Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на опасно време

Снимка: БГНЕС

Седмица на опасно време - грипно, метеорологично и политическо. Продължиха светкавиците между управляващи и опозиция - в битки за постове и заради клетвата на нови конституционни съдии. Седмица, изгубена между истината и лъжата, в разговори за евроатлантическа свобода и русофилски зависимости - под на геополитически и вътрешни разделения. 

Убийство в София заради спор за родителски права насочи вниманието към проблема за споделеното родителство.

И тази седмица родители протестираха пред „Пирогов“ и пред здравното министерство с искане на оставката на директора на спешната болница д-р Валентин Димитров, докато бъде направена обективна проверка на обстоятелствата около смъртта на 15-годишната Даная.

За да покриват разходите си все повече българи разчитат на финансовата помощ от роднини, които живеят в чужбина. Миналата година емигрантите са изпратили в България над милиард и 300 милиона лева.

Съставът на правителството след ротацията става известен в началото на март. Такава е амбицията на премиера Николай Денков, който ще предаде поста на Мария Габриел.

С двегодишно закъснение Конституционният съд вече е в пълен състав. Седмица след като парламентът ги избра, Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха като конституционни съдии. Няколко дни преди церемонията обаче, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на двамата нови съдии с мотив, че е нарушен основният закон. След президента и опозицията оспори пред Конституционния съд избора Атанасова и Белазелков. 

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" внесоха обща жалба.

В петък двамата нови конституционни съдии положиха клетва в отсъствието на президента и на фона на протест.

Тази седмица парламентът отмени ротационното председателство на Комисията за контрол на службите, след като стана ясно, че трябва да я оглави представител на "Възраждане".

Председателят на парламентарната група на ДПС продължи да критикува президента и нарече "диктаторско" времето, в което управлявали служебните кабинети на Румен Радев.

Българското национално радио отбеляза 89 години от създаването си.

Столичната библиотека връчи наградите си "Писател и читател на годината". Георги Господинов е писател на 2023 година с романите си "Времеубежище" и "Физика на тъгата".

Чуйте още в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Минчев

Никола Минчев отрича да е замесен в отписването на Кирил Петков от "Да запазим Корал"

Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев отрече пред БНР да е замесен в казуса "Да запазим Корал": "По никакъв начин не съм бил въвлечен в отписването на Кирил Петков от управителните органите на "Да запазим Корал". За самото сдружение съм работил по други казуси преди това, но конкретно по този не съм участвал по никакъв начин". По-рано пред..

публикувано на 29.04.24 в 13:16

НСИ: 6,5 млн. души е населението на страната, 1% е раждаемостта за 2023 г.

Раждаемостта се увеличава с малко над 1% през миналата година спрямо 2022-а, а смъртността спада с близо 15%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за населението и демографските процеси през 2023-та година. Въпреки че описаните тенденции звучат позитивно, застаряването на населението продължава. Вече в България живеят под..

публикувано на 29.04.24 в 13:00
Мартин Божанов - Нотариуса

АКФ цитира справка от ГДБОП, че Нотариуса е бил "информатор" на МВР

Мартин Божанов-Нотариуса е бил "информатор" на МВР става ясно от справка на ГДБОП, изпратена до прокуратурата още през 2022 година. Документите бяха разпространени от организацията Антикорупционен фонд. Справката съдържа свидетелства за упражнявано влияние върху магистрати, както и за връзки с Петьо Петров - Еврото. Мартин Божанов-Нотариуса е..

публикувано на 29.04.24 в 12:40
Си Цзинпин

Париж потвърди предстоящата визита на Си Цзинпин

Китайският президент Си Цзинпин ще бъде на 6 и 7 май на държавно посещение във Франция, за да обсъди войната в Украйна с френския си колега Еманюел Макрон, който ще го отведе също в Пиренеите в Южна Франция за кратко "бягство" в по-неофициална част от визитата, съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от АФП. Будапеща очаква Си Цзинпин през..

публикувано на 29.04.24 в 12:35
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Педро Санчес остава на премиерския пост в Испания

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви, че ще остане на премиерския пост, след като миналата седмица заяви, че обмисля да подаде оставка. Снощи хиляди поддръжници на неговата Испанска социалистическа партия призоваха Санчес да остане, след като миналата седмица той заяви, че се оттегля за няколко дни, за да реши бъдещето си. Той..

публикувано на 29.04.24 в 12:13

Доц. Юлия Захариева прогнозира по-висока избирателна активност заради вота 2 в 1

Активността в България на предстоящите избори на 9 юни ще е по-висока, тъй като вотът ще е комбиниран, прогнозира в интервю за БНР преподавателят по "Право на ЕС" доц. д-р Юлия Захариева. Според нея нямаше да има очаквания за висока активност, ако гласуването беше само за Европейски парламент. "Има една леко парадоксална тенденция.  Когато..

публикувано на 29.04.24 в 11:40
Мария Силвестър и Симеон Ангелов в

До началото на юни продължава инициативата "Четяща класна стая"

Училището не може напълно да замени средата и примерът, които е вкъщи. Тази позицията, визирайки четеното на книги от деца, споделиха зам.-директорът на столичното 119. СУ „Акад. Михаил Аранудов“ и водещата на тв предаването Мария Силвестър в интервю пред БНР за четящите деца. В „Хоризонт до обед“ те коментираха новия проект на..

публикувано на 29.04.24 в 11:31