Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правилна интеграционна политика ще потуши напрежението със сблъсъци с мигранти

Славчо Велков: Общото при сблъсъците в София не са етническата принадлежност и религията, а участието на млади хора

| Интервю
Славчо Велков
Снимка: Ани Петрова

С правилна интеграционна политика за мигрантите може да се предотврати напрежението и да се решат проблемите. Това препоръча експертът по сигурност Славчо Велков в интервю пред БНР.

В предаването "12+3" той коментира сблъсъците на мигранти през последните дни в София. 

"Правоохранителните органи опазват реда и се намесват когато е необходимо. Тези неща се случват именно поради липса на вярна посока на политиката към тези хора. Могат да се осигурят условия за спазване на реда на "Витошка". Там е претъпкано с видеонаблюдение и най-вече има достатъчно предварителна информация за настроенията в такива групи", коментира Велков, бивш депутат от БСП.

Според него "в много от нас - българските граждани, психологията на отношение към подобни мигрантски групи се базира на липсата на знания".

"Преди седмица в едно село имаше граждански арест на група студенти по медицина, бяха ги проснали по очи и то при наличието на български документи за самоличност, което изключва да са мигранти. Те говорили на английски, испански и руски и нашите хора, които ги задържали, не са отбирали от тези езици. Иначе нямаше да се стигне до нещо подобно", разказа Велков. 

Той е категоричен, че "правоохранителните органи, спецслужбите още на входа трябва да създават надеждни филтри на подобни хора, включително и тези, които ни връщат от чужбина, и да разполагат с информация от средите на тези групи". 

Велков призна, че "лично мен, като човек, склонен да прави оценка на тези събития, ме притеснява това, което се случва". 

"Минимизирането на резултатите от мигрантски сблъсъци е правилната миграционна политика. Благодарение на дълги години на погрешна интеграционна политика и третирането на тези хора във Франция постепенно се създадоха онези места, за които казвате, че не може да влезе бял човек – гета и анклави. И се стигна допреди 10 години, когато палеха по 1000 и повече коли на вечер", коментира Славчо Велков.

"Не се получи по формулата "да си имаме уважението" и сега сблъсъци има в Париж, Берлин, дори със смъртен изход. Звучи добре за търпимостта към културата на другия, но трябва правилна интеграционна политика, а това е изключително труден процес", предупреди Велков.

"Над 50 млн. от населението в ЕС са мюсюлмани, не са християни и това трябва да е на вниманието на политиците. Ние не можем да отидем на идеологията на Андреш Брайвик, който започва да убива. Трябва много внимателно да се оценяват по култура, етнос, националност, нрави, традиция. Случилото се в София, общото, не е национално етническа принадлежност и религия, а това, че участваха млади хора. Става въпрос за студенти – пакистанци, а пакистанците араби ли са?", каза Велков. 

Според него в центъра за настаняване в "Овча купел" в момента има 435 души при 7 души охрана. 

"И няма дори елементарно проучване кой какъв е и дали няма криминално минало, с изключение на анкетата при проучване. Освен мюсюлмани там има католици и християни. Не дай си, Боже, там може да избие в нещо по-сериозно. Може да има по-сериозни сблъсъци като междурелигиозни", предупреди експертът по сигурност. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Последици от руски въздушен удар срещу психиатрия в Харков, 27 април 2024 г.

Русия засилва натиска над енергийната система на Украйна

Руски ракети удариха енергийни съоръжения в Централна и Западна Украйна, което увеличава натиска върху енергийната система. Страната е изправена пред недостиг на противовъздушна отбрана въпреки предвидената военната помощ от САЩ. Въздушният удар е извършен с ракети с голям обсег, включително крилати ракети, изстреляни от руски стратегически..

публикувано на 28.04.24 в 07:41
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност като председател на СЕМ

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии. Мандатът ѝ ще е със срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца - до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева, предаде БГНЕС. И председателите на СЕМ на ротация. За по 6..

публикувано на 28.04.24 в 07:33

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още..

публикувано на 28.04.24 в 07:28

В село Българско Сливово ще се проведе фестивала "От Лазарица до Гергьовден"

В село Българско Сливово от 10 часа ще се проведе шестият фолклорен фестивал "От Лазарица до Гергьовден". На сцената на местното читалище ще се изявят певци и танцьори на различна възраст и от различни населени места. Събитието се провежда ежегодно в дните около Великденските празници, като негови организатори са НЧ „Възраждане 1908“..

публикувано на 28.04.24 в 05:38

Екипите на читалищата в Радомир организират тържествата за Цветница

Тържествата за Цветница в Радомир се организират от читалищата в общината. На Лазаровден лазарките пресъздават традиционните обичаи, разказва кметът Кирил Стоев. На 1 май е организиран голям празник в село Извор, който се празнува от 2010-та година. Инициативата е на местното читалище. Целта е да бъдат съхранени и показани традиционната обредност и..

публикувано на 28.04.24 в 05:25

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици...

публикувано на 28.04.24 в 05:23

В Израел празнуват Палмова неделя

Палмовата неделя се отбелязва седмица преди Великден. Празнува се влизането на Исус в Йерусалим. Процесия всяка година тръгва от Бейт Ания, близо до днешната Елазария. Според Новия завет, Исус там е бил отседнал и възкресил Лазар. Рано в неделя изпратил учениците си да му доведат бялата магаричка, която пасяла край селището и която не е била яздена...

публикувано на 28.04.24 в 04:42