Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС няма да пожали никакви усилия, за да потърси отговорност от Русия за смъртта на Навални

Автор:
Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел
Снимка: Ройтерс

ЕС ще направи всичко възможно, за да потърси отговорност от Русия за смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, заявиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел, съобщава Ройтерс.

"Той беше бавно убит от президента Путин и неговия режим, за които най-страшното е недоволството на собствения им народ. Ние няма да пожалим усилия, за да потърсим отговорност от руското политическо ръководство и власти", се посочва в общото изявление на Фон дер Лайен и Борел.

Двамата лидери на Европейската комисия поискаха от руските власти да разкрият всички факти около смъртта на Навални и "да освободят незабавно всички други политически затворници".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен изпит по Български език и литература в Силистренска област

Матурата по български език и литература в Силистренска област премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в Силистренска област са допуснати 597 зрелостници от 635.  Най-голям е техният брой в СУ "В. Левски", Дулово – 85, а най-малко са в СУ "Хр. Ботев", с. Паисиево – 6, като всички са от минали години.  Не са се явили 4,18 % от допуснатите или 25 ученици. Тези  със специални образователни..

публикувано на 17.05.24 в 15:25
Съдиите влизат в Международния съд в Хага, Нидерландия, 16 май 2024 г.

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка за геноцид в Газа

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка, че нападението срещу град Рафах е ескалация на кампанията за геноцид в Газа. Израел твърди, че офанзивата е ключова за победата над "Хамас". В отговора се посочва, че пред съда в Хага са представени неверни и пристрастни твърдения, базирани на източници на палестинската..

публикувано на 17.05.24 в 15:24
Гръцко синьо-не съвсем пътеводител

Анита Димитрова и един не съвсем пътеводител в гръцко синьо

"Гръцко синьо-не съвсем пътеводител" на Анита Димитрова е  книга, която няма да ви убеждава да отидете на почивка в Гърция, тя ще ви отведе там.  Не е пътеводител, не е наръчник, не е пътепис, не е албум за снимки, а всичко това заедно. Но най-вече е подарък. Подарява ви го човек, който е кръстосвал Гърция по всички традиционни и недотам известни..

публикувано на 17.05.24 в 15:10
Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

Русия не възнамерява да превзема украинския град Харков, заяви президентът Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руският президент, който завършва посещението си в Китай. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато се оценяват различни публични инвестиции, публични разходи". Това каза пред БНР доц. Пламен..

публикувано на 17.05.24 в 14:24
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира тежкия инцидент с автомобил на службата за охрана на властта, станал снощи при Аксаково , при който..

публикувано на 17.05.24 в 14:16