Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вигенин: Вредно е премиерът да съчетава и поста външен министър

"БСП се разграничава от действията на групата общински съветници в София"

| Интервю
Кристиан Вигенин
Снимка: Савина Спасова, БНР

Нецелесъобразно, дори е вредно премиерът да съчетава и поста външен министър.

Това каза пред БНР депутатът от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание. 

"Говорим за доста специфична дейност - неща, които може да ги прави министърът на външните работи, не може да ги прави премиерът. И обратно. Не мога да си представя, че министър-председателят, който има толкова вътрешни въпроси да решава, ще бъде едновременно и ефективен външен министър. Работата на външния министър все пак е и доста да пътува по света. Не мога да разбера това настояване (ГЕРБ настоява Мария Габриел след ротацията да бъде освен премиер и министър на външните работи - б.р.)", коментира Вигенин, който е бивш външен министър.

Според него Николай Денков няма възможностите и подготовката да бъде ефективен министър на външните работи.

"Ако толкова не могат да се разберат кой да оглави МВнР, нека управляващите да си стиснат ръцете за една неполитическа фигура - човек от дипломатическата служба", предложи депутатът от БСП и изказа мнение, че в това правителство ролята на външния министър не е особено важна, защото "неговата задача ще бъде да изпълнява волята на ЕС и на НАТО, без да има стремежа да налага там някакви български приоритети".

Кристиан Вигенин подчерта, че неговата прогноза не е за четиригодишен мандат на това мнозинство и добави, че много се надява това да не се случи

"Не вярвам, че покрай ротацията сглобката ще се разпадне и ще ходим на предсрочни избори. Това, което правят, е за пред техните избиратели, за да не се вижда, че са се прегърнали и са си съчетали много добре интересите. Стабилност на цената на такова управление и на злоупотреба с парламента - много е висока тази цена". 

На заседание на Изпълнителното бюро на БСП е взето решение партията да се разграничи от действията на групата общински съветници в София, съобщи Вигенин.

В предаването "Хоризонт за вас" Кристиан Вигенин коментира и внесения от БСП проект за Закон за доброволчеството:

"Нищо не пречи, покрай всички скандали и разправии, да се направи и нещо съдържателно в този парламент. Ето - инициираме това. Не само това работим, но е важно вниманието да бъде насочено и към нещо хубаво, нещо добро и съдържателно, не само да се говори за назначения". 

По думите му този закон, ако бъде приет, ще регламентира работата на над 100 хиляди български граждани, които в годините се ангажират с такава дейност:

"Когато направиш нещо за 100 хил. човека, е нещо полезно за обществото".

Интервюто на Снежана Иванова с Кристиан Вигенин в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Вълчев

Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори

Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори. Втори е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Днес от партията регистрираха кандидатите си за Европейския парламент в ЦИК. Вълчев обяви, че възнамеряват да се присъединят към семейството на европейските консерватори. Вълчев и Чорбанов са начело на по две листи и в изборите за..

публикувано на 06.05.24 в 16:09

Доц. Владислав Миланов: Учебниците по български език са написани свръхакадемично

Имаме грях към преподаването на българския език и това е моя позиция като преподавател в средното училище. Виждам, че децата се стремят да усвоят правилата, но не могат да ги превърнат в убедителна реч. Учебниците са написани свръхакадемично.  Това каза в интервю пред БНР доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет..

публикувано на 06.05.24 в 16:04
Снимката е илюстративна, архив.

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани и реставрирани

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани, реставрирани и освежени, информират от общинските управи. Според областния управител инж. Александър Пандурски, който е и председател на комисията по поддържането на монументите и паметните композиции, свързани с войните и с участници в тях от региона, войнишките паметници са близо 150..

публикувано на 06.05.24 в 15:56

Вълна от съпричастност във Велико Търново за лечението на 11-годишно момче

Вълна от съпричастност обхвана за Великден и Гергьовден великотърновци и за два дена беше събрана сумата за лечението и рехабилитацията на 11-годишно момче в турска клиника.  Денислав Петров от Велико Търново се нуждае от спешна операция на киста на мозъка.  Интервенцията ще се извърши на 16 май в турска клиника, а за лечението са нужни..

публикувано на 06.05.24 в 15:38

С 900 великденски яйца и 150 козунака почерпи Община Кюстендил

Два часа продължи празничното веселие на централния пл. "Велбъжд" в Кюстендил за Великден и Гергьовден, организиран от Общината. Бяха раздадени 900 великденски яйца и 150 козунака, осигурени от дарители и спонсори.  Поднасяха ги момичета, участвали в конкурса за мис "Кюстендилска пролет". Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил..

публикувано на 06.05.24 в 14:58
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Имаме шанс у нас да ядем месо и мляко от животни, гледани по пасища

България е единствената държава в ЕС, която толкова пъти е намалила поголовието на овцете си за 40 години.  Смело можем  да поведем една класация, но така или иначе овцевъдството си остава . Въпреки всичко е един традиционен български отрасъл. Това заяви председателят на Националната асоциация на овцевъдите в България Симеон..

публикувано на 06.05.24 в 14:57
Хавиер Милей

Хавиер Милей: Спорът за Фолклендите може да продължи десетилетия

Президентът на Аржентина Хавиер Милей заяви в интервю за Би Би Си, че приема, че Фолклендските острови в момента са "в ръцете на Обединеното кралство". В интервюто Милей обеща да си върне островите по дипломатически канали, но отбеляза, че "няма решение за момента". Позицията на Милей за статута на Фолкландските острови е различна от тази..

публикувано на 06.05.24 в 14:21