Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС одобри правила за регулиране на изкуствения интелект

Страните от Европейският съюз одобриха предложените правила за регулиране на изкуствения интелект, с което бе премахната последната пречка за приключването на преговорите за първата правна рамка в тази област на световно равнище.

Правилата, предложени от Европейската комисия преди три години, имат за цел да определят глобален стандарт за технологията, използвана в широка гама индустрии - от банкирането и търговията на дребно до автомобилния бизнес и авиокомпаниите. Те също така задават параметри за използването на ИИ за военни цели, престъпления и сигурност.

Европейската комисия предложи Законодателния акт за изкуствения интернет още през 2021 г. Интензивните преговори по предложения текст се водеха, докато чатботът ChatGPT придобиваше все по-голяма популярност, но и предизвикваше не малко притеснения.

Споразумение между Европейския парламент и 27-те бе постигнато още през декември и одобряването на национално ниво трябваше да бъде само формалност.

Последваха обаче нови възражения и то от страни като Франция и Германия, които породиха опасения, че преговорите може да се провалят на финалната права.

В края на краищата днес посланиците на страните членки подписаха окончателния компромисен вариант на предложението за хармонизирани правила за изкуствения интелект.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон приветства постигнатото споразумение за първия в света исторически регламент в тази област.

"Днес държавите членки одобриха политическото споразумение, постигнато през декември, като признаха идеалния баланс, намерен от преговарящите между иновациите и безопасността", посочи той.

Следващата стъпка е гласуване на законопроекта за ИИ от ключова комисия на европарламента. Самото гласуване в Европейския парламент трябва да се състои през март или април, а окончателното му утвърждаване се очаква през май.

Предвижда се гратисен период за някои от правилата от 6 месеца до 2 години.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КС се произнесе по казуса с концесията на петролния терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Президентът сезира Конституционния съд заради концесията на "Росенец" Решението е взето единодушно. В заседанието са участвали 10 съдии, се посочва в..

публикувано на 16.05.24 в 22:11

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза това, научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова. Тя е разговаряла..

публикувано на 16.05.24 в 21:59

Референдум за ЕС и президентски избори в Молдова през октомври

Парламентът на Молдова реши на 20 октомври да се проведат едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз. Решението беше взето с 56 гласа за от общо 101 възможни. Гласуването беше бойкотирано от 24-има депутати от опозицията - социалисти, комунисти и членове на партията "Шанс" на богаташа Илан Шор,..

публикувано на 16.05.24 в 21:57
Ген. Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа: Русия няма достатъчно военни за стратегически пробив край Харков

Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харков. Това каза командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи след заседанието на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел: "Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив, ние не вярваме, че това може да стане. Още нещо -..

публикувано на 16.05.24 в 21:42
Кирил Петков

Кирил Петков изказа съболезнования на близките на шофьора, починал при ПТП-то

Кирил Петков изказа съболезнования на близките на шофьора, починал при пътния инцидент край Аксаково. Мъж е загинал, а двама души са в болница след катастрофа с кола на НСО Бивш премиер катастрофира с кола на НСО Политикът потвърди в социалната мрежа, че не е пострадал при инцидента. "Сега отидох и до болницата,..

публикувано на 16.05.24 в 20:52

33,2 млн. лв. европари за саниране в Кюстендилско по т. нар. "зелен преход"

33 207 000 лева получава Кюстендилска област за саниране на жилища от средствата по така нар. зелен преход, които общо за региона са 122 млн. евро. Това стана ясно на кръгла маса по усвояването и разпределението на парите за справедливия преход под наслов  "Реализиране на възможностите", касаещ областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, където..

публикувано на 16.05.24 в 20:23

11 подвижни секции ще има на територията на Силистренска област за вота на 9 юни

11 подвижни избирателни секции ще има на територията на Силистренска област за провеждането на изборите на 9 юни.  По една секция в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа, а в останалите – по две. Срокът, в който хората с трайни увреждания, които искат да упражнят правото си на глас, но състоянието им не позволява да посетят изборно помещение, могат да..

публикувано на 16.05.24 в 20:17