Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновски програмисти обучаваха деца и учители в Южна Африка

| Репортаж
Невен Боянов
Снимка: Здравка Маслянкова

Великотърновски програмисти обучаваха в Йоханесбург деца от Република Южна Африка на роботика и електроника. Инициативата е на фондация "Тинузавър". 

Пет дни през февруари програмистите от фондация  "Тинузавър" проведоха STEM работилници и обучения по роботика и електроника в Йоханесбург с деца и учителите им от 11 училища в Южна Африка. Великотърновските програмисти са били поканени от свои партньори да проведат обученията, които са и първите им в чужбина.

Всяко от децата получи комплект електронни платки за сглобяване, научихме ги как да работят с поялник и как успешно да си сглобят и програмират миникомпютър, разказа за БНР основателят на великотърновската фондация Невен Боянов:

"Идеята беше те да се запознаят със съвременни технологии в областта на образованието – да си сглобят миниатюрен компютър, да се научат да го програмират, да разберат защо учат математиката, информатиката, физиката. Тяхната образователна система е сходна с нашата. Проблемът в Южна Африка е, че нямат достъп до тази техника, технологии и методиките, но те вървят в същата посока. Всичко, което си сглобиха, си остана за тях. Имаше обучение за преподавателите, на тях също им оставихме инструменти, платки, микроконтролери, за да могат те да продължат, след като ние си тръгнем. Нашата цел беше да им предадем знания и да обучим техните преподаватели“

Проектът на великотърновските програмисти продължава с предстоящи обучения чрез различните електронни платформи за дистанционен достъп с децата и учителите в Южна Африка. 


От 10 години фондация "Тинузавър" провежда обучение по роботика и електроника с българските деца и студенти. Няма как да има развитие без информационните технологии и те са в основата на професиите на бъдещето, но при променена обстановка и тенденции, коментира Невен Боянов:

"Това е положението без значение дали ни харесва, или не. Не всички ще бъдат програмисти, дори програмистите ще намалеят с навлизането на изкуствения интелект, ще останат само големите специалисти, а не, както им казваме в строителството – общите работници. Изкуственият интелект ще измести тези, които  работят на компютър, но не са добри в това, което правят".

Все повече български университети, включително и военните училища, разкриват специалности, свързани с киберсигурността и изкуствения интелект. Закъснели са и трябва да се реформират, включително и преподавателите, анализира Невен Боянов:

"Киберсигурност е едно от най-важните неща, години наред беше пренебрегвано. Като цяло университетите малко изостават, трябва са се реформират – специалностите и преподавателите да влязат в час, за да не излизат децата да учат в университетите навън. Никой няма да си провали личната професионална кариера само и само, за да остане в България". 


Невен Боянов възприема българското приложение на изкуствения интелект като личен помощник на политиците, учениците, студентите, творците, но предупреждава, че винаги може да се разпознае кога даден текст е дело само на изкуствения интелект. Информацията, подавана от изкуствения интелект, не е 100 % истина и трябва да се проверява, коментира IT експертът:

"В изкуствения интелект идеята за истина не е заложена, т.е. той няма понятие нещо дали е истина или лъжа, но информация, която е събрала тези машина години наред, много по-лесно се извлича от Гугъл търсачката. Тези, които ползват изкуствен интелект и обръщат внимание на детайлите,  разпознават текст, написан от него, той вече има стил на писане. Няма как едно към едно да се ползва текст, написан от изкуствения интелект, в практиката. От година и половина-две експерти работят как изкуственият интелект да се използва в образованието. Много интересна идея имат колеги от САЩ изкуственият интелект да се използва да води ученика в процеса на учене, т.е. да задава въпроси и да проверява. Но не стария метод – деца, напишете домашно, дайте да го проверя. Тогава всички ще използват изкуствения интелект, тогава е вреден. Но, ако се вкара в процеса, ще даде възможност на десетки милиони деца да учат така, както ще учат тези в топ училищата, защото те ще имат достъп до информацията, ще има кой да ги ръководи, да им задава въпроси и да ги проверява.  Това са тенденциите, но дали тук ще навлязат, вече е друг въпрос". 

Целият репортаж чуйте в звуковия файл. 


снимки в текста: личен архив на Невен Боянов

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" разпространи видео с двама израелски заложници

Палестинската ислямистка групировка "Хамас“ разпространи нов видеоклип, на който се виждат двама израелски заложници, пленени при нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, които в момента са държани в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Кадрите са заснети по начин, който наподобява предишни видеа с израелски заложници, разпространени от..

публикувано на 28.04.24 в 12:19
Изглед по залез от Санторини към о-в Тирасия.

Скали и пясък се срутиха на гръцкия остров Тирасия, няма пострадали

Голямо срутване на земни маси на гръцки остров. Няма пострадaли, само материални щети. Властите вземат спешни мерки за туристическия сезон. По чудо няма жертви и пострадали от голямо срутване на скали и пясък на остров Тирасия, който се намира само на една миля от Санторини. Тонове земна маса се свлече до пристанището на острова. Има..

публикувано на 28.04.24 в 12:00

Ирландия обмисля закон за връщане на мигранти в Обединеното кралство

Ирландският министър-председател Саймън Харис поиска от министъра на правосъдието на страната му да внесе законодателство в кабинета, което да позволи на търсещите убежище да бъдат връщани обратно в Обединеното кралство. Министърът на правосъдието Хелън Макенти обяви по-рано през седмицата, че 80% от последните пристигнали в Република..

публикувано на 28.04.24 в 11:40

Гърция: Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище

Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище са извършени в гръцкия град Патра. В ареста са 19 души за продажба на наркотици в училища в град Патра. Четирима от задържаните са ученици и девет родители, чиито деца са участвали в разпространението на наркотици в училищата. Родителите са обвинени в липса на контрол..

публикувано на 28.04.24 в 11:35
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това съобщи в интервю пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и води преговори с фирмата, допълни Нейкова...

публикувано на 28.04.24 в 10:41
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Сглобка с ГЕРБ - това е поредната манипулация на госпожа Нинова

Сглобката с ГЕРБ е поредната манипулация на госпожа Нинова. Това заяви пред БНР  Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България". Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент Ваня Григорова влиза в тройна коалиция за вота. Името ѝ: "Солидарна България" "Тя се опита да счупи коалицията още преди..

публикувано на 28.04.24 в 10:35
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си 49-ият парламент свали председателя си. Росен Желязков си отиде с гласовете на "Продължаваме..

публикувано на 28.04.24 в 09:49