Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендите за затвора в Акра разкриват живота на кръстоносците

В затвора на заточение е бил и Иван Боримечката

Иван Боримечката
Снимка: Личен архив

За повечето българи названието на крепостта Сен Жан д’ Акр е непознато. Става въпрос за бивш град на кръстоносците на територията на днешен Израел, от който е останало само названието Акра (Акко). Там е склопил очи Иван Танков Козарев – прототипа на Боримечката от романа на Вазов „Под игото“. За крепостта и за града, който дори Наполеон не е успял да превземе, и в знак на ярост е разрушил Яфо.
 

Тук няма дори паметна плоча за Боримечката, самодейният български артилерист, който се е опитвал да създаде оръдие от ствола на черешово дърво. Знае се, че е бил неук козар, притежаващ сила като Голиат или Самсон, успял да са пребори с мечка и да вземе мечетата й. След разгрома на Априлското въстание няколко дни се крие в планините и търси връзка с ръководителите на въстанието в Копривщица, където е заловен и осъден на вечно заточение. В началото е бил в Цариградския затвор, а после го изпращат в Акра (Акко). В този зандан имало и други българи, които са освободени по тройна сделка след Освобождението на България. Но на 19 януари 1878 г. Боримечката умира и дори не се знае къде му е гроба. Питаме поне какви са легендите и истински разкази за живота в този затвор?

В османски източници се сочи като владетел на крепостта Акра или Акко босненецът Ел Джазар, който победил и заменил предния управител на вилаета, който се стремял към пълна самостоятелност от Високата порта. Както личи от превода на прозвището му (касапина), доста безмилостно се е разправял с враговете си, а и с приятелите си. Дори най-верния си везир оставел с едно око и без нос. На него се дължи непревземаема крепост на Акко (Акра), от която се противопоставил на самия Наполеон, който след 2 месечна обсада открил, че стената е двойна и се отказал. След смъртта на Ел Джазар, крепостта се превръща просто в затвор. Мощните укрепления, опрели се дори на Наполеон, се използвали като затвор. Подобно на много други крепости, занданът в Акко е известен и със своите знаменити затворници. В 1868-1870 г. тук е бил основателят на бахайската религии Бахай Бахаула. През 1870 г. той е пуснат от османските власти, които решават, че е абсолютно безвреден, но му забраняват да се заселва в градовете и той създава първата от знаменитите си градини на 2 км. северно от съвременния град Акко .

За разлика от него надзирателите не са били толкова снизходителни към другите затворници. За най-малкото провинение са попадали в карцера. Разказват за млад затворник, бит жестоко и оставен да умре от раните си, без медицинска помощ. Едва ли Боримечката е чел Граф Монте Кристо, но както повечето затворници е участвал в копаене на тунели с надеждата да избягат. Те не са зеели по-старата история на това място. Там е бил един от най-важните градове на кръстоносците. Завоевателят Салах ал Дин безуспешно го е обсаждал по суша и море. Тогава решава да прибегне до най-старата хитрост- предателството. Един от рицарите, който се е чувствал непризнат, разказал на врага как да превземат града, но освен златото за себе си, е имал едно условие: сградите, прочути със своето великолепие и носещи стиловете на основните европейски градове, от където са или кръстоносците, да не бъдат разрушени а само затрупани. Съвременните археологии трудно, но систематично откриват нови и нови зали, улици, болници, кръчми на кръстоносците, които сега са като тунели под съвременния източен град Акко (Акра).

Но първите помещения на кръстоносците са били открити точно от затворниците, копали тунели за бягство. Известна е легендата за уникалната килия 28. Затворниците дълго време копали тунел, но стигнали до зала от времето на кръстоносците, пълна с вода. Вместо разочарование, те се зарадвали и я използвали като басейн. Друга голям зала е открита от авантюристичен началник на турския затвор. Въвел е разкопки, като профилактика за откриването на тунели за бягство, след като няколко затворника успяват да се изплъзнат. Своя легенда има и турската баня, залепена за крепостта-затвор, където заключениците са водени да поддържат хигиената си. За европейците между тях климата и храната са били причина за много болести - стомашни и други.Само един ден от седмицата бил за хигиена на затворниците. Останалите - за гражданите, разпределени на мъжки и женски дни. Бегълците успели да пробият стената на банята, която води към паропровода. Промъкнали се в женски ден, така че суматохата да е по-голяма. Успели да избягат и да преплуват залива до Хайфа. А банята построена и дарена на населението от Ел Джазар работи и до сега, но като музей.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57