Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испекторатът на Висшия съдебен съвет е проверил имуществото на 14 магистрати

Снимка: БГНЕС

Испекторатът на Висшия съдебен съвет е проверил имуществото на 14 магистрати, споменати покрай Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, и бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, но е открил разминаване само при един от тях.

Това съобщиха от институцията в първото си прессъобщение по случая, който стана причина за създаването на специални комисии в парламента и към Съдийската колегия и доведе до изслушвания на магистрати в Прокурорска колегия. 

Проверените са съдии и прокурори, а анализът е обхванал декларациите им за седем години назад. 

Заради установено разминаване между стойността на имуществото му и това на свързано с него лице и размера на декларираните получени средства при един от магистратите са сезирани Приходната агенция и Антикорупционната комисия.  Имена не се съобщават, освен че са споменати в публикации на "24 часа", Bird.bg и "Дневник". 

От прессъобщението става ясно, че въпреки че разследванията на Антикорупционния фонд за Петров  - "Осемте джуджета", и Божанов -  "Списък за бърз контрол", са съответно от 2020 и 2021 година, проверките си инспекторите са започнали след убийството в края на януари на Нотариуса.  

От Съдебния инспекторат уточняват, че не са получавали сигнали за оказвано влияние над магистрати по повод съществуването на т. нар. "SS club", свързван с Божанов, но са поискали са от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов информация за имената на съдиите и прокурорите, които са притежавали членски карти за него, както и за периода, в който са го посещавали.  

Сарафов отговорил, че искането е препратено на Софийската градска прокуратура, която разследва групите за влияние, но досега отговор нямало. 

От Инспектората на Висшия съдебен съвет потвърдиха информацията - първо разпространена от Института за пазарна икономика, че от 2017 година не са извършвали планова проверка на Софийската градска прокуратура и съобщиха, че с решение от 7 март такава е включена в годишната програма на институцията.

Междувременно от публикация на сайта на ВСС стана ясно, че Съдийската колегия е изискала от ГДБОП докладите от 2022 година, от които стартират разследванията срещу групите за влияние на Мартин Божанов и Петьо Петров. 

От прокуратурата се чака информация за разследвания и проверки срещу съдии от 1998 година досега, а от Софийския апелативен съд -  данни - прилагани ли са след 2012 година специални разузнавателни средства спрямо магистрати, по чие искане, въз основа на какви данни и колко от събраното е използвано в разследване или съдебен процес. 

От Софийския градски съд съобщиха, че първият съдия, избран със системата за случайното разпределение да гледа делото срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев, си е направил отвод.  Мотивът - работил е с него и било налице познанство в личен план. Предстои на случаен принцип да бъде избран нов съдия-докладчик.

Сулев отива на съд, защото миналата година - по разследване, свързано с аферата "Осемте джуджета" - извършил длъжностно пристъпление, с което искал да предпази бившия главен прокурор Иван Гешев и в същото време да навреди на издирвания бивш следовател Петьо Петров-Еврото.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ пуска сребърна монета "100 години лека атлетика в България"

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България". Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева.

публикувано на 20.05.24 в 08:04

20 000 рози облагородяват градската среда в Плевен

В Плевен предоставят 20 хиляди рози за облагородяване на градската среда. Розите са дарение и инициативата се осъществява със съдействието на Общината и Общинския съвет. Идеята е цветята да бъдат засадени в кварталите и междублоковите пространства в града, да бъдат оформени цветни градини и розариуми по места. Доц. Иван Малкодански,..

публикувано на 20.05.24 в 08:03

В МТСП представят информация за помощните средства за хората с увреждания

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационен ден във връзка с изпълнението на проект "Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания" по Националния план за възстановяване и устойчивост. В събитието ще участва заместник-министър Лазар Лазаров. По време на форума ще бъдат представени редът и условията..

публикувано на 20.05.24 в 07:59
Метрология, измервания

Отворени врати в Института по метрология

Българският институт по метрология ще отвори врати за посетители в днешния Световен ден на метрологията от 10 до 12 ч. Ще могат да бъдат посетени националните еталонни лаборатории, в които се създават, поддържат и усъвършенстват националните еталони на България, лабораториите за изпитване, проверка и метрологична експертиза на средства за измерване...

публикувано на 20.05.24 в 07:55
Джейк Съливан

САЩ отново призоваха Израел да не допуска цивилни жертви сред палестинците

Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан е провел разговори в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху и екипа му относно конфликта в Ивицата Газа и нуждата да бъдат сведени до минимум жертвите сред цивилното население. Това предаде Ройтерс, като позова на съобщение на Белия дом. Съливан е подчертал нуждата..

публикувано на 20.05.24 в 07:48

Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

Очаква се днес Фондът на фондовете ще представи програмата си за инвестиционната подкрепа на бизнеса и за развитието на регионите през финансовия период до 2027 година. Ще бъдат отчетени и резултатите по финансовата рамка 2014-2020 година. Фондът на фондовете управлява средства по оперативните програми на ЕС за финансова подкрепа на..

публикувано на 20.05.24 в 07:42

Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите няма да се извършват. Медицинският университет в Плевен..

публикувано на 20.05.24 в 07:39