Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стокхолм отпуска на Киев помощ в размер $682 млн.

Украински военни, 15 февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия е изправена пред изключително трудна ситуация в някои части на фронта, заяви украинският президент Володимир Зеленски. На този фон Швеция и Канада обявиха нова военна помощ за Киев.

Украинските въоръжени сили са свалили тази нощ 23 руски дрона камикадзе „Шахед“. При руски удар срещу пограничната Сумска област са загинали петима цивилни.

При посещение на фронта украинският президент Володимир Зеленски посочи, че Русия се възползва от забавянето на военната помощ за Украйна.

Шведското министерство на отбраната обяви, че ще отпусне нова военна помощ на Киев на стойност 682 милиона долара под формата на военно оборудване и пари за закупуване на оръжие. Канада също заяви, че тази пролет ще предаде на Украйна повече от 800 съвременни бойни безпилотни летателни апарата на сума от над 95 млн. канадски долара.

В Русия семейството на починалия в затвора опозиционер Алексей Навални е било уведомено, че тялото му ще бъде задържано две седмици за химически анализ. Според съпругата му Юлия това се прави с цел да изчезнат следите от нервнопаралитичния агент Новичок, с който, според нея, той е бил убит.

Юлия Навалная също така призова Европейския съюз да не признава резултатите от президентските избори през март в Русия.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НСИ: Растеж на БВП в началото на 2024 г. с 0,4% на тримесечна и с 1,8% на годишна база

Българската икономика нараства през първото тримесечие на 2024 г. с 0,4% спрямо последните три месеца на предходната година, когато се разшири с 0,5 на сто, показва предварителната неревизирана оценка на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо първото тримесечие на 2023 г. БВП се повишава през периода януари - март 2024 г. с 1,8%,..

публикувано на 07.06.24 в 16:33

Ще продължи ли РСМ по пътя към ЕС и трябва ли България да е с по-активна позиция?

След парламентарните и президентски избори в Република Северна Македония и пред вратата на парламентарните и евро изборите в България, темата за бъдещите отношения между двете съседни държави остава проблемна и трудно предсказуема. Ще продължи ли Република Северна Македония по пътя към членство в ЕС и готова ли е да изпълни исканията на..

публикувано на 07.06.24 в 16:31

ЦИК даде разрешение машините за гласуване да бъдат транспортирани по места

Централната избирателна комисия даде разрешение машините за гласуване, предназначени за секциите в страната да напуснат склада и да бъдат транспортирани по места. Заместник-председателят на Комисията Емил Войнов:  "Пускат това писмо от "Сиела Норма", с което ни уведомяват, че всички машини за гласуване са инсталирани и ни изпращат серийните номера на..

публикувано на 07.06.24 в 16:20
Румен Спецов

Спецов: Сливането между НАП и Агенция "Митници" върви по план

Сливането между Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" върви по план и се работи това да се случи от 1-ви януари 2025 г., въпреки все още нерешените законови промени. Това заяви във Велико Търново изпълнителният директор на НАП Румен Спецов. Той провежда закрити срещи с данъчните и митничарите за предстоящото сливане на..

публикувано на 07.06.24 в 16:11

Стабилизирано е състоянието на простреляния 19-годишен младеж в Плевен

Стабилизирано е състоянието на простреляния 19-годишен младеж в Плевен. С личния си пистолет служител на МВР в града е стрелял по водача на автомобил, който се опитал да избяга при опит за проверка на пътя. МВР няма да толерира превишаване на полицейските правомощия, заяви директорът на Националната полиция. Прокуратурата работи приоритетно по случая...

публикувано на 07.06.24 в 16:09

Д-р Горчева: Проблеми в работата на щитовидната жлеза могат да се появят и при двата пола

  Изследване на щитовидната жлеза се препоръчва при хората с фамилна обремененост, с проява на някаква симптоми, за тези които желаят бременност, имат спонтанен аборт, нарушен цикъл, безплодие при мъжете, каза за БНР д-р Десислава Горчева, началник на Отделение по ендокринология в болница Токуда в София. Световният ден на щитовидната жлеза обърна..

публикувано на 07.06.24 в 16:03

Едни и същи послания и никакви решения на проблемите - това чуха в Сливен

Какво разбрахме  от отминаващата си поредната предизборна кампанията? Чуха ли хората това, което най-много ги вълнува във вътрешнополитически план  – ръст на заплатите, развитие на икономиката в региона, сигурност и предвидимост на живота в населеното място. На кои избори бе даден превес в публичното пространство – на националните за..

публикувано на 07.06.24 в 16:01