Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобилната общност има седмица да реши дали ще има обединение

Снимка: БГНЕС

Ще има ли сезон в автомобилния спорт в България? Това е въпросът, който вълнува пилотите и привържениците на този спорт. Отговорът на този въпрос ще научим след седмица! Евентуално!   Това стана ясно след срещата, която се проведе днес в кабинета на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев. Тя беше  организирана от един от най-популярните ни рали пилоти Крум Дончев и е опит да обедини автомобилния спорт.

В началото заместник министър Даниела Дашева разясни ситуацията в автомобилизма.

„В момента няма лицензирана федерация по автомобилен спорт. Няма федерация, която да организира каквато и да е спортна дейност на територията на България. Тя не може да работи със спортните клубове. На базата на закона всички спортни клубове по автомобилен спорт са заличени от регистъра. В момента няма нито федерация, нито спортни клубове“, това заяви  проф. Даниела Дашева.

А инициаторът Крум Дончев отсече:

„Вървим към нулев сезон, поне към този момент. Това никога не се е случвало в историята на автомобилната общност. Поне до сега!“
На визитата в ММС присъстваха председателите на двете федерации, които се борят за властта  в автомобилизма -  на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) Румен Дунев и на Автомобилната федерация на България (АФБ) Калоян Станчев, както и председателят на Съюза на българските автмобилисти (СБА) Емил Панчев.
„Смятам, че това е една много добра първа стъпка, за която ние се борим от доста време. Ясно е, че всички ни боли, ясно е, че всички страдаме от това нещо. Дано намерим пътя, който начертахме и всичко да мине по най-добрия начин, така че да има сезон“, заяви  Калоян Станчев.
„Това че сме тук, говори, че сме отворени за такива разговори. Не бихме желали автомобилния спорт да спира дори и за момент. Надявам се на един добър диалог не само с АФБ, но и със СБА за да може да се намери дългогодишно решение на проблемите ни“, сподели Румен Дунев.

„СБА категорично ще подкрепи обединение на всички автомобилни клубове“, допълни Емил Панчев.

След като засегнатите страни изказаха своите позиции, те приеха предложението на Крум Дончев след седмица отново да се съберат и да представят решението на членовете на двете организации -  за или против обединението. 

Светлина в тунела за автомобилният спорт след срещата видя и министър Илиев, който също е един от най-успелите и обичани пилоти у нас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мигел Анхел Лопес

Мигел Анхел Лопес бе наказан за 4 години заради допинг

Колумбийският колоездач Мигел Анхел Лопес бе наказан за четири години за употреба на допинг, съобщава агенция АП, цитирайки Международния колоездачен съюз (ЮСИ). Неговото име е изскочило по време на разследване на испанските власти срещу лекаря Маркос Майнар, който е работил дълги години в колоезденето. Анхел Лопес бе трети на обиколките на..

публикувано на 30.05.24 в 07:34
Карлос Алкарас

Карлос Алкарас с трудна победа над квалификант

Испанецът Карлос Алкарас се класира за третия кръг на Откритото първенство по тенис на Франция с победа с 6:3, 6:4, 2:6, 6:2 срещу нидерландския квалификант Йеспер де Йонг, но показа изненадващ спад във формата си в средата на мача. Алкарас, поставен под номер 3 в схемата, изгради преднина от два сета на закрития корт "Филип Шатрие", но..

публикувано на 30.05.24 в 07:03
Ига Швьонтек - Наоми Осака

Ига Швьонтек спаси мачбол и елиминира Наоми Осака на "Ролан Гарос"

Лидерката в схемата Ига Швьонтек (Полша) спаси мачбол и победи бившата номер 1 в света Наоми Осака (Япония) със 7:6(1), 1:6, 7:5 в мач от втория кръг на откритото първенство по тенис на Франция. Двете играха цели три часа на закрития корт в Париж, като след спечеления от Швьонтек тайбрек в първия сет изглеждаше, че Осака доминира тотално...

публикувано на 30.05.24 в 06:58
Олимпиакос

Олимпиакос спечели Лигата на конференциите

Голмайсторът на турнира Аюб Ел Кааби се разписа в 116-ата минута и Олимпиакос победи с 1:0 италианския Фиорентина във финала на турнира за Лигата на конференциите по футбол. Това бе първи значим международен трофей за гръцкия клуб, който в богатата си история има рекордните 47 титли от местното първенство и 28 купи на страната. Олимпиакос,..

публикувано на 30.05.24 в 05:59

България с дебютна победа в Лигата на нациите

България записа първата си победа в Лигата на нациите по волейбол при жените през настоящия сезон.  В петия си мач от турнира българките, водени от селекционера Лоренцо Мичели, победиха много трудно и драматично след обрат с 3:2 (25:23, 20:25, 24:26, 25:21, 15:13) срещу Република Корея.   В Арлингтън (САЩ) българският тобор започна в състав: Петя..

публикувано на 29.05.24 в 22:04
Адриан Андреев

Адриан Андреев се класира на четвъртфиналите на турнира във Виченца

Адриан Андреев преодоля втория кръг на турнира по тенис във Виченца (Италия) с победа с 6:3, 6:3 срещу поставения под номер 6 аржентинец Дженаро Оливиери. Двубоят на българския национал продължи 90 минути. Турнирът на клей от сериите "Чаланджър" във Виченца е с общ награден фонд от близо 75 хиляди евро. С класирането си на четвъртфиналите Андреев си..

публикувано на 29.05.24 в 21:22

Мачовете на Григор Димитров и Виктория Томова от втория кръг на "Ролан Гарос" бяха отложени

Мачовете на Григор Димитров и Виктория Томова на Откритото първенство по тенис на Франция, както и всички двубои на откритите кортове бяха отложени за утре. Причината бе проливният дъжд и лошото време в Париж. Срещи се играха само на двата закрити корта - “Филип Шатрие” и “Сюзан Ланглен”.

публикувано на 29.05.24 в 20:23