Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рияд плаши с "опасни последствия", ако израелските сили нахлуят в Рафах

Снимка: Reuters

Най-малко 31 палестинци са били убити в град Рафах при израелски въздушни удари, съобщава АП. Общият брой на загиналите палестинци от началото на офанзивата надхвърли 28 хиляди, ранените за последните четири месеца са над 67 хиляди. 

Израел се подготвя за масивна военна операция в най-южния град в Ивицата Газа - Рафах, където се намират последните укрепления на ислямистката групировка "Хамас". В града, където преди войната са живели около 280 000 души, сега се намират над един милион и половина - във временни подслони и палатки, и не е ясно къде трябва да се евакуират. 

Саудитска Арабия предупреди Израел да не провежда операция в Рафах и заплаши с "много опасни последствия", ако израелските сили нахлуят в Рафах, който описва като "последно убежище" за стотици хиляди хора. Рияд също така призовава отново за примирие. 

Междувременно, "Хамас" предупреди, че може да се стигне до "десетки хиляди" убити и ранени, ако израелските военни нападнат най-южният град в Ивицита Газа, което нареди по-рано тази седмица премиерът Бенямин Нетаняху. Ако това се случи, ислямистката групировка заявява, че ще държи отговорни "американската администрация, международната общност и израелските окупатори". 

Междувременно, групировката "Хизбула", подкрепяща "Хамас," обяви, че лидерът ѝ Хасан Насрала се е срещнал с външния министър на Иран Хюсеин Амир-Абдолахиан, без да уточнява къде. Двамата са обсъдили случващото се в палестинския анклав, ситуацията в Южен Ливан, откъдето "Хизбула" почти ежедневно обстрелва с ракети Израел, и други "оси на съпротивата". 

Египет отново напомни на Израел, че масов поток на палестинци към Синайския полуостров ще постави в риск мирното споразумение между двете страни. Външният министър на Германия Аналена Бербок написа в Екс, че израелска офанзива в Рафах се равнява на хуманитарна катастрофа, както и че - цитирам "хората на Газа не могат да изчезнат във въздуха". 

Иран е основният поддръжник на "Хизбула" и няколко други терористични групировки в региона, включително "Хамас" и "Ислямски Джихад" в Ивицата Газа и хутите в Йемен. 



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност"., съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Харков е бил подложен на няколко въздушни удара

Седем въздушни удара е понесъл днес украинският град Харков, съобщи управителят на областта Олег Синегубов. При един от тях многоетажен жилищен блок бе поразен с управляема авиационна бомба. Ранените са най-малко 20. Нанесени са значителни материални щети. Украинският президент Володимир Зеленски призова гостуващия в Киев държавен секретар на САЩ..

публикувано на 14.05.24 в 19:01

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в плен двама български моряци на борда на кораба „Галакси лийдър“ в Червено море, уточниха източници от..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми. Украинският президент Володимир Зеленски помоли пристигналия в Киев държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън..

публикувано на 14.05.24 в 18:01
Проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощ

Следващите 2 – 3 седмици ще са критични за Харков. Според мен ще е повече време и май и юни ще бъдат критични. Може да има стабилизация, но зависи от помощта, която се очаква от САЩ и НАТО. Американците почти не помагат. Украйна загуби много време в чакане на помощ и това позволи на руснаците да се мобилизират и да направят контраофанзива, а..

публикувано на 14.05.24 в 18:00