Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за примирие в Газа буксуват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите за постигане на примирие в ивицата Газа буксуват броени дни преди да изтече неофициалният краен срок - началото на мюсюлманския празник Рамазан. На този фон Световната здравна организация предупреди за сериозно недохранване в северните части на анклава.

Преговорите между "Хамас" и посредниците от Катар, Египет и Съединените щати бяха прекратени без успех, след като Израел не изпрати свои представители в Кайро. Според палестинската групировка израелският премиер Бенямин Нетаняху не иска примирие.

Израел заяви, че ще изпрати преговарящи, само ако "Хамас" представи списък на останалите живи заложници. 

Палестинските екстремисти твърдят, че това е невъзможно, тъй като те са пръснати из целия анклав и държани от различни групи.  

Междувременно гладът обхваща все по-големи райони на ивицата Газа. Световната здравна организация съобщи, че 1 от 6 деца под две години е с остро недохранване в северните части на анклава.

"Такава беше ситуацията през януари. Днес вероятно нещата са по-сериозни“, каза Ричард Пиперкорн, представител на СЗО за Газа и Западния бряг. Съединените щати и Йордания пуснаха от въздуха около 37 хиляди порции храна в районите, където недохранването е най-тежко. 

"Ще чакаме тук докато не получим храна, за да я занесем на децата. Искаме само хляб, най-необходимото."

От своя страна ООН обяви, че екип, оглавяван от специалния представител за сексуалното насилие по време на конфликти Прамила Патън е намерил косвени доказателства за изнасилвания и сексуални изтезания срещу заложниците, похитени от "Хамас" на 7 октомври.

На този фон израелската офанзива в Газа продължава. Армията съобщи, че са убили около 20 терористи в ивицата, поразени са и над 50 обекта на "Хамас", включително установки за изстрелване на ракети и оръжейни складове. Израелските военни съобщиха също, че са разрушили най-големия тунел на "Хамас" открит досега. Съоръжението, което има няколко разклонения, е било в северната част на анклава.

За много опасна ситуация, ако това не стане факт, предупреди президентът Джо Байдън. Примирието, според него, е в ръцете на "Хамас" - предлаганото от израелците е рационално. А Израел, заяви Байдън - няма никакви оправдания да блокира хуманитарната помощ за Ивицата Газа.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дава пресконференция след срещата на външните министри в централата на Организацията на Северноатлантическия договор в Брюксел, Белгия, 5 април 2023 г.

Столтенберг: Нямаме никакво намерение да изпращаме войски на НАТО в Украйна

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва, предаде БТА. Форумът..

публикувано на 28.05.24 в 12:50

Бой и стрелба в училищен двор в Костенец, има арестуван

Мъж е задържан след стрелба и бой в двора на училище в Костенец, съобщи МВР. Става дума за скандал между двама мъже, единият от които е пострадал леко, след като е бил ударен в главата. Полицаите са арестували нападателя, който стрелял във въздуха по време на скандала. Изясняват се причините за нападението.

публикувано на 28.05.24 в 12:47

"Информационно обслужване" е наела около 2000 души за изборите

След изборите 2 в 1 на 9-и юни фирмата "Информационно обслужване" ще обработи три пъти повече данни спрямо предходните парламентарни избори, за да може Централната избирателна комисия да обяви окончателните резултати. Двойно повече оператори ще боравят с данните, първо, в изчислителните пунктове в районните избирателни комисии, а после и в ЦИК, където се..

публикувано на 28.05.24 в 12:33

Резултатите от НВО на четвъртокласниците ще бъдат обявени до 7 юни

Над 50 000 четвъртокласници положиха т. нар. "втора малка матура" по математика. Изпитът се проведе в над 1700 училища в страната.  Изпитът започна в 10.00 часа и продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути повече.  Четвъртокласниците трябваше да се справят с общо 25 задачи.  "Според мен,..

публикувано на 28.05.24 в 12:24
Плаж в Каратона, Пелопонес, Гърция, 14 май 2021 г.

Проверки за спазване на закона за свободен достъп до морето в Гърция

Гръцките власти започнаха проверка по изпълнение на закона за свободен достъп на туристите до морето. Разрушава се всичко, което е в нарушение на закона. От днес властите проверяват с дронове за спазване на закона за свободен достъп на туристите до брега на морето. Поради информация за много нарушения проверката започна с Халкидики...

публикувано на 28.05.24 в 12:22
Васил Божков в Съдебната палата -  5 септември 2023 г.

Окончателно: Пуснаха Божков на свобода срещу 130 000 лева

Бизнесменът Васил Божков излиза на свобода срещу 130 хиляди лева. Това реши окончателно Софийският апелативен съд, като отмени домашния му арест, предаде БТА. Преди повече от седмица градският съд постанови, че Божков може да излезе на свобода срещу същата сума. С решение от днес апелативните съдии потвърдиха размера на паричната гаранция...

публикувано на 28.05.24 в 12:08

"Радиодеца" и Васил Петров канят на концерт в навечерието на Деня на детето

В навечерието на Деня на детето вокална група "Радиодеца" с диригент Илина Тодорова ще отпразнува с концерт 70-годишнината на автора на любими музикални произведения за малки и големи Красимир Милетков. Събитието ще се състои днес от 19 часа в Първо студио на БНР.  В концерта ще участват и ученици от Националното музикално училище "Любомир..

публикувано на 28.05.24 в 11:58