Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: ЕК ще отблокира 137 милиарда евро за Полша

Автор:
Доналд Туск и Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще отблокира 137 милиарда евро за Полша. Това обяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен, която е на посещение във Варшава, след като новото полско правителство започна да прилага реформи, които, според него, ще възстановят съдебната независимост в страната, предаде Ройтерс.

Отключването на парите за справяне с икономическите последствия от коронавирусната пандемия беше основен приоритет на новото правителство на Доналд Туск, като получаването на достъп до тях ще осигури инвестиционен тласък за полската икономика, която беше ударена от последиците от войната в Украйна и изпитва затруднения заради слабостта на големия търговски партньор в лицето на Германия.

Еврокомисията ги блокира в рамките на споровете си за върховенството на закона и медийната свобода с предишното полско управление - на консерваторите от партията "Право и справедливост". Фон дер Лайен обяви, че формалното решение за отблокирането на средствата ще бъде взето следващата седмица.

"Имам добри новини. Следващата седмица колегията ще излезе с две решения относно европейските фондове, които в момента са блокирани за Полша. Тези решения ще доведат до предоставянето на до 137 милиарда евро за Полша", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция във Варшава.

Полша ще получи достъп до средства за около 60 млрд. евро, предназначени да помогнат на страните в ЕС да се възстановят от пандемията от Covid-19, както и за преходния период за отказ от изкопаемите горива.

Освен това Варшава ще може да използва около 76,5 млрд. евро от кохезионни фондове, предназначени да помогнат за повишаване на жизнения стандарт в най-бедните членове на Европейския съюз.

"Това са много пари, ще ги използваме добре", посочи от своя страна полският премиер Доналд Туск.

Полша вече получи достъп до 5 милиарда евро, които не зависят от условията на върховенството на закона, отбелязва Ройтерс.

Задачата на новото правителство се усложнява от факта, че президентът Анджей Дуда, който може да налага вето на закони, е съюзник на "Право и справедливост" и факта, че партията има лоялни хора на важни позиции в съдебната система.

Представители на ЕС обаче приветстваха плана за действие на Полша за възстановяване на върховенството на закона.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Убийството в Новачене - заради откраднат часовник

Спор за откраднат часовник е в основата на жестокото убийство в ботевградското село Новачене, за което в ареста е 77-годишен мъж. Ръководителят на Окръжната прокуратура - София Наталия Николова разказа, че жертвата е 58-годишен мъж, който водел скитнически начин на живот и често е посещавал дома на обвиняемия, за да пият алкохол.  След..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Държавен изпит по Български език и литература в Силистренска област

Матурата по български език и литература в Силистренска област премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в Силистренска област са допуснати 597 зрелостници от 635.  Най-голям е техният брой в СУ "В. Левски", Дулово – 85, а най-малко са в СУ "Хр. Ботев", с. Паисиево – 6, като всички са от минали години.  Не са се явили 4,18 % от допуснатите или 25 ученици. Тези  със специални образователни..

публикувано на 17.05.24 в 15:25
Съдиите влизат в Международния съд в Хага, Нидерландия, 16 май 2024 г.

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка за геноцид в Газа

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка, че нападението срещу град Рафах е ескалация на кампанията за геноцид в Газа. Израел твърди, че офанзивата е ключова за победата над "Хамас". В отговора се посочва, че пред съда в Хага са представени неверни и пристрастни твърдения, базирани на източници на палестинската..

публикувано на 17.05.24 в 15:24
Гръцко синьо-не съвсем пътеводител

Анита Димитрова и един не съвсем пътеводител в гръцко синьо

"Гръцко синьо-не съвсем пътеводител" на Анита Димитрова е  книга, която няма да ви убеждава да отидете на почивка в Гърция, тя ще ви отведе там.  Не е пътеводител, не е наръчник, не е пътепис, не е албум за снимки, а всичко това заедно. Но най-вече е подарък. Подарява ви го човек, който е кръстосвал Гърция по всички традиционни и недотам известни..

публикувано на 17.05.24 в 15:10
Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

Русия не възнамерява да превзема украинския град Харков, заяви президентът Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руският президент, който завършва посещението си в Китай. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато се оценяват различни публични инвестиции, публични разходи". Това каза пред БНР доц. Пламен..

публикувано на 17.05.24 в 14:24
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21