение "Уикенд туризъм" беше открито официално днес. То ще продължи до съботния ден, а в програмата са включени атракции и забавления за посетителите.  Форумът се организира със съдействието на Министерството на туризма и в него участват над 120 занаятчии от цялата страна и представители на 44 туристически..

публикувано на 16.05.24 в 17:23
Борислав Сарафов

Сарафов е изпратил до НС доклад за съдебния инспектор Александър Мумджиев

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати в Народното събрание доклад на Районната прокуратура във Враца с данни за "непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение" на члена на Инспектората към Висшия съдебен съвет Александър Мумджиев. То е адресирано до заместник-председателя на 49-ия парламент Росица..

публикувано на 16.05.24 в 17:05
Петър Карабоев

Петър Карабоев: Въпросът в Словакия е как е допуснато създаването на такава среда на омраза

Въпросът в Словакия е как е било допуснато да се създаде такава среда на омраза.   Това каза пред БНР журналистът Петър Карабоев, заместник-главен редактор на сайта "Дневник". Фицо е стабилизиран, но състоянието му е "много сериозно" Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Днес се появи декларация на словашки медии, главните им..

публикувано на 16.05.24 в 17:03

Страни от ЕС настояват за по-облекчено прехвърляне на мигранти без документи към трети страни

15 страни членки, сред които и България, изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояват да се облекчи прехвърлянето на мигранти без документи към трети страни.  Това става, след като тази седмица Съветът на ЕС окончателно гласува пакта за миграцията и убежището и по-малко от месец преди изборите за Европейски парламент, за който..

публикувано на 16.05.24 в 17:00