Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропалестински протест в Болоня доведе до сблъсъци с полицията

Протест пред сградата на РАИ в Милано.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Болоня станаха сблъсъци между полицията и пропалестински участници в митинг пред регионалното седалище на обществената медия РАИ. Протестът засяга управата на РАИ заради произраелско комюнике след фестивала "Санремо", на който редица изпълнители пяха и се изказаха против войните и с призив за настъпване на мир и в Близкия Изток. 

Митингът в Болоня с над 1000 души от организацията "Млади палестинци" целеше да направи изявление по телевизията. Не се получи и настана напрежение между тях и полицията. Стигна се до сблъсъци, хвърляне на димки от страна на протестиращите, отблъсквани от силите на реда. 

Медиите поместиха заглавието на документа на демонстрантите: "Комуникация срещу отричането на продължаващия геноцид, цензурата и произраелски изложения на РАИ". Иска се оставката на административния делегат на медията Роберто Серджо. 

Франческа Бриа, икономист и член на борда на директорите на РАИ, в интервю за ежедневника "Република" каза, че на "Санремо" е имало послания за мир и социално приобщаване, както и че РАИ трябва да защитава свободата на словото на изпълнители и участници. Преди Болоня протест с ранени между полицаи и демонстранти се състоя преди дни пред сградата на РАИ в Неапол. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Изглед на разрушени сгради след въздушен удар от израелските сили в северната част на ивицата Газа, както се вижда от Сдерот, Израел, 10 декември 2023 г.

Лондон предупреди, че Израел нарушава международното право, ако отказва храна и вода на хората в Газа

Израел нарушава международното право, ако отказва храна и вода на хората в Газа, заяви британският външен министър Дейвид Камерън.  Скай нюз коментира, че думите на дипломат номер едно на страната е пореден знак за промяната на тона на Обединеното..

публикувано на 14.02.24 в 09:21
Опустошени сгради в град Газа, 10 октомври 2023 г.

Консултациите за примирие в Газа ще продължат

Преговарящите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа не са постигнали споразумение, но консултациите ще продължат, съобщиха американски и израелски медии. Представителите на САЩ, Израел, Катар и Египет са се съгласили да удължат преговорите с три..

публикувано на 14.02.24 в 12:23

Преговорите в Кайро за спиране на огъня в Ивицата Газа не доведоха до споразумение

Преговорите в Кайро за спиране на огъня в Ивицата Газа не доведоха до споразумение, но според редица наблюдатели началото е обнадеждаващо. Засилва се международният натиск върху Израел за отказ от сухопътна операция в град Рафах.  Преговарящите са..

публикувано на 14.02.24 в 18:52
Израелски бойци на позиция в южната част на страната край границата с Газа.

Израелски министри критикуват американско-арабски план за Газа

Двама влиятелни израелски крайнодесни министри разкритикуваха днес информация за американско-арабски план за примирие в Газа, който полага основните за палестинска държава, предаде АФП. "Вашингтон пост" съобщи, че администрацията на президента Джо..

публикувано на 15.02.24 в 13:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видеонаблюдение в реално време на изборите 2 в 1

На изборите на 9 юни ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и  преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии. Централната избирателна комисия реши, че броенето започва след обявяване на края на..

публикувано на 29.05.24 в 09:48

С рекорд започва сезона фериботната линия Кипър - Гърция

С рекорд започва днес новият, трети сезон на морската пътническа линия Кипър - Гърция. Първият ферибот ще отплава по обед от най-голямото кипърско пристанище Лимасол за главното гръцко пристанище Пирея. Над 8500 резервации за пътувания с..

публикувано на 29.05.24 в 09:43

Пострадалият при катастрофата на Централна гара е в стабилно състояние

Нощта е преминала спокойно за пациента, който беше хоспитализиран в "Пирогов" след снощния инцидент на Централна гара - София. Мъжът е в стабилно състояние, съобщиха от лечебното заведение. Днес предстои диагностично уточняване на състоянието му...

публикувано на 29.05.24 в 09:42

Кардиолог: Следете щитовидната си жлеза!

"Понякога ние сме първите, които посрещаме пациенти с проблеми, свързани със сърцето, а се оказва, че източникът на този проблем е щитовидната жлеза ." Това каза в интервю за БНР кардиологът д-р Михаела Михайлова. " Сърцето реагира на..

публикувано на 29.05.24 в 09:31
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Проф. Симеон Ананиев: Катастрофата на Централна гара се дължи на комплекс от грешки и непрофесионализъм

" Всяко едно нещо в железниците е разписано. Нашите правилници са написани с кръв. Моят апел е да се върнем към строгата дисциплина и безкомпромисното отношение ". Това призова от ефира на БНР проф. Симеон Ананиев - експерт в сферата на жп транспорта...

публикувано на 29.05.24 в 09:18

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел срещу град Рафах. В текста  се призовава и за незабавно освобождаване на всички заложници, взети от "Хамас". Белият дом осъди смъртта на десетки цивилни граждани в резултат на..

публикувано на 29.05.24 в 09:06

Продължава подписката за запазването на стадион "Белите орли" в Плевен

В Плевен продължава подписката за запазване на стадион "Белите орли". Граждани ще внесат възражение в Общината и ще настояват да се запази статутът и предназначението на имота. Подписката, която се събира до петък в центъра на Плевен, ще..

публикувано на 29.05.24 в 08:34