Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайрие Салим учи българчета в Чикаго

Хайрие Салим
Снимка: Личен архив

"Не съм си представяла, не съм и мечтала, не съм си и мислила, че мога да дойда в Америка!

Но като малка много се впечатлявах  от американските филми, където пощенските кутии са отвънка, като къщички за птици. Фермите, за които четях в книгите, имаха винаги големи дворове, децата се катерят и се как се крият там...Смятах, че Америка е някаква мистична страна... , разказа за "Закуска на тревата" Хайрие Салим, начален учител в Чикаго на българските деца. 

Учителката Хайрие Салим е гост в рубриката  - “Америка - илюзии и реалности”. Наследила професията на баща си, след 40 години учителстване, тя казва, че не се е изморила да учи децата и не е престанала да обича работата си - нейната  детска и житейска мечта, която по стечение на обстоятелствата превърнала се  в американската й реалност. 

Хайрие Салим става детска начална учителка. За приятелите и за децата, които учи в Чикаго - тя е Мис  Хари. 

27 години Салим учи децата на български в силистренските села Искра, Босна и Суходол, след това прелита океана и вече е учителка на децата на българските емигранти.

През 2007 година дойдох за първи път в Америка, поседях и честно казано не ми хареса. И се върнах. Но като се върнах вече бях останала без работа. Училището беше закрито и така тръгнах да търся работа извън страната. И случайно попаднах, по интернет си намерих една работа в Швейцария, в едно семейство гледах 2 дечица и мислех да се установя там, но нещата така се стекоха ,че трябваше да дойда при дъщеря ми, която беше сама.

"Първата работа, която намерих беше детегледачка в едно българско семейство. Бяха много мили с мене, много добре се отнасяха, много разбрани и съответно аз им отвръщах по същия начин. Там се срещнах с Боянка Иванова, която виждайки как аз работя с тези деца, как се занимавам с тях ме покани да стана учителка в нейното училище. 

Хайрие Салим

Първото, което прави впечатление на всеки новодошъл е, че по улиците няма хора. Всички се движат с коли. А в Швейцария няма такова нещо. Толкова добре е организиран градският транспорт, че изобщо няма нужда от кола...

Другото, което на мене ми направи впечатление в Швейцария, тъй като съм учителка и винаги съм се интересувала от образованието във всяка една страна, в Швейцария съвсем различно са устроени училищата. 

Примерно в Швейцария още от 5-ти 6-ти клас децата се насочват към определени професии. В България по-рано и в гимназиите и техникумите даваха много добра основа, имаше ред, имаше дисциплина, имаше някакво уважение от родителите към учителите, от учениците към учителите, сподели още за БНР а Хайрие Салим.

На въпрос кое е това, което й харесва в Америка, тя каза:

"Няма ги комшиите от входа. Това най-много ми харесва. Човека в този смисъл е свободен, смята детската учителка. 


Още слушайте в интервюто на Елена Цанева с а Хайрие Салим в рубриката "Америка - илюзии и реалности". 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59